rondo tymczasowe na Morenie

Temat dostępny też na forum: Na drogach Trójmiasta Motoryzacja
Zastanawiam się, czy to nieczytelne dla ludzi oznaczenie (brak wymalowanych pasów), czy brak myślenia, czy jazda na pamięć, czy co? - ludzie nie widzą, że na tym rondzie są 2 PASY. chcesz wjechać, ale nie możesz, bo jedzie ci taki środkiem i blokuje oba pasy. Albo jedzie pasem wewnętrznym, a potem ścina zakręt, wjeżdżając na środek na ul. Warneńską i jeszcze trąbi, bo śmiesz jechać swoim prawym pasem. Albo jedzie ktoś od strony ulicy Warneńskiej i mimo, że są znaki ostrzegające, że rondo i że dwa pasy - wymusza pierwszeństwo na kimś, kto chce zjechać z ronda w kierunku ulicy Rakoczego.

Tu jest mapka z rzutem od góry i oznaczonymi pasami http://www.gik.gda.pl/upload/rysunek_3.7(1).pdf

Zdaję sobie sprawę, że ta organizacja ruchu jest nowa w tym miejscu i że ciągle się tam coś zmienia - ale taka okoliczność powinna właśnie uczulić kierowców do tego, aby bardziej w tym miejscu uważać....
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rondo tymczasowe na Morenie

Nie jest nowa, już dobre 2 miesiące. Ludzie po prostu nie myślą... Też tamtędy jeżdżę i zgadzam się z Kierowcą.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oznakowanie (szczególnie poziome) jest do de.. to fakt.
Poza tym - Mikronezja powiedziała dokładnie to, co miałbym do powiedzenia ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety jestem mieszkańcem Moreny i kierowcą zawodowym. Codziennie przeżywam gehennę jak widzę co na tym rondzie się wyprawia. Jednak nie ma co się dziwić jak 50% kierowców znalazło prawo jady w Kinder niespodziance
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jeżdżę tam codziennie i nie jest tak źle jak to opisujesz. A poza tym to rondo to ciężko nazwać rondem, dziura na dziurze i walające się barierki a do tego żadnego oznakowania poziomowego.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ktoś wie jak długo ta prowizorka ma trwać?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

chyba tak długo, jak będą oprowadzone prace związane z pociągnięciem linii tramwajowej na Morenę - czyli myślę, że do przyszłego roku lekko :/

taki z ciebie "zawodowy" kierowca jak z koziej d..y trąba, zawodowcy to przewiduja i umiejętnie dostosowuja się do sytuacji, a nie krytykuja innych którzy jakoś chca tam przejechac
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Właśnie przez takich baranów którzy " jakoś chcą tam przejechać " są wypadki, po to są znaki by je przestrzegać. Nieznajomość przepisów nikogo nie zwalnia z obowiązku ich przestrzegania. Zawodowcy nie są w stanie przewidzieć wszystkich zachowań pseudo kierowców
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wyluzuj z tym zawodowstwem...taksówkarze też są zawodowymi kierowcami a jakie pomyje na nich wszyscy wylewają?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja przeżywam gehennę jak widzę codzienną jazdę "zawodowych kierowców", wszyscy się uważają za królów szosy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

specjalnie przyspieszam na rondzie i czekam tylko jak jakis niedzielny mnie trafi a ja znow bede zarobiony:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Tak głupi jesteś, że tylko w taki sposób zarabiasz pieniądze?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie każdy z Pruszcza jest głupi, ten akurat jest.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety, ale rysunek już nie jest aktualny. Jadąc od Rakoczego jest jeden pas a ruszając z Bulońskiej tylko jeden pas jest do jazdy w prawo.
Raz miałam taką sytuację, że rondo było zablokowane przez wywrotkę i samochody czekały na odblokowanie. Jak przejazd był już wolny to z Warneńskiej kierowcy pchali się na rondo uniemożliwiając tamtym zjazd z niego. Nie cierrrrrpię takich cwaniaków...

Codziennie tamtędy przejeżdżam. Ludzie nie umieją jeździć po tym rondzie i jeszcze mają czelność trąbić. Takie pewne siebie asy w swoich wielkich furach - przedłużeniach peni sów. Nienawidzę was kierowcy chamy i prostaki. Brak słów...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z kilku rzeczy na tym rondzie:
2 pasy z Bulońskiej, z czego jeden do jazdy w "lewo" a jeden w "prawo" - i mamy blokowanie przez miszcza ronda. Lub jazda z lewego pasa w prawo...
Osoba na zewnętrznym pasie ma pierwszeństwo - straciłem rachubę ile razy hamulce i klakson były w tandemie tam...
Osoba na rondzie ma pierwszeństwo (sic!) - stanie na rondzie bo ktoś wpuszcza kogoś na rondo
Zjeżdzam z ronda = wrzucam prawy kierunek wcześniej, a nie w momencie zjazdu (w sumie to wszędzie ten kłopot)...

Inna rzecz że oznaczenie poziome to żart, ale od czego do jasnej anieli jest pionowe? -_-
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

>Niestety, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z kilku rzeczy na tym rondzie:
2 pasy z Bulońskiej, z czego jeden do jazdy w "lewo" a jeden w "prawo" - i mamy blokowanie przez miszcza ronda. Lub jazda z lewego pasa w prawo...
Nie wiem jakie jest oznakowanie pionowe od Bulońskiej, ale ja zawsze, gdy jadę od Słowackiego i jadę w stronę Łostowickiej, to zawsze jadę wewnętrznym pasem (lewym) i skręcam w w Rokoczego również z lewego.

