rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

witam zachęcam do pisania na temat rewkrutacji na sezon 2012/2013 do przedkoli jak coś wiecie dajcie znać
ja jestem z przymorza się chętnie poznam opinie na temat tutejszych przedszkoli
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

kartę zapisu zanosi sie tylko do przedszkola ktore wybralismy jako preferowane?? czy do wszystkich trzech??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

no to drążę temat dalej :]

jeśli po 15.05 decyduje kolejność zgłoszeń - to czy jakieś dokumenty/karty trzeba mieć ze sobą w momencie przepuszczania szturmu na placówkę z wolnymi miejscami? ;)

Magda a do ktorego Majka chodzi?

p******a jest ta nasza Morena pod tym względem;/

ten po 15 Maja to kto pierwszy ten lepszy .
A co do przedszkoli -ja proponuje nawet jak sie nie dostaniecie dzwonic i pytac co jakis czas . dzieci sie wykruszaja jeszcze przed podpisaniem umowy lub przed pójsciem we wrzesniu do p-la i miejsca sie zwalniaja .

A z Morena jest kiszka -wiem co mówie sama mam córkę na Morenie w p-lu i to cudem sie dostała

Chociaż zwątpiłam... Jeśli ktoś ma net, to sobie sprawdzi, a jak ktoś nie ma to pojedzie do przedszkola 1 wyboru, jak się nie dostanie to do drugiego i trzeciego, na to wychodzi... A jeśli chodzi o kolejny etap po 15 maja to chyba kto pierwszy ten lepszy, skoro na bieżąco ma być info o wolnych miejscach to widocznie ich liczba się zmienia - poprzez nowych kandydatów albo takich którzy zrezygnowali.

Agusia, wydaje mi się, że jest tak jak pisze marynia, w dniu 23.04 bedzie w necie i przedszkolu pierwszej preferencji info, gdzie Twoje dziecko się dostało (czy udało się do placówki pierwszego wyboru, czy do kolejnej z listy preferencji). Wejdź na stronce vulcana w "Do pobrania" i "Przewodnik dla rodziców" czytaj od strony 13 dalej.

Czyli, że w pierwszej turze patrzą na spełniane kryteria a nie na to czy przedszkole jest pierwszego wyboru?

Agusia to jest chyba tak, ze teraz bedą wyniki bez wzgledu na to czy dostanie sie dziecko do przedszkola 1,2,3 wyboru. Znaczy jak dziecko nie dostanie sie do 1 wyboru to 23.04 dowiadujesz sie, ze zostal przyjety do 2 lub 3 wyboru... albo nigdzie niestety....

w miedzyczasie podpisuje sie umowy, a wiadomo ze czesc rodzicow wlasnie z przedszkoli 2 czy 3 - wyboru w ogole tam dzieci nie chce zapisac wiec nie przychodzi na podpisanie umowy

no i po tym wszystkim jest oglaszana lista wolnych miejsc
juz po podpisaniu umow przez rodzicow - bo to jest zoobowiązanie do uczeszczania dziecka i dopiero wtedy wszystko wiadomo...
gdzie zostaly wolne miejsca

tak mi sie bardzo wydaje ;)

Jak to wygląda technicznie, najpierw przyjmują dzieci, ktore wybrały dane przedszkole jako pierwsze niezależnie od tego jakie kryteria spełaniają? A jak zostaną miejsca to dopiero "dobieraja" z tych co wybrali dane przedszkole jako kolejne?

Dwa lata temu w przedszkolu 84 wymagano zaświadczenia potwierdzającego zatrudnienie, ale dopiero po ogłoszeniu listy, przed podpisaniem umowy.

