prolaktyna....wynik...

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
dziewczyny mój lekarz jest na urlopie, a ja dzis odebralam wyniki badania krwi.wydaje mi sie, że prolaktyna gruuubo za wysoka,ale nie znam się,pomożecie??

TSH 3 - 1,515 mlU/l
FT3 - 4,99pmol/l
FT4 - 13,83 pmol/l

i najgorsze chyba:

prolaktyna - 58,43 ng/ml
prolaktyna ( 1h po MTC) - 581, 53 ng/ml

co z tą prolaktyną :(?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: prolaktyna....wynik...

Teraz niemal wszystkie kobiety mają podwyzszoną prolaktynę. I tylko niektórym utrudnia to zajście w ciążę.

Zaciążyłam przekraczając nawet normę PRL dla kobiet w okresie laktacji ;)

Pochodzisz trochę po lekarzach, trochę Cię dodiagnozują, pewnie dostaniesz leki, a na koniec pewnie się okaże, ze w sumie ta prolaktyna nie miała znaczenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale ta moja jest za wysoka prawda?

Chyba dzisiaj juz taki wynik określa się jako "podwyższony". Jakie masz normy do wyników?

Hiperprolaktynemia to choroba naszych czasów. Gdyby do końca uniemożliwiała zajście w ciąże, to w Polsce rodziłoby się kilkoro dzieci rocznie ;)

Mało prawdopodobne, zebyś miała się czym martwić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

no wlasnie nie wiem czemu ale nie mam norm podanych...gdyby były to bym nie pytała tutaj....

póki co zajście w ciążę się nie udaje, więc może to jednak jest powód do zmartwień...

Najczęściej prolaktynę podwyższa stres, potem niedoczynność tarczycy.

I stres, i chora tarczyca też mogą przeszkadzać w zajściu... I widzisz, tu się robi takie kółko, z którego czasem trudno wyskoczyć... U mnie poprawiono wyniki tarczycy, prolaktyna jeszcze nie zdążyła się poprawić (miałam wynik wielokrotnie wyższy, niż Twój), a już ciąża była, zanim udało się zbić prolaktynę (ponownie, bo kilka razy wcześniej ją u mnie obniżano lekami, ale znów rosła).

Spokojnie, chodzisz do lekarzy, robisz badania, dostaniesz leki, w końcu sie uda.

Nawet jeśli ten Twój wynik nie jest dobry (a też tego nie wiem bo nie ma norm, mogę mylić jednostki, już tylko "piąte przez dziesiąte" pamietam swoje wyniki) to też nie ma co załamywać rąk. Prolaktyna dzisiaj to banalna sprawa.

tarczycę według podanych norm mam dobrą, więc pozostaje tylko prolaktyna...ech, po tym wolnym zapiszę się do gina i będziemy działać...

własnie, do gina czy do endokrynologa?

Do dobrego lekarza, i gin i endo sobie poradzi, byle tłumokiem nie był.

a robiłaś test ??
ja też robiłam badania i wyszła podwyższona, i naczytałam się w necie o tej hiper-cośtam a okazało się że to ciąża :)

moj lekarz do mnei oddzwonil, powiedziałam mu co i jak...zaprosił mnie juz na poniedziałek.. będziemy działać...

mam w raporcie z badań do 496 jest norma, ja miałam 803 :)

ja miałam ileś tam tysięcy, nie pamietam ale jakiś super wynik udało mi się osiągnąć, brałam bromergon - bez sensu zupełnie, bo póki brałam było ok a jak tylko przestałam wyniki szły znów w górę

problem moze być wtedy, gdy chcesz zajść w ciążę - ja zaszłam mimo wielu innych powazniejszych dodatkowych choróbsk

