Re: pytanie o ciasta
"Rodzaje ciast sa bardzo zroznicowane, ale postaram sie co nieco wypisac.
Ciasta biszkoptowe, piaskowe itp.:
- zebra (ciasto jasne i ciemne na oranzadzie w przekroju wygladajace jak paski zebry)
- murzynek (ciasto kakaowe polane polewa czekoladowa i posypane wiorkami kokosowymi lub orzechami kruszonymi)
- rolady z galaretka (galaretka zawijana w ciescie biszkoptowym)
- babka piaskowa, kakaowa, marmurkowa, makowa itp.
- keks (jasne ciasto z bakaliami)
- piernik
- piernik z bakaliami
- Kocie oczy (ciasto a'la piernikowe ze zlozonymi biszkoptami przelozonymi marmolada, po przekrojeniu wygladaja jak kocie oczy)
Serniki:
- Serniko - snickers (podobny do snikersa, jednak zamiast masy budyniowej jest sernik)
- Sernik bananowy (na zimno, sernik z bananami i galaretka na gorze)
- sernik na zimno (na serkach waniliowych, z wierzchu galaretka przybrana owocami)
- sernik z kruszonka (sernik, na dnie kruszonka kakaowa, oraz na wierzchu)
- sernik wiedeński (masa serowa bez spodu, z wierzchu polewa czekoladowa z posypka)
- sernik z brzoskwiniami (masa serowa na kruchym ciescie, z wierzchu brzoskwinie i kruszonka)
- sernik na murzynku (na murzynkowym ciescie masa z serkow homogenizowanych)
- sernik z kokosem (na kruchym ciescie masa serowa z serkow homogenizowanych, na wierzchu zapieczone wiorki kokosowe)
- sernik z budyniem (na kruchym ciascie budyn czekoladowy i masa serowa z serkow homogenizowanych, polana polewa czekoladowa
z posypka)
- cielak (ciasto kakaowe z masa twarogowa)
- strucla z serem (ciasto drozdzowe zwijane z masa twarogowa, polewa i posypka)
Makowce:
- makowiec japonski (masa makowa z mielonymi orzechami i tartymi jablkami, na wierzchu biala polewa i posypka)
- makowiec (na ciescie masa makowa z bakaliami, polewa)
- serniko-makowiec (na kruchym ciescie masa makowa i twarogowa, polewa)
- strucla z makiem (ciasto drozdzowe zwijane z masa makowa, polewa i posypka)
Ciasta z owocami:
- pleśniak (ciasto z agrestem lub innymi owocami z piana, posypane jasna kruszonka)
- jablecznik (jablka na kruchym ciescie, polane piana, na wierzchu kruszonka)
- jablecznik z budyniem (jablka na kruchym ciescie zalane budyniem i posypane kokosem)
Ciasta przekladane masa lub kremem:
- miodownik (na ciescie z miodem masa budyniowa i polewa)
- ambasador (na biszkopcie z masa budyniowa waniliowa i czekoladowa (z orzechami i rodzynkami) na wierzchu galaretka
przybrana owocami))
- lodowiec (przekladany biszkoptami maczanymi w galaretce z masa budyniowa waniliowa i czekoladowa, na wierzchu galaretka
przybrana owocami)
- Banoffee (dosc niskie ciasto, slodkie, ale smaczne, spod herbatnikowy, karmel, banany i bita smietana)
- Leon (przekladany placek miodowy z kremem budyniowym i kolorowymi galaretkami z jablkami)
- metrowiec (przekladany jasnym i ciemnym ciastem z masa smietankowa lub innego smaku)
- piernik z wkladka (piernik przekladany masa czekoladowa i wkladka z jablek i wisni)
- "Pijana sliwka" (biszkopt kakaowy, krem budyniowy, suszone sliwki "napite" alkoholem i czekolada)
- Prince Polo z brzoskwiniami (biszkopt, bita smietana z czekolada, prince polo i brzoskwiniami, na gorze galaretka)
- kokosanka (biszkopt przekladany masa budyniowa, z wierzchu prazone wiorki kokosowe)
- "cycki" (na ciescie z makiem i kokosem masa budyniowa, na wierzchu biszkopty maczane w alkocholu)
- w-z (ciemne ciasto z jasnym kremem, polewa)
- karpatka (ciasto karpatka z masa budyniowa, polewa)
- ciasto ananasowe (na biszkopcie masa ananasowa, na wierzchu zapieczone wiorki kokosowe)
- ciasto wawelskie( "smietnik") (na kruchym ciescie powidla sliwkowe z orzechami laskowymi i rodzynkami oraz masa budyniowa)
- fale dunaju (ciasto jasne i ciemne z owocami i masa budyniowa, polewa)
- bananowiec (na biszkopcie masa bananowa zalana galaretka z bananami)
- snickers (na biszkopcie masa budyniowa, orzechy arachidowe,"krowka", herbatniki, polewa)
- wisniak (ciasto z kremem wisniowym i pestkowanymi wisniami)
- ciasto orzechowe (kruche ciasto przelozone kremem budyniowym i masa orzechowa)
Oraz:
- labedzie do rosolu
- rogaliki z twarogiem lub marmolada
- eklerki
- paczki z twarogiem
- faworki z twarogiem
i inne ..."
0
0