rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

witam zachęcam do pisania na temat rewkrutacji na sezon 2012/2013 do przedkoli jak coś wiecie dajcie znać
ja jestem z przymorza się chętnie poznam opinie na temat tutejszych przedszkoli
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: do ZENONA

liczy się, że masz zaświadczenie, nie koniecznie to, że pracujesz ;)

zresztą totalna bzdura z tym, że nie można się nigdzie po znajomości wkręcić, w zeszłym roku szukałam czegoś dla Młodej i bez problemu, po znajomości, dostałabym się do państwowego żłobka, bez oczekiwania w tych mega kolejkach ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyli nie bede musiała podawać, że pracuje na 1/2 etatu?
tylko liczy sie, ze pracuje .....(tu i tu)... na stanowisku ....
Chociaż to pewnie zależy od tego co wymaga przedszkole...
lub od tego co napisze mi pracodawca ....

A do tego w jednym z przedszkoli mam znajomości i nawet nie pytałam o próbe wkręcenia dziecka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Według tego co piszą wyżej to się kwalifikuje jako samotna matka bo jestem panną i co do kogo pretensje że nie wzięłam ślubu nikt nikogo nie zmusza To nie moja wina,że moge mieć pierwszeństwo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Agusia, Ty już wiesz, co ja myślę o tych zaświadczeniach ;)

o kant d*py je rozbić ! :D

ja do Pruszcza? :) nieeee :)

ale w Pruszczu znam rodzinkę z dzieckiem w wieku Gabrysia, gdzie Tata jest bez stałego zatrudnienia :P dlatego jestem ciekawa czy tam też potrzeba takich zaświadczeń :]

Agusia, do Pruszcza chcesz wywieźć Gabrysia? :)

pytałam koleżanki to mówiła, że nie miała żadnych dat, tylko, że jest zatrudniona w takiej i takiej firmie ..

ja jeszcze może w tygodniu przedzwonię do przedszkola, które mnie interesuje i się tam zapytam

czyli np. "Zaświadczam, że Pan/Pani XY jest zatrudniony/zatrudniona na podstawie umowy o pracę z dnia ..... (na stanowisku takim a takim - też?)" data, podpis, pieczątka

czy w Pruszczu Gdańskim też wymagają takich zaświadczeń?

znalazłam w sieci takie zaświadczenia do wypełnienia
http://www.wrozka.edu.pl/upload/Dokumenty/rekrutacja/Zaswiadczenie%20o%20pracy%20dla%20rodzicow%20-%20zalacznik%20do%20kart.pdf

a tu chyba coś nie ten teges - z wysokością zarobków z 3 m-cy? http://www.zabrodzie.pl/pliki/inne/zaswiadczenie_o_zatrudnieniu.pdf z jakiej racji???

Tak. W treści bardzo prosto - twój kadrowiec zaświadcza że pracujesz od x, nie znajdujesz się w okresie wypowiedzienia, data wystawienia, pieczątka i tyle.

z ciekawości - jak takie zaświadczenie o pracujących rodzicach powinno wyglądać?
dwoje rodziców musi to dostarczyć?

tak podobno w bydgoszczy tak jest jakies przedszkole
wiecie to jest spirala z ktorej ne ma wyjscia ja chce isc do pracy ale nie mam co zrobic z synkiem no a jak tylko 1 rodzic pracuje to nie ma szans

a dziwisz się?
bo ja absolutnie nie ..

moim zdaniem kryteria powinny być ciut innej i powinna być inaczej rozwiązana sprawa rekrutacji ..

w takim przypadku, jak nie masz znajomości bądź kasy na opiekunkę/prywatne przedszkole, to raczej możliwości nie masz się dostać, np. jako niepracujący rodzic ...

ostatnio w jakiś programie był reportaż o przedszkolu, które rekrutuje dzieci ludzi bezrobotnych. Właścicielka sama powiedziała, że Ci bezrobotni w większości po 3 miesiącach mają pracę i przenoszą dzieci do normalnych grup ..

niestety, to się u nas chyba wcale nie zmieni

zgadzam się z Tobą kombinują i pokazują dzieciom że tak można
no i fakt powinni być jak w szkołach rejonizacja to też powinno być jedno z kryteriow

Re: rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

Ponury ,nikt sąsiadów nie będzie pytał.
Ale racja ,decydują znajomości.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: do wikunia 50

no moze nie wyzucic ale co w takich przypadkach robią przedszkola a tam trudno to niech wszyscy kłamią to po co ta rekrutacja jak mozna klamac i nic nam niezrobią

Re: do AGATHY

Mam wrażenie, ze Ty z kolei masz tylko pojęcie o swojej własnej pracy w przedszkolu i papierach, które masz wypełniać, zeby ładnie wyglądało, a dzieci i rodzice tylko Ci przeszkadzają.

