prosba-niedziela

Dzień Dobry, w związku z komunią jaka odbedzie się w naszej Parafii w najbliższą niedziele zwracam sie z uprzejma prośbą o uszanowanie tego dnia i nieurządzanie hucznych spotkań i przyjęć w sobotę, a w niedzielę o godne i spokojne zachowanie szczegónie w okolicach świątyni. prosze też w miare o powstrzymanie sie od spożycia alkoholu.dziekuję. Aldona Maszke, Banino
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 43

Re: prosba-niedziela

Pani Aldono, a czy z domu możemy wychodzić?
Proszę o szczegółowe instrukcje bo nie chciałbym zgrzeszyć...
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 1

A jak ktoś jest niewierzący? Jakoś prawami niewierzących/osób innych wyznań jakoś nikt się nie przejmuje.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 2

W związku z tym, że w najbliższą niedzielę zaplanowałem grilla z sąsiadami zwracam się z uprzejmą prośbą o nie zawracanie nam d... swoimi prywatnymi sprawami.
I żeby dzwony nie biły z samego rana, bo chcę się wyspać.
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 1

W tym roku też mam komunię dziecka i nie robię sobie z tego takich jaj.Dajcie żyć innym i sobie.Może w telewizji i gazecie dacie znać aby cała polska ucichła ponieważ 14 i 15 są komunie w Baninie.O losie co za problemy wszystkim komunijnym i grilującym życzę udanego i wesołego weekendu .
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aldona zluzuj trochę..... weekend jest po to aby odpocząć po tygodniu pracy, zrelaksować się wypić jakieś piwko, wódeczkę a nie chodzić jak mnich bo komunie są
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja jedynie browarek do niedzielnego meczyku. Obiecuję, że nie więcej.

Pozostali mieszkańcy proszą zaś, by imprezy komunijne nie były za głośne, a prezentowe tablety lekko ściszyć. Uczyńmy ten weekend spokojnym i refleksyjnym.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pani Aldono, czytam i nie wierzę. Normalnie nie wierzę.
Ręce i cycki opadają...
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

Żeby tylko naszym mężom nic nie opadło bo weekend idzie....
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja znam Aldonę, to bardzo porządna i pobożna kobieta. Jej apel dotyczy tylko tego aby nalezycie podejśc do tego świętego dnia. Dlatego chcemy wraz z radą parafialną prosic wszystkich by w sobote do niedzieli rzeczywiscie nie spozywac alkoholu oraz pomodlic sie w intencji przyjmujacych komunię Św. bardzo dzienkujemy. Mirella Bach, Rebiechowo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 33

Porąbało się w główkach i to zdrowo!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale do kogo ten apel?
Mamy powstrzymać się od tarasowego weekendowego drinusia?
I jaki zasięg terytorialny obejmuje ta prośba? mieszkańców okolicy kościoła, czy całego Banina, czy może jeszcze dalej?

Przesada, najgorzej być świętszym od samego Papieża
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wprowadzcie jeszcze prochibicję ;)co wy bierzecie bo ja też chcę taki odjazd. Ale macie zryty orzech. W niedziele w kościele pewnie palcami będziecie pokazywać kto był trzeźwy a kto nie i jeszcze pojdziecie do księdza na skargę ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

kobieto TY chyba nie wiesz co mówisz....... . Wstydzisz się swoich sąsiadów.? wstydzisz się miejscowości w której mieszkasz.? Bo inaczej tego nie można zrozumieć i racjonalnie sobie wytłumaczyć . Normalnie jakaś paranoja
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szanowni Panstwo,
ja takze przylanczam sie do prosby Pań. od lat zauważam coraz wieksze odchodzenie od Kosciola i naszej wiary. szczegolnie ostatnie lata to wielka nagonka na Wiarę. dajmy razem wyraz przywiązania do Kosciola i nie pijmy w ta sobote i niedziele alkoholu. zachowajmy powagę i dostojenstwo. uszanujmy przyjmujących Św. Komunie. Pozdrawiam Tomasz Miotk, Banino
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 25

Wypije za wasze zdrowie. Choć chyba już za późno. ..
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

