problem....

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
byłam ostatnio na ślubie w katedrze oliwskiej i od tamtego czasu nie daje mi spokoju to,żeby jednak zmienić kościół...
dla mnie to jest masówka-jedna para bierze ślub, druga już się ustawia z tyłu-podaczas gdy ta pierwsza wychodzi tamta druga już wchodzi i już jej grają marsza weselnego-dodam,że jeszcze nie wszysccy zdążyli wyjść z tego ślubu poprzedniego...dodatkowo nie podobał mi się sposób samego udzielania ślubu-ksiądz czytał wszystko z kartki, nic nie powiedział od siebie i przez jego twarz nie przebiegł ani cień uśmmiechu.
wycieczki są na miejscu dziennym+każdy rozłazi się,zwiedza katedrę i robi zamieszanie i hałas....może przesadzam ale chciałabym aby ten ślub była dla nas osobistym przeżyciem gdzie ksiądz powie nam kazanie dla nas kilka mądrych słów i wogóle,żeby można było tę mszę zapamiętać na całe życie.....
ślub mam za miesiąc zaproszenia wysłane....czy uważacie,że głupio teraz zmieniać kościół?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: problem....

masz racje, jeśli chcecie aby było to osobiste przezycie to zle wybraliscie powinniscie wybrac jakis malenki kościółek, albo kapliczkę...

no właśnie tak sobie myślałam.....dzięki Czerwcowa:)

katedra jest piękna majestatyczna ... musicie sami podjąc dezyzje....

no właśnie - ;-) np. ten kościółek co myśmy w nim brali - hi hi hi ...
i księdza Piotra ;-)

tylko weź kochana sobie policz ile stresa ci wyjdzie po obdzwonieniu
wszystkich gości ;)

no właśnie Pani Witch:)
nawet już byłam w tym "naszym" kościólku-i wiem,że byłoby to chyba możliwe ale muszę poczekać do piątku bo wtedy będzie ksiądz proboszcz i wszystko będę wiedziała:)
a z tym dzwonieniem po ludziach to i tak będę musiała tak zrobić bo wyobra sobie,że ponad połowa z zaproszonych gości nawet nie raczyła zadzwonić i powiedzieć,że dostali zaproszenie i poinformować nas czy będą czy nie....no ale w sumie mają czas do 30 lipca...

no nie wiem!Hmmmm mmegi a moze macie swojego ksiedza jakiegos znajomego.Z tego co wiem to kazdy ksiadz moze wam slubu udzieli nawet z innej parafi-moze sie zgodza na to ?My np mamy znajomego ksiedza i wiem ze ona nam ceremonie ładną odprawi.

Ale z drugiej strony jak piszesz ze i tak bedziesz po gościach dzwonic to moznaby zmienic koscioł.

Buzka!

Ale do katedry łatwiej trafić ;)
no i możesz sobie od razu strzelić plener w parku hihihi

cześć habibi:)
też o tym myślałam ale z tego co słyszałała mto w katedrze nie bardzo lubią takie rzeczy...

Mmegi, wiesz co, z jednej strony to jest ten JEDYNY niepowtarzalny dzień i właściwie kościół powinien być ważniejszy niż wesele, bo to tam składacie sobie przysięgę i pownno być tak jak sobie wymarzycie, nastrój, podniosłość chwili itepe, a nie hałas i tłumy obcych ludzi....
A z drugiej... no właściwie nie ma drugiej strony, raz się żyje i powinniście mieć ślub w spokoju, kameralnie, tak, żebyście niczego nnie żałowali. Więc moim zdaniem jesli masz wątpliwości... został jeszcze miesiąc- to duuuuuuuuużo czasu.
PS. Ja mam ślub tydzien po tobie a oddźwięk miałam od może... 1/15 gości, więc... widać wszyscy przejmują się naszymi weselami tak samo :-///