Twój wynik nie jest jakiś bardzo straszny :) ja robiłam jeszcze dodatkowo po 2 godzinach, wtedy widać dokładnie jak się zmieniają wyniki
tsh masz ok :) więc nie źle

przy badaniu prolaktyny jest mnóstwo rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę, spokój, zero ruchu przez tę godzinę między badaniami, zero stresu wcześniej i inne pitu pitu

przy takim wyniku, problemy z zaciążeniem tkwią raczej gdzie indziej
oczywiście, jak najbardziej namawiam do wizyty u lekarza, ale szukałabym innych przyczyn

no chyba że dostaniesz bromergon, ustabilizujesz prolaktynę i wtedy szybko będziecie się starać - przy leku to zabronione. W kazdym razie koniecznie dobry gin i endo :)

Ja mialam nie raz tysieczne wyniki prolaktyny, bralam Dostinex, jak bralam to wyniki mialam okolo 100, jak przestawalam to na nowo bylo okolo 700-800. Podczas staran moglam spokojnie nadal lykac Dostinex - dwoch lekarzy do ktorych chodzilam mowilo ze Dostinex nawet w poczatkach ciazy jest bezpieczny.
Prawda jest taka ze "cisnienie z zajsciem", stres w domu, w pracy i wszedzie, przewrazliwiona psychika powodowaly ze nie moglam zajsc w ciaze a przy okazji rosla mi prolaktyna. Dopiero jak odpuscilam zrezygnowana ze "nic z tego" to sie udalo.
Tarczyce wg mnie masz OK. Idz do zwyklego gina bo endo Ci poki co nie potrzebny. Niech sprawdzi Ci reszte hormonow, cykl owu i wrogosc sluzu. W ten sposob wyeliminujesz reszte ewentualnych problemow.
A tak wogole zalecam spokoj i zdanie sie na "los z gory".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

hmm dziwne bo brałam bromergon w trakcie starań i udało mi się w ciąże zajść, po prostu w ciąży od razu odstawiłam
a miałam dużo gorsze wyniki prolaktyny, tak więc głowa do góry będzie dobrze:)

dzięki dziewczyny za ciepłe słowa...ale to myślicie, żeby nie brać tych tabletek? bo lekarz powiedział, że dostanę je w poniedziałek i po jakimś czasie znów zrobimy badania i wtedy zobaczymy co wyjdzie...

Olenka przede wszystkim poradź się lekarza, ja jednak jestem za tym, żeby się leczyć. Jeśli będziesz miała jakieś wątpliwości, to możesz zawsze zasięgnąć opinii innego lekarza.

Moim zdaniem brać tabletki. Zależy jakie tabletki lekarz zapisze:
- bromergon (można się b. źle czuć i nie można przy nim zachodzić w ciążę) lub
- dostinex (dobre samopoczucie, można przy nim zachodzic w ciążę ale jest b. drogi)

Ja leczyłam się u endo.-gina. dwa lata, dostinex obniżył prolaktynę i w końcu zaszłam w ciążę. Faktycznie brak psychicznego parcia też bardzo pomaga :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mój wspominał o bromergonie....

To może wypytaj go jeszcze o lepsze bardziej nowoczesne leki, może da dostinex. Ja brałam przez jakiś czas bromergon i szczerze powiem, że nie warto się tak męczyć - są przy nim okropne nudności. No i zachodzenie w ciąże, dopiero po odstawieniu.

Olenka pierwszy wynik prolaktyny jest norma od 5,18 do 26,53 ng/ml wiec juz masz ta pierwsza podwyzszona znacznie..a druga ma byc do max 10 razy wyzsza od pierwszej..jak jest wiecej niz 10 razy mowi sie o hiperprolaktynemie czy jakos tak..ja rowniez mam za wysoka prl..biore od 3m-cy dostinex- to niby najlepszy lek na obnizenie prl bo po bromergonie sa osoby,ktore fatalnie sie czuja-wymioty,nudnosci,bole glowy...dostinex jest dosc droghi ale bierze sie go raz w tyg. wiec mniej sie truje organizm..moj mi od razu przepisl dostinex..

powodzonka:-)