Macie się opiekować dziećmi, dlatego rodzice nazywaja Was opiekunkami, przedszkolankami. Co za głupia tytułomania i przywiązanie do koślawej nazwy. Uczycie dzieci "wychowania przedszkolnego"?

Mniej mnie interesuje to, co powie mi dyrektor, ważniejsze jest to, co mogę zobaczyć - dlatego musiałam przedszkole obejrzeć zanim zaprowadziłam tam dziecko.

"Nauczycielka wychowania przedszkolnego", "pomoc psychologiczno-pedagogiczna", polskiego nie zna, rodziców i dzieci traktuje jak zło konieczne... To jest koszmar każdego rodzica.

Jesli do tej pory nie załapałaś - dzieci są różne. Trzylatki mogą nadal potrzebować pampersów, albo mieć kłopoty z gryzieniem, mnie to nie dziwi. Może jakieś kursy psychologiczno-pedagogiczne? Jakaś grupa wsparcia dla wypalonych przedszkolanek?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: rekrutacja

pmmagdalena - pytalismy teraz pan z przedszkola na zebraniu i podobno jeszcze nie ma zadnych informacji oficjalnych jak w tym roku bedzie wygladala rekrutacja.
rok temu zglaszalo sie tylko chec kontynuacji u pani dyrektor i podpisywalo u niej umowe.
a dwa lata temu dla kontynuujacych byla normalna rekrutacja elektroniczna.

pmagdalena nie m,usisz tylko u derektorki wypelniasz umowe i chyba potw ze chcesz na kolejny rok oddac dziecko

Re: do AGATHY

Nie masz pojęcia o organizacji np.pomocy psychologiczno -pedagogicznej w przedszkolu, milionie rozporządzeń i zarządzeń, które obowiązują w państwowych przedszkolach, a np. w niepublicznych już nie. Nikt nie kontroluje prywatnych placówek, a państwowe-nie ma miesiąca, żeby ktoś się w jakiejś sprawie nie pojawiał. Ja uwielbiam swoją pracę, dzieci i mi się chce (pomimo tak niesprawiedliwych komentarzy, jak Twoje).

Każdą placówkę obowiązują przepisy dotyczące bezpieczeństwa itp.itd.- MUSI być bezpiecznie, a dyrektor - ktokolwiek w jakiejkolwiek innej sprawie powie Tobie to, co chcesz usłyszeć.

Nie chodzi o to, żeby dzieci były "trenowane", ale żeby cokolwiek umiały- choćby trzymać widelec w dłoni i zrobić siusiu tam, gdzie się to robi.Nie masz pojęcia, jakie dzieci się zdarzają- dzieci, którym rodzice w szatni zdejmują pampersy,dzieci, które nie potrafią gryźć, bo nadal jedzą słoiczkowe zupki i kaszki na śniadanie.Wiem, że brzmi to jak bajka, ale to jest smutna czasem rzeczywistość.Więc proszę-nie chrzań mi o poprawności języka polskiego, bo ja życzyłabym sobie, żeby potrafiły np. powiedzieć "dzień dobry". A tak swoja drogą, to: ubrać buty (kurtkę, sweter) to południowopolski regionalizm i na dobre zadomowił się w potocznej polszczyźnie.Nie chcesz wiedzieć, jaką polszczyzną posługują się rodzice dzieci... A moją rolą jest próba wyeliminowania łąciny kuchennej ze słownika moich przedszkolaków.
Popracuj trochę w przedszkolu, albo idź na zajęcia otwarte- zmienisz zdanie i może mniej krytycznie ocenisz opinię NAUCZYCIELA WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO. Nie jestem ani opiekunką, ani panią nauczycielką przedszkolną...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

A jak z zapisami na kolejny rok ? .Jak dziecko juz uczęszcza do p-la to musze tez sie rejestrowac na stronie czy juz nie ?

Inne tematy z forum

Przeprowadzka- jaka firma? (41 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (48 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Co na uspokojenie przed egzaminem na prawo jazdy? (69 odpowiedzi)

Proszę o polecenie, jakiś tabletek uspokajających, ale nie usypiajacych. Będę baaaardzo wdzięczna :)