Re: DO xElki

właśnie :]

23.04 będą listy dzieci przyjętych do przedszkoli - czyli z automatu jeśli nie dostaniemy się do przedszkola pierwszego wyboru, to możemy być w tym 2 lub 3?

a jeśli nie - to czekamy na połowę maja i listę wolnych miejsc? i wtedy co decyduje? kolejność zgłoszeń? czyli najlepiej kilka minut po ogłoszeniu listy pędzić do przedszkola? ;P bo to będzie trwało do 31.08... (w tym od 1.06 dodatkowo dzieci spoza Gdańska)
czy znowu ruletka?

i kiedy będzie wiadomo czy dziecko zostało przyjęte? (mowa o tej właśnie "drugiej turze" naboru)

w przedszkolu 32 przyjmą 21-3latków i 4-4lotków. bedzie grupa mieszana tak wczoraj powiedziała mi Pani dyrektor.
Dziewczyny a czy któras z was wie jak bedzie wygladała rekrutacja uzupełniajaca? 15.05 podanie wolnych miejsc w przedszkolach i co wtedy na hura wszyscy biegną (kto pierwszy ten lepszy)? czy też jakos elektronicznie?

Poza tym na Morenie powstają nowe osiedla, ale miasto nie bardzo się tym przejmuje. Summa summarum, najwięcej zarobią prywatne placówki.

z ta morena to wcale dziwne nei jest ze tak oblegane morena jest duza - przedszkoli malo poza tym czesc ludzi przejezdzajacych przez morene a jadacych do centrum do pracy chce po drodze zostawic w przedszkolu dzieci

u nas w grupie jest sporo dzieci z bardzo odleglych dzielnic bo rodzicom latwiej dowozic i odbierac jak jada do pracy :))
kciukam za to by kazdy dostal sie tam gdzie chcial - mnei czeka to znowu za rok

Najbardziej oblegane na morenie, ile ludzi ! O rany :)

Ksiądz proboszcz pobłogosławił i już można grzeszyć, nie? Nie to, co te "patologiczne" bez papierka....burak z Ciebie straszny
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

DO xElki

Żadna tajemnica.W ubiegłym roku przyjęto dwie grupy trzylatków, ponieważ dwie najstarsze grupy (oprócz trójki dzieci) poszły do szkoły (zerówki, bądź pierwszej klasy). Teraz tylko część dzieci z grupy 5-latków i część z 6-latków idzie do szkoły, więc grupy będą wymieszane i połączone.To samo stanie się z dwiema młodszymi grupami (część dołączy do starszej grupy -i tak odpowiednio...). Stąd 9 miejsc dla trzylatków, które dołączą do grupy "młodszych czterolatków". Być może brzmi to nieco jak czarna magia, ale tak to wygląda i wystarczy zapytać dyrektora , a nie snuć teorie i domysły.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jezu - popatrzylam na ilości. W zasadze szanse są iluzoryczne tylko.. Po trzy/cztery osoby na miejsce??? Wiedzialam ,że jest źle ale nie zdawałam sobie sprawy, ze aż tak...Rozumiem ,że 99 % ludzi wybrało po 3 przedszkola ale i tak ilości 1wszego wyboru to przynajmniej 2 na 1no miejsce...Dobrze ,że już się dostaliśmy do innego prywatnego i do publicznego złożyliśmy bo nam najbardziej by pasowało ale mamy 2gie wyjście... A i tam nie było latwo i dawno już złożone podanie.. W ostatniej chwili kilka osob się wycofało...Będzie drozej ale jakoś damy radę.. Na następny rok opieki niani juz by nas nie było stać..Bez tego to bym chyba zdechła z nerwow.. Jak lotto :))) A ja nigdy nie wygrywam w takich..

A to myślałam, że pytasz ogólnie :) W sumie nie wiem jak to jest z grupami najmłodszych ale tego pewnie nikt nie wie no może po za kadrą przedszkolną :)

Agusia:)
Super o tym wiem ze dalej przechodza dzieci ale to są liczby dla 3latków czyli dopiero pierwszej grupy!!

Inne tematy z forum

fizjoterapeuta OWI Gdynia M.Morawski (5 odpowiedzi)

hej. czy ktoś uczęszczał z dzieckiem do tego pana? Jakie wrażenia?

ortodonta gdańsk (27 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

Dieta warzywno-owocowa dr.Dąbrowskiej-ktoś stosuje? (29 odpowiedzi)

Dziewczyny,czy któraś z Was stosowała tę dietę,badz stosuje? Bardzo mnie zaciekawiła,chciałabym...