rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

witam zachęcam do pisania na temat rewkrutacji na sezon 2012/2013 do przedkoli jak coś wiecie dajcie znać
ja jestem z przymorza się chętnie poznam opinie na temat tutejszych przedszkoli
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

rzeczywiście tak coś czytałam, że muszą mieć miejsce dla 6-latków które już chodzą do przedszkola i chyba chcą w nich zostać, dla 5- latków i reszta co zostanie będzie podzielona ;)

ale 5-latek może też iść do zerówki, bo znajomych syn tak idzie ( ze względów finansowych), więc może nie wszystkie dzieci "zajmą" miejsca przedszkolne ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

...a wiecie, że w tym roku dla trzylatków tych miejsc w przedszkolach będzie mniej...? Dzisiaj "w swoim" p-kolu dowiedziałam się, że od września będzie tylko jedna grupa trzylatków, a nie dwie - jak do tej pory bo muszą stworzyć dodatkową grupę dla pięciolatków, które MUSZĄ być przyjęte... :-/ i takie "coś za coś" się szykuje. Współczuję tego całego stresu i nerwów związanych z tą całą elektroniczną rekrutacją :-/ i jak przypomnę ten swój strach "czy się dostanie.." z zeszłego roku to mam C I A R K I ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W tym roku przedszkole prywatne do którego chodzi córka po raz pierwszy bierze udział w rekrutacji.

http://familijny.pl/gdansk/oswiata_edukacja_opieka/przedszkola_calodzienne

no właśnie.

tak rzeczywiście ten zapis jest durnowaty... chcąc nie chcąc brak ślubu jest jednoznaczny z byciem samotnym rodzicem...
dzięki temu zapisowi nawet nie trzeba kombinować, żeby wylądować w worku z samotnymi matkami.

no ale czemu uważasz, że Kjopa kłamie?

tak durnowato jest to sformułowane - że z automatu jeśli jesteś panną/kawalerem/rozwodnikiem/wdową/wdowcem to "łapią" cię jako osobę samotnie wychowującą dziecko.

Kobieta żyje ze swoim partnerem bez ślubu - czyli w świetle prawa jest panną, bo nie ma u nas takiej opcji "konkubinat" :P a jeśli jest panną, to automatycznie trafia do worka jako samotna matka.

"Przez osobę samotnie wychowującą rozumie się pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną"

dla mnie to też chore i tak nie powinno być. jakoś inaczej powinny być "przesiewane" osoby FAKTYCZNIE samotnie wychowujące dzieci. (czyli nie mające partnerów do pomocy)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kjopa3 wiesz co?? Ty głupia jesteś i tyle, może jakbyś naprawdę była samotną matką to byś doceniła to co trzeba i nie KŁAMAŁA!!!! nie życzę TOBIE, żeby Cię Twój facet zostawił, ale jakiś kop w d*pę przydałby Ci się!!!! Ja wiem co to jest samotne macierzyństwo i widziałam ile moja mama wkłada trudu, żeby wychować 4 małych dzieci, jak została sama!! I nie oszukiwała!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzięki :)

poprostu jesteś kolejną "samotną mamusią", która oszukuje...

Asiulka rekrutacja elektroniczna dotyczy tylko przedszkoli panstwowych/publicznych.

jedno z tego rodzeństwa jest kilka lat po ślubie - to wiem na 100% :] nie wiem jak drugie :P

no ale ich pierworodne dzieci też jakoś tam się musiały dostać :P (czyli odpada punkt, że starsze rodzeństwo tam chodzi)

Agusia sama widzisz jak to jest z tym przedszkolem na jagiellońskiej tylko kombinatorzy tam się dostają, dzieci sąsiadów musiały być zameldowane u dziadków to po pierwsze, mają dodatkowe punkty bo rodzeństwo chodzi do tego przedszkola, a może i nie mają ślubu bo my mieć pewność że mają trzebaby zajrzeć w papiery

a szuwary to gdzie bo nie kojarze a jak tam opłaty ?twoje dziecko w jakiej grupie ?dziekuje za odpowiedz

do ja.....

wpisz w wyszukiwarke a wyskocza ci informacje.

jakbys chciala cos dodatkowo na temat Szuwary to daj znac , moje dziecko tam chodzi.

ale dzieci mogą mieć inny adres zameldowania niż rodzice?

zastanawiam się jak to zrobiły dzieci moich sąsiadów ze swoimi dziećmi ;) do przedszkola na Jagiellońskiej, gdzie ponoć nie ma szans na dostanie ;) a w sumie 4 ich dzieci tam chodzi/chodziła :] chociaż Rodzice mieszkają poza Gdańskiem :P

to wystarczyło, że wnuki były zameldowane u dziadków?

crayzy a zanasz dokladniejsze namiary na walowa i szuwary?

tak adres zameldowania dzxiecka oraz rodzicow
i to jako 1 jest sprawdzane w 100% bo kase na przedszkole daje gmina i sa wydawane na dzieci zamieszkale w danej gminie a nie np mieszkasz w sopocie a chcesz dziecko dac do gdyni do przedszskola to jest mozliwe jesli sa wolne miejsca po rekrutacji i to po tym jak dzieci z list rezerwowych mieszkajacych w danej gminie sie zgloszą
powodzenia i zycze wszystkim uczciwej rekrutacji bez oszustw
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny,
czy w karcie zgloszenia trzeba wpisac adres, pod ktorym jest zameldowane dziecko, czy tylko zameld. rodziców?

Może ktoś polecić przedszkole państwowe w okolicach Osiedla Świętokrzyskiego, Zakoniczyna, Ujeściska?

Dziewczyny powiedzcie mi bo już się pogubiłam :(
rekrutacja elektroniczna dotyczy przedszkoli publicznych i nie publicznych?

myślałam, że tylko publiczne a do nie publicznych to kolejność zgłoszeń?

czyli będę mogła wybrać 2 przedszkola publiczne i 1 nie publiczne (tj. prywatne)? a co z opłatą wpisową do prywatnego? przepada jeśli jednak okaże się, że moje dziecko dostanie się do przedszkola publicznego ?

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (114 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

fizjoterapeuta OWI Gdynia M.Morawski (5 odpowiedzi)

hej. czy ktoś uczęszczał z dzieckiem do tego pana? Jakie wrażenia?

ekspres dolce gusto-krups - warto? (42 odpowiedzi)

ma ktos to cudo ? jaka kawka wychodzi?