remont generalny- jak sie dobrze przygotowac?

W przyszlym roku planuje remont calego mieszkania-44m2, w tym lazienke oraz kuchnie.Do wymiany mam praktycznie wszystko, zaczynajac od podlog na suficie konczac wliczajac okna i drzwi wew, wymiane intalacji elektr i hydraulicznej.Prosze o rady osob, ktore maja za soba remont:)
1.Jak moge sie nalezycie przygotowac do tego remontu?
2.Jak dlugo wczesniej zabukowac firme remontowa? Jak ja znalezc?
3.Czy moge negocjowac koszt z firma wykonujaca calosc prac?
4.Czy bede potrzebowac umowe o zakres prac?
6. Czy wymagac gwarancji na wykonane uslugi?

dziekuje za pomoc:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: remont generalny- jak sie dobrze przygotowac?

finansowo się przygotuj jak zakładasz 20 tys to miej z 30 ,firmę szukaj po znajomych ,`negocjować ceny możesz zawsze ale licz się z tym ze na pewno dużo dojdzie w trakcie roboty,umowa i gwarancja jak najbardziej tak,wszędzie gdzie kupujesz materiał upominaj się o rabat,wykonawca zapewne ma upusty na materiały skorzystaj z jego zniżek ,pozałatwiaj zezwolenia np.na wyburzenie ścian,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

przede wszystkim nie bierz firmy bo kasują za duzo, te prace spokojnie wykona 1 dobry fachowiec z polecenia, jesli jestes z okolic trójmiasta to polece takiego pana - jest solidni i niedrogi, i co wazne zna sie na wszystkim , moze równiez doradzic
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

hehe".... nie bierz firmy bo za drogo,....zna sie na wszystkim..." czyli na niczym;), będzie się guzdrał z remontem z 4 miechy jak nie lepiej ,nie ma firmy czyli nie płaci ZUS-u ani podatków z czego wynika ze za kilka lat będzie mu trzeba emeryturę fundować a dla np. nauczycieli brakuje kasy bo pan Zenek i tysiące innych nie dokładają nic ze swoich zarobków do panstwa,dalej idąc pan Zenek zaniży cenę bo nie ma opłat związanych z działalnością ,przedsiębiorca chcąc z nim konkurować tez musi z ceny schodzić płacąc automatycznie mniej swojemu pracownikowi ,pracownik potem napisze na forum ze mało zarabia i jak żyć za te grosze..... i kolo się zamyka ,
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

> .zna sie na wszystkim..." czyli na niczym;),

Niekoniecznie. Są ludzie, którzy potrafią wykonać KAŻDĄ pracę remontową i zrobią to dobrze. Bez fałszywej skromności - sam jestem taką osobą. Wystarczy zmysł techniczny, zdolności manualne i doświadczenie z koniecznosci :)
Ale ja robie remonty hobbystycznie (u bliskich znajomych) albo z przymusu (u siebie). Nie jest to moje źródło dochodu.

> będzie się guzdrał z remontem z 4 miechy

Tu akurat masz 100% racji
Gdybym ja miał zarabiać tym na życie - byłbym koszmarnie drogim fachowcem - albo bym umarł z głodu :)

> nie ma firmy czyli nie płaci ZUS-u ani podatków

Fakt. jest to jakaś forma nieuczciwej konkurencji.
Z drugiej strony - i tak zarobione pieniądze wyda - u Ciebie czy u kogokoliewk innego. Jedyna różnica to mniejszy wpływ do budżetu, przez co jego pieniądze będą w mniejszym stopniu zmarnotrawione na wydatki bezsensowne czy utrzymanie urzędasów.

> za kilka lat będzie mu trzeba emeryturę fundować

Póki mamy socjalizm - i tak będziemy musieli mu ją fundować. Bez względu na to, czy sam się do swojej emerytury dokłada, czy nie

> dla np. nauczycieli brakuje kasy

A dlaczego pan Zenek ma sponsorowac pracę nauczycieli?
Gdyby potrzebował nauczyciela dla swojego dziecka, to by mu zapłacił. Dlaczego ma płacić za edukację dzieci sąsiadów?
Ty się dorzucasz do kupna zeszytów dzieciom sąsiadów?