Izak23:)
ja nie jestem jakąś dewotką ale też uważam,że ślub i msza kościelna jest ważniejsza od całej imprezy weselnej...a tam w katedrze nie było nawet najmniejszej haryzmy:( atmosfery, podnisłości chwili... i tego ni tam brakowało...
w piątek będę wiedziała na 100% czy mogę wziąc ślub w tym małym kościólku przy akademii i jeżeli będę mogła to tam weźmiemy:)

U nas było podobnie Mmegi bardzo dużo gosci nawet nie raczyło potwierdzić ... nie wiem co z tymi ludzmi :( ja tez osobiście obdzwaniałam większość zaproszonych. Trzymaj się!

cześć Kawa:)
no właśnie niewiem czemu Ci ludzie są tak mało poważni..nie mówiąc o zwykłym dziękuję.Jak ktoś mi przysyłał zaproszenie to przeważnie wysyłałam sms-a "dziekuję za zaproszenie, nie wiem jeszcze na 100 % czy przyjdę ale do np 30 lipca dam znać na pewno"...
a tu nic zupełne echo.....

no dokładnie! Kurcze ale nie zazdroszcze Wam sytuacji tymbardziejze to faktycznie stresa dodatkowego Tobie przysporzy, może faktycznie tak jak pisała Habibi zakombinujcie jakiegoś zaprzyjaźnionego księdza aby Wam udzielił w Katedrze ale to pewnie tez będzie skomplikowane :(

ja bylam na slubie znajomych w katedrze i bylo dokladnie to co mowisz pielgrzymki, zwiedzanie, masowka i tyle, siedzialam w 3 rzedzie a nie slyszalam ich przysiegi tak bylo glosno! w dodatku zaczal padac deszcz wiec nastepny slub chowal sie w katedrze i wogole juz zrobil gwar jak na targu, dlatego ja zrezygnowalam z katedry i mialam u siebie w parafii i bylo bosko bo gratulacje skaladal nam sam biskup :>

powowdzenia w podejmowaniu decyzji ale pamietaj ze to raz w zyciu wiec warto zeby ta chwila byla tylko wasza

ciekawe co na to Anulka:)

Mmegi- pewnie że tak! Trzymam kciuki żeby wam sie udało przenieść ślub i żeby ewentualny stresik był tego wart :)))

dzięki dziewczyny za pomoc:)
w piątek wieczorkiem napiszę Wam co wyszło:)
buziaki!!!!!

Mmegi...
mam numer do ks.Tomasz Koszłaki, który do 1 sierpnia "pracuje" jeszcze w Katedrze a później przechodzi do innego kościoła.
Jesli się z nim umówisz (ma rewelacyjen kazania, jest młody, rzutki i wogole naj...) to nie będzie problemu by dał Wam ślub.

My nie będziemy mieli ks.Koszałki a proboszcza z parafii mojego Narzeczonego no i będziemy mieli innego organistę i skrzypaczkę.
Ślub bierzemy pierwsi w sobotę więc nie będzie całego tego bałaganu ;) mam nadzieję... ;))

Jak coś to służę pomocą ;)

a co to za maly kosciolek na wymarzony slub? moglybyscie podac adres, bo jestem bardzo zainteresowana:) padlo slowow ze to przy akademii czyzby medycznej w Gdansku na ul. Sklodowskiej Curie:) to przy mojej uczelni bo tam studiuje:)
Bardzo prosze o podanie mi adresu tego wymarzonego kosciolka:)
Pozdrawiam

Ostasia:)
ten wymarzony kościółek to ten na Curie-skłodowskiej przy akademii medycznej:) ja tam mieszkałam i miałam komunię, bierzmowanie itp-dlatego pisałam"nasz";) ale tak a propos to atmosfera tam panuje naprawdę super.

mmegi....a co z zawiadomieniami.... wyslaliscie juz? bo tych ludzi w razie czego trzeba by zawiadomic:\ ale jesli nie pasuje ci kosciol to zmieniaj- to WASZ dzionek i nikt\nic nie jest wazniejsze od was:)

Mmegi...oprócz tego przy Katedrze są tkz. Panowie Porządkowi, którzy pilnują by w czasie ślubu nie weszły wycieczki...niestety zdarza się tak,że nie są w stanie nad tym zapanować i pielgrzymki wycieczek wchodzą do Kościoła.
Rada jest jedna...porozmawiać z Panami a może nawet dać im coś w łapkę ;)
Jak coś to mam nr tel. do tej firmy ochroniarskiej.

