Re: próchnica u trzylatka
"dziewczyny jak toi mozliwe ze kilkumiesieczne dzieci mogą mieć próchnice? to jest jakos genetycznie uwarunkowane?"
Aleksandra do dziś nikt mi nie powiedział jaka jest przyczyna.
U nas w 7 miesiącu a więc 2 miesiące po wyjściu pierwszych jedynek zauważyłam ciemny nalot z tyłu zębów,początkowo myślałam,że to zafarbowane od jakiejś zabawki ale nie schodziło więc poszłam do stomatologa.
Niestety uspokoiła mnie,że to na pewno nie próchnica a jak się potem okazało to te przebarwienia szare plus białe plameczki to był początek próchnicy.
W życiu bym nie pomyślała,że tak wcześnie może to byc próchnica:(
Natalia nigdy nie ssała smoka,z butli nauczyła się pic w wieku 10 miesięcy.Fakt była na piersi i często na niej wisiała w nocy więc może to przyspieszyło próchnicę plus uwarunkowania genetyczne bo ja też miałam szybko mleczaki zepsute no ale nie aż tak szybko...
Problem jest też taki,że u takiego rocznego czy 1,5 rocznego dziecka nic się nie da zrobic,miała zalapisowane ząbki i tyle.
Ostatnio stomatolog sprawdzała dolne zęby i mówiła,że jedynki już nie siedzą tak sztywno a to znak że wsześniej zaczną wypadac nawet byc może za rok.
Na ten dzień czekam jak na zbawienie i na widok nowych zdrowych ząbków:)
A na razie musimy leczyc,kontrolowac i zrobic wszystko aby stałe wyrosły zdrowe.
0
0