A jak wasze dzieci będą brać ślub to procesję se zamówcie dzieci sypiące kwiatki i wstrzymajcie ruch uliczny i powietrzny Masakra właśnie przez taką obłudę ludzie od kościoła się odwracają ( ale nie od Boga)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

ktoś tu chyba sobie wała z mieszkańców robi to nie można mieć tak zryte pod beretem.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

a jak poproszę, że chcę Dzień Matki, 26 maja, obchodzić w ciszy i spokoju, bez hałaśliwej procesji pod oknami to się zgodzicie?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Drodzy Państwo,
jeszcze (z naciskiem na jeszcze) nie żyjemy w Państwie wyznaniowym i Pani Aldonka może sobie pisać takie bzdety a my nie musimy ich brac pod uwagę.
Na szczęście większość z nas jest ludzmi kulturalnymi i zwykle nie pijamy alkoholu pod kościołem nawet w niedziele więc nie widze powodu dlaczego mielibyśmy to robić teraz.
Reasumując - katoświrów nie brakuje (sam jestem wierzący ale jak widzę takie idiotyzmy to mnie skręca - prawie tak bardzo kiedy słyszę kaczora i jego świtę)
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

jeszcze raz Tomasz Miotk, rozumiemy ze Panstwo z nas sobie żartujecie, ale bardzo prosze by nas nie obrazac. nie znam sie na informatycznym obszarze tego forum, ale czytam tyle zlosilwosci. prosze uszanowac ze mamy inne poglady. My tu mieszkamy od 40-60- lat. Ja osobiscie prawie 60. my tylko prosimy o uszanowanie niedzieli i soboty gdy nasze dzieci i wnuki ida do komuni. prosimy bez nienawisci w swoich wypowiedziach. pozdrawiam. Miotk tomasz
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 22

Ale jaja,ja też tu mieszkam od urodzenia i miałem komunie świętą w naszym kościele,ale takich cyrków jak teraz to nie było.Cały tydzień pracuję od rana do wieczora,a w sobotę to nawet święty turecki mi nie zabroni poszaleć na kosiarce i wypić piwko.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 2

za zdrowie Pań za zdrowie....... jak śpiewał Edward Hulewicz. Na zdrowie. Arsenał zakupiony, piwko się chłodzi, wódka zmrożona, ogórki kiszone na zagrychę też są, no i pyszne mięsko na grilla. Będziemy balować od soboty do niedzieli aż do odcięcia. W moim grafiku akurat takie balety wypadają 14,15.05.2016. Trudno odwołać nie można
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobru Wieczor, pszepraszam za muj jezyk Polski, jestem tu odniedawna. pohodze z Ukraina. Ale mieszkam w Banino 2 latu. Uwazam ze panie trochu maja racje, uszanujmy Komunię Swieta i nie zahowujmy sie glosno.My z mojem muzem i rodinom jutro i w niedielu budiemu ticho i budiemu pomolitsja za Komunisw. Ja znaju panu Aldonu, ona dobra i ticha zinka. Pozdrawiam, Marina
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

Ja śpieszę się z drinkami, bo do soboty została jeszcze tylko godzina.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czytam i nie wierzę komunia św to przeżycie duchowe naszych dzieci w kościele i to jest tu najważniejsze przyjęcie które jet meritum sprawy,a reszta po za kościołem to osobista sprawa ,a uważam że jeśli jest sąsiad który będzie się nietaktownie zachowywał to tylko o nim świadczy a zajmowanie się umoralnianiem innych (olała bym to ) każdy jest jaki jest i jest bardzo fajnie.Do grillujących wypijcie za dobrą pogodę aby te weekendy letnie były piękne.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przytoczę legendarne słowa majora Hubala: "Rozkazy takowe mam w d*pie"
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

15 lat mieszkam w Baninie, mój syn przystępował do komunii św. w Baninie i cyrków nikt nie robił. Proszę szanować się na wzajem ale nie narzucać innym co maja robić. Pisowskie metody mnie nie interesują!
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 2

Droga pani Aldono, panie Tomaszu - apelujcie do innych katolików, bo tylko tyle możecie zrobić, skoro oni nie potrafią się zachować w dniu dla was ważnym. Dla każdego innego człowieka jest to dzień jak codzień i nie ma obowiązku naginać się do waszego widzimisie. Zaanektowali Państwo już nie tylko przestrzeń publiczną, ale i polityczną oraz budżetową - muszę płacić jako ateista na wasz kościół i utrzymanie z moich ciężko zarobionych pieniędzy - proszę zatem o NIEWPIEPRZANIE się do tego, jak żyję i co robię w moim wolnym czasie, czy to pod kościołem, u siebie w domu czy na trawniku pod domem.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 9

Drogi Baniniaku, możesz mi wytłumaczyć jaką przestrzeń publiczną zaanektowałem, bo nie bardzo rozumiem?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

