prezenty

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
dziewczynki pewnie ogarnie was pusty smiech jak zadam to pytanie ale co tam :>

mam taki problem z prezentami!!! generalnie chcemy od gosci kaske i wiekszosc o tym wie, ale sa i tacy ktorzy bardzo chca kupic prezent! no i teraz problem bo mieszkanko kupujemy dopiero po slubie wiec nie wiem jaka bede miala np kuchnie wiec nie chce czajnika bo sama chce go kupic. zatem co ja mam tym ludziom mowic??

moze opiszecie co wy sobie wybieracie na prezenty albo co dostalyscie???

bedzie mi latwiej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: prezenty

to może dla tych osób co się tak bardzo upierają odnośnie prezentów zrób listę, wybierz parę konkretnych rzeczy jakie chciałabyś dostać i im powiedz

noo to wiem tylko tak jak pisalam nie bardzo mam pomysl co na ta liste wrzucic

nie chce dostac czajnika w kolorze ktory pozniej nie bedzie pasowal do kuchni :>

to taki przyklad

ja jeszcze przed, ale napiszę co dostała kolezanka, było parę prezentów tylko, reszta kasa:

- kieliszki do wina,
- zestaw do Irish Coffee,
- taki zestaw- korkociąg, dziadek do orzechów, itd. (firmy Berghoff- bardzo ładne i pasuje praktycznie do każdej kuchni)
- srebrne sztućce

jak sobie coś przypomnę to napiszę więcej

dokałdnie -ja taka liste zrobiłam, wiele na niej nie ma... my też chcemy kaske... bo duzo sprzetu mamy a przecież kina domowego nam nie kupią ;))))
oto moja lista
- pościel
- ekspres do kawy
- frytkownica
- obrusy
- koc
- serwis obiadowy
- serwis kawowy
- sztućce
- zestaw noży
- ręczniki
- szlafroki
to bardzo uniwersalnne rzeczy u mnie też rodzinka się wyłamała i powiedziała ze oni chcą nam cos kupic... no dobrz, jak tak sie upierali oto tak powstała moja lista

my dostaliśmy, zestaw garnków (dwa), zegar skórzany, obraz, koc, pościel, no i kaskę.

ja proponuję zrobić listę takich rzeczy, które nie koniecznie muszą pasować do reszty, np pościel (koniecznie zaznacz rozmiar, również poduszek) ręczniki, duperele typu zestaw wieszaków do szafy ;-)
Albo najlepiej zrób listę konkretnych modeli czegoś tam. Jest fajna stronka na listę prezentów, gdzie można dokładnie opisać to, co się chce:
http://www.weddingchannel.com.pl/index.cgi?&_frm=frmIndeks

Mój przyszły jest wielkim przeciwnikiem prezentów - i ma w sumie racje bo będzie kasa na urządzenie mieszkania; jakieś farby, meble, ...
my już dostaliśmy zestaw garnków, sztućce na 12 osób wszelkiego rodzaju, koc, ręczniki, noże od teściowej - za które nakazała zapłacić zeta - bo noży się nie przyjmuje w prezencie (jakieś gusła) ;) ! Od koleżanki z rajchu zamówiłam se mikser. Dziś jadąc do pracy wymyśliłam jeszcze kieliszki (do wina, szampana, likieru i innych wymyślnych trunków)

hym... siostra właśnie skrytykowała mój genijalny pomysł z kieliszkami... Ale co tam! Zawsze zostaje jeszcze do zrealizowania przez gości kupno wypasionej szczoteczki elektrycznej, żelazka, profesjonalnej deski do prasownia, aparatu cyfrowego, telewizor plazmowy, porsche, willa z basenem... ;)

a ja wlasnie zachwycilam sie pomyslem z kieliszkami i juz powiedzialam kolezance ze ma kupowac

willa tez niezlym pomyslem jest :> niech sie zrzuca :>

myślę, ze nie ma co kombinować i musisz jakąś listę ułożyć!
bo zawsze znajdą się osoby, które mają zasadę ze kasy nie dają i po co mają wymyślać jakieś przezenty, które będa Wam niepotrzebne!

My zdecydowaliśmy sie na kasę ,głowny powód był taki że mamy już urządzone mieszkanko i ciężko było wymyśleć listę prezentów w tej sytuacji..Pomimo tego ,że to ogłosiliśmy spotkałam się z tym ze niektórzy i tak chca nam coś kupić....no cóż nie bedziemy ich na siłe przekonywac.....;);), zreszta to nie jest ważne co dostaniemy ..a ja nie mam zamiaru tłumaczyć wszystkim dookoła o co nam chodzi ..:)

Wy chyba dziewczyny nie potraficie postawić się w sytuacj gości. Zrozumcie, że większość na pewno mysli, że skoro nie potrzebujecie żadnych prezentów, to za pieniądze, które dostaniecie pojedziecie sobie na jakis miesiąc miodowy, albo będziecie spłacały ewentualny kredyt za mieszkanie. A przecież każdy gość wręczjąc wam prezent chce zostawić w waszym nowym życiu z małżonkiem jakis swój ślad. Skoro wprowadzacie się do nowych mieszkań, to przeciez lista prezentów może być też taka: bateria do zlewu taka i taka, ze sklepu takiego, zlew narożny firmy jakiejśtam, farba jakaśtam, konkretne karnisze, stojak do przedpokoju na płaszcze....przecież tego można mnożyć w nieskończoność. I zupełnie nierozumiem tego, że macie jakieś lekkie pretensje do tego, że rodzina się wyłamuje od dawania kasy. Ja też się wybieram niedługo na ślub i wesele i choć jestem może mloda i "powinnam zrozumieć, że lepiej kasa" sama mam zamiar kupić prezent,a nie dawać pieniądze - tak przeciez najłatwiej i bez żadnej pamiątki...

....ja nie zmuszam nikogo do dawania pieniędzy, niektórzy goscie to akceptują a inni nie..nie mamy zamiaru robić przymusu .ale jezeli ktos sie pyta co byśmy woleli to uwazam że trzeba się określić...a dawanie komuś na siłe prezentu mimo tego że się pytasz co by chciał dostać też jest troszkę nie fair.....Dla mnie to nie była łatwa decyzja do przekazania..:)w kazdym razie ja też bywałam gościem i tez pytałam co młodzi chcieliby dostać..i forma pieniążków już nie raz była składana:):)

a co zrobic jak sie nie chce zadnych prezentow? - macie jakies pomysly?

napisac w zaproszeniach odpowiedni wierszyk, a jaki? było tego pełno na forum , poszukaj.

monika1 - nie zrozumialas mnie :))) - Z A D N Y C H

no właśnie te wierszyki sugerują, że nie chce się ŻADNYCH pieniążków :)
my mówiliśmy, kiedy sie goście pytali, a mój M. miał przyszykowane konto i dawał, takze część nam na konto przeleje i nie bedziemy się aż tak męczyć z tymi kopertami i stresować może bo będzie tego mniej

wy mnie nie rozumiecie, chodzi mi o wierszyki w których się mówi o tym, że nie chce się prezentów tylko pięniążki, pełno tego było wcześniej no a jak nie chcesz w ogóle nawet pięniedzy to chyba nie uda się tego uniknąc.

ja chyba Cie rozumiem - a my naprawde nic nie chcemy, tylko że to chyba będzie cięzkie do wyegzekwowania