Dobrze nie pamiętam, ale na pewno masz podwyższone wyniki. Spoko, ja też to miałam, brałam dostinex 3-4 miesiące i zbiła się. Proś lekarza o dostinex, nie o bromergon, po dostinexie nie ma efektów ubocznych a jak są to b. rzadko, fakt drogi, ale nie bierze się tego garściami.
Jak widać po suwaczku, u mnie wszystko ok wyszło:)

moj poprzedni gin dal mi na prolaktyne bromergon i zaszlam w ciaze w trakcie brania bez problemu jak sie tylko zorientowalam przestalam go brac i ciaza zdrowa i donoszona. i mowil ze nie ma co przeplacac za ten drugi lek bo sa prawie identyczne tylko po tym bromergonie mozna sie zle czuc ale ja sie czulam dobrze.

dziewczyny mówicie, drogi-tani, tzn ile? :)

bromergon mnie kosztowal 3zl a ten drugi lek nie wiem jak sie nazywa ale wiem ze lekarz powiedzial 300zl ja mowie ze nie wazne ile byle by pomoglo a on mowil ze bromergon na pewno tez pomoze tyle tylko ze moge sie zle czuc ale lepiej najpierw sprawdzic i tak zrobilam i obylo sie bez wydawania 300zl:)

hej! nie piszcie ze przy bromergonie nie mozna zajsc w ciaze... mialam 25krotnie przekroczona norme prolaktyny. 3 miesiace bralam bromergon 2razy dziennie. prl spadla i bralam raz dziennie dla podtrzymania efektu i lekarz zalecil starania o dziecko. dwa tyg po wizycie bylam juz w ciazy:) bromergon bralam do 5 tyg ciazy (bo wtedy zrobilam test). dzis jestem szczesliwa mama 7tygodniowego synka. nie poddawaj sie i sluchaj lekarza(jesli to lekarz znajacy sie na rzeczy). w Gdyni moge polecic dr Miśkiewicza-rewelacja! p.s. sorrki za brak polskich znakow ale pisze z trl i jest duzo szybciej bez polskich:) trzymam kciuki!

w moim miescie dostinex kosztuje okolo 37 zl za 1 tabletke..ja biore 1/2 tabsy na tydzien..wiec koszta az takie wielkie nie sa, choc przy brom....3 zl to te 37 to juz duzo..
mozesz wyprobowac brom...a jak zle sie bedziesz czula to dostinex..ja slyszalam od mojej gin,ze po brom jak sie bierze to jest ok ale jak sie przestanie brac to szybko rosnie prl a po dostiniexie sie utrzymuje..ale kazdy organizm jest inny..mnie np. po dostinexie boli glowa 1 dzien..biore w pt wieczorem i w nocy zaczyna bolec..boli do sb wieczora..

Jak ja brałam, przełom 2010/2011, to cena 4 tab. 145zł w Gemini, też chyba brałam 1/2 tab. na tydzień, w moim przypadku zero efektów ubocznych. Słyszałam też opinie, że dostinex szybciej zbija prl, ale nie wiem czy to prawda, nie chciałam bromka bo widziałam jak kumpela z pracy strasznie się z nim męczyła, łącznie z omdleniami i wymiotami w pracy, po czasie też przeszła na dostinex i zero skutków ubocznych. Tak jak piszą dziewczyny możesz najpierw spróbować bromka, ale najpierw oczywiście do lekarza:) Będzie dobrze, zbijesz PRL, zrelaksujesz się i będzie dziudziuś.

Hej, ja też odebrałam dzisiaj wyniki..
Moja Prolaktyna : 9,26 norma : 5,18 do 26,53
Chyba trochę niska?