A na przykład taka ze wasze procesje czy pielgrzymki blokują drogi i uniemożliwiają poruszanie się normalnym ludziom, wasze krzyże wiszą w miejscach publicznych i świeckich jak urzędy czy szpitale, bez względu na to czy reszcie to przeszkadza czy nie, ze oszołomy jak wy urządzają wystawy wyabortowanych płodów na ulicach nie zważając ze oglądają to dzieci, ze próbujecie zmieniać prawo uważając ze wasze zasady i światopogląd powinny obowiazywać wszystkich bez wyjątku. I ze czujecie się już tak bezczelnie rozpanoszenie, ze w ogóle nie czujecie żenady w stawianiu roszczen jak w poście startowym. Wystarczy?
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 11

ból d*py z powodu procesji , zawsze możesz zawiadomić policję ,to straszne jak kler wpływa na twoje życie , uważasz że krzyż wiszący w miejscu publicznym świadczy o rzekomym poddaństwie urzędników kościołowi

idioci są po obu stronach barykady
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 13

Nie, no oczywiście wasz ból d*py o komunię jest jak najbardziej uzasadniony i wasze żądania są naturalne i zrozumiałe - wszyscy mają trzymać wam palce w tyłku, bo tak sobie życzycie, a mój ból d*py o procesję czy inne przejawy zawłaszczania przestrzeni świeckiej to odpowiedź na pytanie komika z góry, więc najpierw ogarnij dyskusję, bo widzę, że cię temat przerasta intelektualnie. Natomiast co do krzyża - to tak, bycie niekatolikiem czy osobą niewierzącą nie oznacza, że wszystko mi jedno, jak wygląda mój kraj i co się w nim dzieje. Nie jesteście JESZCZE jego absolutnymi włodarzami, więc dobrze byłoby uszanować fakt istnienia innych ludzi niż wyznawcy kk. Z mojej strony EOT, bo to do niczego nie prowadzi, założycielka wątku et consortes wspięła się na takie wyżyny żenady i absurdu przy zachowaniu śmiertelnej powagi, że w zasadzie można zakładać w Baninie katotaliban.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

Jak Ci brakuje przestrzeni publicznej, to dokup sobie pole od rolnika i zrób sobie na nim własne eldorado. Jak Ci przeszkadza raz w roku procesja to wiesz co, nie mam co z Tobą dyskutować. Pamiętaj, że Ty też będziesz kiedyś korzystał z tej przestrzeni publicznej jak będą Cie wieźli w kondukcie pogrzebowym na cmentarz. Już nie tacy zatwardziali ateiści w obliczu śmierci zmieniali poglądy...Różnica pomiędzy nami jest taka, że ja Ciebie z powodu Twojego ateizmu nie nienawidzę. I to tyle w temacie. Pozdrawiam
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 12

Niestety ateiści są wszędzie lekceważeni a katolicy mogą wszystko :(

Np. Jeżeli ja mówię czy głoszę że boga nie ma to katolik poczuje się obrażony bo ja takie brednie mówię w jego mniemaniu.

Ale katolicy moga mówić, że bóg jest obrażając moje wierzenie w jego brak i to juz jest ok ?

Nie ma równości
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Potrzebna jest mobilizacja nas wszystkich przed Bożym Ciałem.chcemy by nasza miejscowość była cala udekorowana i ukwiecona. Będziemy apelować o uczestnictwo w uroczystościach wszystkich. A potem codziennie przez 7 dni przy kościele. Oczywiście w tym czasie zabawy towarzyskie nie są mile widziane.Pokazmy nasza wiarę i przywiązanie do Kościoła i naszych pasterzy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 20

Mam nadzieję, że również po sobie posprzątacie i nie będziecie utrudniać ruchu w naszej miejscowości.
Na całe szczęście, wasza równie ukochana partia, nie wprowadziła (jeszcze) zakazu "zabaw towarzyskich" w tym czasie, więc takową, huczną sobie zorganizuję.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

ateista ideologiczny --- nienawidzi PIS a skoro PIS jest partią katolicką to trzeba nie wierzyć w Boga . Występuje jedynie w Polsce
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

nie pojmujesz, żle interpretujesz.

Jak dla mnie każda religia świata to duża sekta. Stworzona tylko dla kontroli mas.

jakiś szaman kiedyś wymyślił: "W nocy was zje wielki potwór/duch/diabeł" i ludzie się bali, potem ów szaman powiedział : "Róbcie co mówię a Was przed tym złem ochronię" - inni zobaczyli, że tak kierując gawiedzią można uzyskać nad nimi władzę i/lub bogactwo i te pierwsze kłamstwa ewoluowały do dzisiaj istniejących religii.

