Re: raclette przepisy
Składniki:
- 18-20 dag drobnego makaronu
- sól
- biały pieprz
- 15-16 dag sera Appenzeller (można zastąpić ementalerem)
- 3 cebule
- 2-3 gałązki natki
- czubata łyżka masła
Sposób przyrządzania:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie (6-8 minut). Zetrzyj ser na drobnej tarce. Cebule obierz i pokrój w cieniutkie krążki. Natkę posiekaj. Makaron odcedź, wymieszaj z połową sera, przełóż do 4 foremek żaroodpornych. Posyp resztą sera, przypraw do smaku pieprzem. Cebule podsmaż na maśle na złoty kolor, rozłóż na makaronie, skrop tłuszczem ze smażenia. Krótko zapiecz, posyp posiekaną natką. Uwaga: tę przystawkę można przygotować także na patelenkach racletta lub na dużej patelni.
W trakcie dojrzewania Appenzeller jest kąpany w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw i ziół. Dzięki temu jego skórka nabiera bladopomarańczowej barwy, a on sam pikanterii
PS: przepis z gazeta.pl, ja nie próbowałam
0
0