Bromergon brałam, źle się czułam po nim..

dziewczyny odkopuję stary wątek, żeby nie zakładać nowego. zrobiłam wczoraj ,po roku, prolaktynę. No i wynik jest lepszy niż rok temy bo wygląda tak:

prolaktyna 48,27
prolaktyna po MCP 271,42.

wyniki z zeszlego roku są w pierwszym poście..

jak myślicie, czy biorąc pod uwagę, że nie brałam żadnych leków to jest to jakaś znacząca poprawa czy tak naprawdę nadal jest źle?

a robilas w tym samym dniu cyklu co wtedy ?

moze masz teraz mniej nerwowy czas niz wtedy... duzo rzeczy moze miec wpływ na dokladny wynik...

chociaz tak patrzac to zmniejszyły sie o polowe wiec chyba jest lepiej :)

ani wtedy, ani teraz szczerze powiem, że nie zwracałam uwagi który to dzień cyklu bo położna powiedziała, że tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Powód widzę chyba jednak z spokojniejszym trybie życia, rozwiodłam się, wyprowadziłam z miejsca, w którym ciągłe afery więc może to jest powód. Teraz od roku biorę tabletki antykoncepcyjne,ale to chyba raczej jest odpowiedzialne za wzrost a nie za spadek prolaktyny. mnie dziś ucieszyła nawet tak nieznaczna poprawa tych wartości przed MCP,ale za to po MCP jest o 300 jednostek mniej :) może to znak, że powoli organizm, sam, bez tabletek próbuje się uporać z prolaktyną?

Szczerze to nie wiem, czy dc ma znaczenie, ja tez teraz robilam powtórkę, po 2latach i gin kazała mi zrobic 5-6dc, w necie jak patrzałam to byl 3-5...
Na pewno w drugiej polowie cyklu jest duzo wyzsza niz przed owu...

Ale na pewno spokojniejszy tryb życia ma wpływ na prl :)

Powodzenia!

Odebralam dzis wyniki badan i tak:
tsh mam 4,1 , gdzie norma jest do 4,2
ft4 15,71 (norma 12-22)
anty tg 15,3 (norma ponizej 115)
anty tpo 10,11 (norma ponizej 34)
prolaktyna 469 (norma 102-496)
prolaktyna po obciazeniu norma 2422

Dodam, ze staramt sie o dziecko od 7 lat, u meza wszystko ok, wiec problem raczej lezy w moich hormonach. W czwartek mam wizyte u endo ale moze szybciej ktos sie wypowie, czy te wyniki sa zle.
Internista podejrzewa niedoczynnosc tarczycy bo tsh powinno nie przekraczac 2 przy staraniach a wartosc jest graniczna a ja sie zastanawiam czy prl tez przy staraniach nie powinna byc blizej srodka normy bo tez jest taka graniczna. Czy endo powinien mi ja zbijac?

Modbijam, moze ktos sie orientuje?

Tak jak piszesz - TSH trzeba obniżyć i to jest ważniejsze niż prolaktyna. Pewnie endo przepisze Ci Euthyrox i TSH zacznie spadać. A jeśli chodzi o prolaktynę to lepiej żeby była niższa ale tragedii nie ma więc nie przejmuj się nią za bardzo. Ważniejsza sprawa przy staraniach o dziecko to oprócz hormonów owulacja.

Tsh sporo za duże, zaleca się nawet, żeby przy staraniach było ok. 1. Wizyta u endo nieunikniona.

Ale to sie ze soba laczy bo hormony moga blokowac wlasnie owulacje... Wizyte u endo mam w czwartek.

Czasem to się łączy, czasem nie. Można mieć super wyniki hormonów a i tak nieprawidłową owulację.

Dostalam od lekarza lek na obnizenie tsh i 2gi na prolaktyne- ten drugi dostinex po 1/4 tabl tygodniowo przez 8 tyg i wtedy powtorzyc wyniki.

Inne tematy z forum

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

malejące piersi po porodzie? :) heh... (60 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...

Pomysł na prezent dla 60latki (165 odpowiedzi)

podsuńcie pomysły na prezent dla 60latki, z okazji okraglych urodzin,bliska ciotka najchętniej...