> Zenek zaniży cenę bo nie ma opłat związanych z działalnością ,przedsiębiorca chcąc z nim konkurować tez musi z ceny schodzić płacąc automatycznie mniej swojemu pracownikowi

Tak. Masz rację.
Tyle, że Ty uważasz, że Zenek powiniem ponosić większe koszty, jak inni - a ja, ze inni nie powinni ich ponosic, tak samo jak Zenek.

dziekuje Panu bardzo, nie chce polecenia od nieznajomej osoby.Polecenie kogos dobrego polega przeciez na znajomosci osoby ktora poleca...

uslugi remontowe solidnie krotkie terminy realizacji moge wyslac zdjecia moich prac mallukas@wp.pl 512-588-177
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na pewno nie bierz "pana Zenka" tylko skorzystaj z usług zarejestrowanej firmy, z którą koniecznie podpisz wcześniej umowę. Powód prosty. Pan Zenek jak coś spiep*** i trzeba będzie po miesiącu czy dwóch poprawić zwyczajnie nie odbierze od Ciebie telefonu. Jak skorzystasz z usług profesjonalnej (mniej lub bardziej) firmy na pewno dostaniesz rachunek na podstawie którego możesz zawsze żądać poprawek. A że firmom jednak zależy na klientach = dobrej opinii nie będą robić problemu, by coś poprawić. Przeważnie koszt ewentualnych poprawek (niestety po wykonanej usłudze zawsze coś może "wyjść", nawet odklejenie się tapety od ściany to już jest coś) jest wliczony w cenę usługi, więc na początku zapłacisz więcej, ale masz pewność, że nikt Cię później nie oleje i pewnie bezpłatnie poprawi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

przede wszystkim przygotuj się finansowo, zawsze przy okazji wychodzą dodatkowe koszty. Ja robiłam podobny remont - mieszkanie 47 m, wymiana wszystkich okien i drzwi, wszystkich podłóg, wyrównywanie ścian i sufitów, malowanie, zabudowa na całą ścianę, 2 sufity podwieszane, balkon 5 m. 50 tys poszło, a nie wszystko skończone bo kasa się skończyła. Pooglądaj sobie w tv są takie programy o przebudowach. ZAWSZE trwa o min. 30% dłużej niż przewidywano i zawsze kosztuje więcej niż przewidywano (mimo liczenia tzw. nieprzewidzianych kosztów), i zawsze są jakieś nieprzewidziane przeszkody.... Umowę warto podpisać, i sprawdzić czy firma ma w ogóle narzędzia!!!
Ostatnio obserwuję takie zjawisko, że jest zarejestrowana firma, ale "fachowców" bierze z ogłoszenia i to z własnymi narzędziami, płacą im mało więc odchodzą i tak naprawdę nie gwarantują żadnej jakości usług.
Jak chcesz to mogę podpowiedzieć parę rozwiązń, które wypracowaliśmy przy okazji.
ewilonna@gmail.com

Nie wiem z jaką firma miała Pani do czynienia, ale u mnie robił sam właściciel ze współpracownikami. Widać było, że to zgrana ekipa, a nie zbiórka przypadkowych osób. Narzędzi też nie musiałam im pożyczać:) Ostateczna kwota wyszła lekko wyższa niż się umawialiśmy, ale to tylko dlatego, że zamówiłam kilka dodatkowych szczegółów.
http://www.mikka.com.pl

justa pieprzysz autoreklamowe pierdoły pod różnymi imionami.żenujące

Zawrzyj umowę o roboty budowlane. Koniecznie zażądaj kosztorysu ofertowego i na jego podstawie podpisz umowę. W umowie musi się znaleźć sposób rozliczenia za materiały budowlane - tylko i wyłącznie na podstawie faktur! (niektórzy wykonawcy zawyżają ceny materiałów budowlanych).

Gwarancji nie musisz wymagać. Obowiązuje 3-letnia rękojmia z mocy prawa.

warto przeczytać: http://www.inzynierbudownictwa.pl/biznes,prawo,artykul,gwarancja_i_rekojmia_w_kontraktach_budowlanych,4051

Inne tematy z forum

Jakie schody? - co polecacie (63 odpowiedzi)

Pewnie wielu mieszkańców nowych domów w Baninie miało dylemat i pytanie dotyczące schodów...

Remont ścian- PROSZĘ O PORADĘ (3 odpowiedzi)

Witam serdecznie. Jestem studentką i planuję remont pokoju w akademiku. Chciałam Państwa zapytać...

Za ile można urządzić 50m mieszkanie? (192 odpowiedzi)

Jak w tytule, niedługo będziemy urządzać 50m mieszkanie, mamy mało środków i niestety musimy to...