Przepuklina pępkowa u niemowlaka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
U synka (4 miesiące) pojawiła się przepuklina pępkowa. Lekarz kazał poczekać aż się wchłonie, ewentualnie jeśli się nie wchłonie to stwierdził, że to nic takiego i to tylko kwestia estetyki...wolałabym jednak skonsultować to z chirurgiem, czy możecie polecić dobrego chirurga dziecięcego? mimo wszystko nawet jesli to kwestia tylko estetyki, wolałabym jeśli to możliwe, zrobić wszystko by dziecku zaoszczędzić kompleksów. Słyszałam o plastrach, ale raczej negatywne opinie. Czy możecie podzielić się doświadczeniami jak to było u Waszych pociech?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: przepuklina pępkowa u niemowlaka

Dr Zarzecki z Gdyni. Plastry podobno skutkują jedynie w pierwszych tygodniach życia. Mam troje dzieci, z których dwoje ma przepuklinę pępkową. Byłam z nimi u chirurga dziecięcego (przy okazji przepukliny pachwinowej), który powiedział, że przepuklinę pępkową operuje się u dziewczynek, z uwagi na możliwe późniejsze powikłania przy ewentualnej ciąży. U chłopców nie ma wskazań do operowania przepukliny pępkowej, ewentualnie kwestia estetyki. Osobiście nie narażałabym dziecka na możliwe powikłania pooperacyjne i znieczulenie tylko z uwagi na "estetykę". U mnie przepuklinę pępkową ma zarówno chłopiec jak i dziewczynka, ale nie spieszy mi się z operacją i przez najbliższych kilka/kilkanaście lat na pewno dam sobie z tym spokój. Jeżeli będzie to przeszkadzać dziewczynce, wyślę ją na operację, ale nie będę jej do tego namawiać.

Dziękuję za odpowieź,

oczywiście również nie zamierzam narażać dziecka na operację gdyby była to kwestia tylko estetyki, chodziło mi raczej o to czy są jakieś nieinwazyjne sposoby by pozbyć się przepukliny i jakie macie doświadczenia, że wchłonie się samoistnie... ale przede wszystkim chcę być pewna, że pod względem zdrowotnym nic dziecku nie zagraża, dlatego pytałam o chirurga.

mam jeszcze pytanie, czy pojawienie się przepukliny pępkowej jakoś zwiększa ryzyko pojawienia się pachwinowej czy mosznowej( tzn. dziecko jest bardziej podatne)?

U nas się wchłonęła, tez lekarz powiedział, ze to nic takiego

rzeczywiście plastry działają tylko do końca 3-go miesiąca życia, ja przyklejałam i wszystko zeszło. Niech synek dużo czasu spędza na brzuchu, wtedy ćwiczy mięśnie, które teraz ma za słabe, rozchodzą mu się i przez to przechodzi przepuklina :) powinno się wchłonąć...

Inne tematy z forum

firanki przez internet??? (17 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?