pytanie do kadrowej

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny czy jest tu jakaś kadrowa? mam pytani, czy jak prowadzę działalność gospodarczą i wykonuję świadczenia dla pewnej firmy (umowa o współpracy) to czy mogę w razie choroby iść na zwolnienie lekarskie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: pytanie do kadrowej

zawsze możesz iść na zwolnienie lekarskie....niby czemu nie?

czy w ramach zusów opłacasz sobie ub.chorobowe?
czy zatrudniasz pracowników?

nie, to jest firma jednoosobowa, składki opłacam- mam zniżkę przez 2 lata...płacę łącznie 350 zł a po 2 latach mam płacić całość

owszem nalezy ci sie chorobowe, ale bedzie ono malutke, bo płacisz obnizona składke
za okres choroby płcisz mniejszy zus proporconalnie do dni choroby w danym miesiacu, ale ubezp. zdrowotne nie ulega obnizeniu i chocbys yła chora cały miesiac to społecznego i funduszu pracy nie płacisz, a zdrowotne zawsze i to w pełnej wysokosci

to jeśli forma jednoosobowa, to nie ma problemu....
nie odpowiedziałaś czy opłacasz też składkę na ub. chorobowe czyli czy jesteś zgłoszona do ubezpieczenia chorobowego /z kwoty, którą płacisz wnioskuję, że tak/ - jest to jeden z warunków uzyskania prawa do zasiłku chorobowego...drugi z warunków to okres podlegania takiemu ubezpieczeniu (.Art. 4. 1. pkt 2) Ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie 90 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego - jeżeli jest ubezpieczony dobrowolnie.)

"Zasiłek chorobowy przysługuje osobie prowadzącej pozarolniczą działalność, która przystąpiła dobrowolnie do ubezpieczenia chorobowego, ma wymagany okres wyczekiwania i stała się niezdolna do pracy, co jest potwierdzone zaświadczeniem lekarskim, w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego."

Inne tematy z forum

Locus (8 odpowiedzi)

Osiedle Locus będzie położone w Rumi Janowo na rogu ulic Dąbrowskiego i Stoczniowców. Teren...

Vela Park Rumia Loker (20 odpowiedzi)

Czy zakupił ktoś z Was tam mieszkanie?

Kto kupił szereg w Rumi przy ul. Partyzantów 60 Żurawia łąka od Moj Dom Deweloper,Wasko,Feniks (13 odpowiedzi)

Witam! Kto z was kupił, jakie macie doświadczenia, jak wygląda kwestia prawna budynków oraz...