Ale to moje subiektywne zdanie tylko :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ludzie, trochę szacunku względem siebie... Ja rozumiem że ktoś jest niewierzący, ja również jestem ateistką,ale szanujmy się nawzajem jak cywilizowani ludzie. Nie wiem co komu taka procesja przeszkadza, czy inne święta kościelne, choćby i upierdliwe. Przecież każdy ma do tego prawo i z kulturą to "przetrwajmy". To trwa godzinę i po wszystkim. Nie mówię o tym aby nie piętnować negatywnych czy patologicznych zachowań w kościele, które się zdarzają przecież w każdym kręgu religijnym czy społecznym. Okażmy że mamy otwarte umysły. I cieszmy się że mamy religię jaką mamy i dajmy ją wyznawać kto tego chce, bo jak za kilka lat dojdzie do nas islam to będziemy tą religię wspominać z rozrzewnieniem zza burek...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

No nie godzinę. Z wypowiedzi Krystyny wynika że cały tydzień.

Sorki, ale jak zapraszałam gości na sobotniego imieninowego grilla, nawet nie przyszło mi do głowy że w tym czasie zabaw mam nie organizować. Kiedyś na religii uczyli mnie że zabaw w czasie postu, i to hucznych jedynie, nie należy urządzać. Mam wrażenie że niektórzy wręcz prześcigają się, by pokazać jacy z nich dobrzy parafianie.
Parafianie, nie katolicy niestety.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

I jak Pani Aldonko kochana,
spisali się sąsiedzi? nie pili pod kościołem?
proszę napisać kilka słów bo ciekawi jesteśmy cholernie jak to wszystko wyszło ... proszę nas nie zostawiać w niepewności.

Jest Pani z nas dumna?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pani Aldona, z tego co wczoraj widziłlem, chyba już nie chce brać udziału w forum, przestraszona ilością nienawiści. ale na pewno będzie bezpośrednio wszystkich namawiać na godne obchodzenie Bożego Ciała. Dlatego tez przygotowuje wraz ze swoja grupa apel do mieszkanców o powstrzymanie się od zabaw oraz spożycia alkoholu w nadchodzących dniach i odwiedzać naszych parafian. Będziemy ją w tym wspierać. Szczęść Boze
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Na prawdę jeszcze nikt się nie zorientował, że to prowokacja?

Takie mamy teraz czasy że dzielenie ludzi na katolików i niewierzących jest nośne i pogłębia podziały:( a szkoda bo mamy XXI wiek
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Takie mamy czasy, że czytając wiadomości zastanawiasz się, czy to AszDziennik, czy prawda i do końca nie jesteś pewien/pewna.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nienawiści? Serio? Zauważyłam tylko, że niektórzy z takich czy innych powodów nie mieli ochoty spełnić prośby. To nie oznacza nienawiści, tylko to, że nie każdy jest katolikiem i chce dostosowywać się do świąt katolickich. Jak widać - słusznie, bo po jednej prośbie weekend z komunią pojawiła się natychmiast następna - o tydzień przed 26 maja. Tak trudno zrozumieć, że nie dla wszystkich kościół jest ważny? I że nie ma to nic wspólnego z nienawiścią?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po prostu brak mi słów.
Nie widzę na tych forum nienawiści lecz bardziej i mniej mądre komentarze. Mieszkańcy po prostu są nie zadowoleni z tego, że ktoś ich traktuje jako alkoholików.
Niedziela jest wolnym dniem- jedna osoba, go świętuje w kościele, a inna na łonie natury, a jeszcze inna przy grillu i pije alkohol- ale nie sądzę, że ludzie robią to w takich ilościach, aby zataczać się pod tym kościołem.

Ktoś kto nie ma komuni lub jego dziecko wnuk- ma prawo do spędzenia tego dnia jak chce, dlaczego miałby zrezygnować z grilla lub np wypicia jakieś piwa? tylko dlatego, że ktoś ma komunię.

Jeśli, ktoś jest takim mocnym katolikiem to droga wolna,ale dlaczego ma ograniczać drugiego człowieka?
Tak samo jakbyś ateista powiedział, że nie wolno organizować procesji lub innych obrządków religijnych w miejscach publicznych, ponieważ sobie tego nie życzy.

Niech każdy świętuje dni wolne jak ma ochotę, nie powinno się nikomu czego narzucać.

Przy okazji gratuluję dużej ilości wolnego czasu- ja pracując po 12 godzin dziennie, wychowując małe dziecko ,tylko widzę jak dzieci lataja na komunie teraz.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

ptysiu, wiocha. niezadowoleni piszemy łącznie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Kto ma internet z firmy WAVE Banino (168 odpowiedzi)

Chce zmienić internet na tego dostawce,jak się sprawuje internet ???

Imperium-Auto Salon (13 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

proszę o opinie rodziców z szkoły A i B (4 odpowiedzi)

dzień dobry. szukam rodziców którzy mogli by się wypowiedzieć o szkole A i B w Baninie. Proszę...