>Osoba na zewnętrznym pasie ma pierwszeństwo - straciłem rachubę ile razy hamulce i klakson były w tandemie tam...
Nie znam takiego przepisu, ale osoba na danym pasiem ma pierwszeństwo przed tą, ktora chce wjechać na ten pas.

>Osoba na rondzie ma pierwszeństwo (sic!) - stanie na rondzie bo ktoś wpuszcza kogoś na rondo
Tak jest, ale czasem jest taki korek, że bardziej kumaci jadą na tzw. zamek i takie coś popieram, niektórzy nigdy tego nie zrozumieją.

>Zjeżdzam z ronda = wrzucam prawy kierunek wcześniej, a nie w momencie zjazdu (w sumie to wszędzie ten kłopot)...
To się zgadza a na tym rondzie dotyczy to głównie kierowców jadących od Bulońskiej i skręcających w Rokoczego do Potokowej.....niedawno właśnie mnie tam jakiś kierowca odtrąbił, bo niby mu zajechałem delikatnie drogę.....tylko ten kierowca nie wiedział, że należy włączyć kierunkowskaz...dodam jeszcze do tego, że tam jest jeszcze zmiana pasa z lewego na prawy.
Także jak do wpisu wyżej, to że jesteś na rondzie to nie znaczy że masz bezwzględne pierwszeństwo...na rondzie trzeba jeszcze czasem trochę pomyśleć a nie jeździć w kółko.

>Inna rzecz że oznaczenie poziome to żart, ale od czego do jasnej anieli jest pionowe? -_-
Bez komentarza, kto tam jeździ to wie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzisiaj byłam świadkiem, jak 3 debili pod rząd wymusiło pierwszeństwo na rondzie. nie jestem zwolenniczką robienia komuś po złości, ale widzę, że na niektórych to rzeczywiście zadziała dopiero, jak ktoś, to będzie miał auto do zrobienia, po prostu w nich przy....

inna sprawa, że skoro ja zatrzymuję się przed wjazdem na rondo, aby ustąpić pierwszeństwa, to taki debil może mi wjechać w tył. dobrze, że akurat tył mam do zrobienia... tylko czasu szkoda.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Od lipca rondo wygląda trochę inaczej i jest jeszcze gorzej :/ Pewnie dlatego, że rondo nie przypomina ronda, ludzie nie patrzą na znaki i jadą na oślep :/ Mowa głównie o wjeździe na rondo od strony ul. Rakoczego :/ już kilkakrotnie, mają pierwszeństwo, uniknęłam tam stłuczki tylko dlatego, że w ostatnim momencie się zatrzymałam i przepuściłam samochód wymuszający pierwszeństwo i to z dużą jak na rondo prędkością... Część kierowców w ogóle nie widzi, ze rondo w ogóle istnieje i zapieprza przed siebie... Zastanawiałam się, czy nie olać takich ludzi, w końcu kolizja nie byłaby z mojej winy, ale szkoda mi samochodu, który jets mi niezbędny na co dzień :/
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Powtórzę się znowu: ludzie nie patrzą i nie myślą. Jeżdżę tamtędy dość często i co jakiś czas są zmiany w organizacji ruchu. Nie jeżdżę więc "na pamięć", tylko rejestruję kolejne zmiany. W miejscu, o którym piszesz, @owca, stoją znaki "ustąp pierwszeństwa przejazdu", więc sama też dziwię się ignorancji kierowców, bo odwrócony trójkąt zawsze rzuca się w oczy już z daleka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

"...bo odwrócony trójkąt zawsze rzuca się w oczy już z daleka."

Niestety nie wszystkim. :)

Gdyby kierowcy w Polsce przestrzegali przepisy to nie byłoby tyle wypadków,stłuczek stąd wniosek,że nie przestrzegają a przejazd to sprawa szczęścia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

może lepiej postawić tam znak stop???? ludzie widzieliby co to za znak, i nie mieliby wyjścia aby się zatrzymać. jedyne rozwiązanie to trąbić i trąbić na ofiary co czytać nie potrafią, nawet obrazków na znakach, aby ustrzec się przed kolizją....

Za każdym razem jak jadę od Myśliwskiej, czy to w stronę Jaśkowej czy Niedźwiednika, czy vice-versa, zastanawiam się czy przejadę cało.

Ludzie nie czytają znaków a co jeszcze gorsze - nie myślą!

Ze 2 tygodnie temu widziałem za jednym przejazdem 2 magików - jedna osoba pojechała pod prąd i zaczeła się wykłucać że "barany jadą obydwoma pasami; - druga nie ustąpiła pierwszeństwa, mało tego, nawet nie obejrzała się tylko gnała od Niedźwiednika ile sił fabryka dała:)
A potem pod NZOZ Morena pod prąd pojechała :) Mistrzostwo :)

Inne tematy z forum

Bieganie zimą (22 odpowiedzi)

Witam szukam chętnych na wspólne bieganie raczej amatorów :-). Najlepiej z okolic Nałkowskiej,...

Gdzie kupić mieszkanie?? (38 odpowiedzi)

Chciałabym kupić mieszkanie w Gdańsku.. Które dzielnice polecacie, a które odradzacie i...

Leśna Dolina (39 odpowiedzi)

Lokalizacja osiedla Leśna Dolina pośród drzew i w bliskiej odległości od Parku Krajobrazowego...