pracuja tam ludzie ktorzy nie maja zielonego pojecia o swojej pracy!!!

stanowczo odradzam!!! pojechałam na przegląd klimatyzacji ponieważ przy włączaniu hałasowała , mechanik stwierdził ze mam niski poziom freonu i musze go napełnić. zgodziłam sie i wystawił mi rachunek na 200zl. po czym nie dawało mi spokoju czemu ona hałasuje to zlecił kolejny jakis przeglad za 60zl i stwierdzil ze kolo pasowe sie rusza ale moge z tym spokojnie jezdzic. po miesiacu pojechal do innego warsztatu i okazalo sie ze ten klimatyzacji nie wolno wlaczac poniewaz moze cos sie stac z silnikiem. po dwoch roznych opiniach pojechalam do trzeciego i zgodzil sie z druga opinia ze klimatyzacje trzeba wymienic albo jej nie wlaczac! koszt naprawy wyniol mnie 2,000 plus naciagniecie przez Norauto 2260!!! pomijajac fakt ze moglam narobic sobie o wiele wiekszego balaganu!!! NIE POLECAM !!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: pracuja tam ludzie ktorzy nie maja zielonego pojecia o swojej pracy!!!

Buahaha, widze ze nie masz pojecia o czym piszesz, ani o klimatyzacji a ni o mechanice. W wiekszosci modeli samochodow klimatyzacja nie ma nic wspolnego z silnikiem (no moze procz wiekszego minimalnie spalania benzyny badz ropy), poszczegolne marki maja zamontowany osobny pasek do klimy (napedzania) i jesli by sie zerwal to mogl by sie wrkecic, np w pasek od alternatora, czy tzw wisko. Nawet pustej klimatyzacji nie wlaczysz bo z braku cisnienie, czujnik cisnienia nie wlaczy kompresora, nie zalaczy sie elektrosprzegla i cisnienia sie nie rusza! A propo, freonu nie ma od klikunastu ladnych lat z tego co wiem, jest stosowany czynnik R134a. Jesli cos moze w klimie halasowac to albo niesprawny wntylator (ktory musi zbijac cisnienie z skrapaca) albo kompresor (zuzyl sie lub klima nie byla serwisowana-nowy olej, czynnik chlodzoacy) badz jego lozysko. Wiec co cie kosztowalo 2000zł?! moze nowy kompresor z serwisu, prwdopodobnie zaleznie od modelu auta, moze tyle kosztowac. Lecz czyja to wina, mechanika czy klienta ktory nie dbal o klime? Mechanik, z godnie z zaleceniem producenta, wymieni olej oraz czynnik...usterki mechaniczne, nie sa efektem jego pracy lecz zaniedbaniem klienta ktory uwaza ze klimatyzacje napelnia sie dopiero gdy zaczna dobiegac dziwne dzwieki lub juz nie chlodzi, a zazwyczaj wtedy jest za pozno. A z doswiadzczenia wiem ze nie zawsze da sie odrazu ocenic powodow niesprawnego ukladu klimy. Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0