Anulka

Czy moglabys mi przeslac telefon do tej firmy ochroniarskiej..Ja tez mam slub w katedrze i obawiam sie wlasnie tych turystow najbardziej..Zwlaszcza niemieckich wycieczek ktore naprawde na nic nie zwazaja:(

mmegi - ja wlasnie specjalnie wybralam maly kosciolek, bo wiedzialam ze bedzie malo osob, wiec nawet byloby mi glupio brac kosciol przy zapelnionej 1/10 lawek...
Jesli u Ciebie bedzie wiecej osob to faktycznie spory kosciol musi byc; ale jesli czujesz ze Katedra to jednak nie to, to zmien - lepsze to niz jakbys potem mialabys byc niezadowolona.
Ja tez mialam zmieniac moj kosciol na blizszy (przyjecie weselne mam we Wrzeszczu a slub w Sopocie - pierwotnie i przyjecie mialo byc w Sopocie - restauracje zmienilam podczas nieobecnosci mojego narzeczonego). Jednak kosciola juz zmienic nie zdazylismy, bo narzeczony wrocil za pozno i juz nie zdazylibysmy "powisiec" na zapowiedziach. No i nie moglam czekac z zapowiedziami.

Reasumujac - jesli czujesz, ze powinnas zmienic kosciol, to zrob to :) Powodzenia :)

Lenka-81:)
zaproszenia już wysłane i wszyscy powiadomieni jakby co będziemy dzwonić;)

Anulka mam do Ciebie pytanie..Bylas juz moze w katedrze i placilas za slub siostrze?Ile daliscie a jesli jeszcze nie to ile zamierzacie dac..?Ja wciaz nie wiem 300zl czy 500zl bo gdzies czytalam ze siostra powiedziala ze dla tych spoza (czyli ja i moj narzeczony) parafi drozej:(A dla organisty?

Ja miałam ślub w czerwcu w Katedrze. Nie robią problemu, aby udzielał ślubu ksiądz z innej parafii. Nasz świadek zapłacił księdzu z Katedry przed ślubem i nic nie mówił, że inna kwota dla parafian, a inna spoza (bo oboje jesteśmy spoza). Ksiądz wziął kase i tyle.
My przed rozpoczęciem mszy (przed dzwonkami) jeszcze chwilę czekaliśmy pod organami - w tym czasie pani fotograf zrobiła kilka zdjęć.
Jeśli chodzi o wycieczki niemieckich turystów, to należy zadzwonić do firmy Baltic Gateway 620 21 48 i powiedzieć, że w tym dniu są śluby. Ja tak zrobiłam i nie było żadnych wycieczek.
A podniosłość chwili w trakcie przysięgi zależy od Was, a nie od kościoła, w którym bierzecie ślub.
Powodzenia.

Mmegi ...i jak jest Twoja decyzja? Gdzie ślubujecie ?

niestety w tym kościółku co brała slub Witch i co ja chciałam miejsca już nie ma:( ewentualnie mogliby zrobić wyjątek i zorganizować nam ślub na 19....ale to już za późno więc chyba nie będziemy kombinować i zostaniemy przy katedrze:) tylko spróbujemy wziąć swojego księdza...
dzięki zdiweczyny za radę i sorki za zamieszanie:)

ja brałam ślub w katedrze i uroczystość mieliśmu o 19.30. bylismy ostatni więc nie mieliśmy problemu z innymi ślubujacymi i zwiedzajacymi, bo to juz dosyć późno było. My weszliśmy do kościoła jak już nasi poprzednicy wyszli. Ślub wspominam super