rotawirus

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Do którego tygodnia życia szczepione były Wasze dzieci przeciwko rotawirusom? chodzi mi o pierwszą dawkę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rotawirus

nawet w tv pokazuja ze do 6tyg zycia

nie szczepiliśmy.

http://www.powstrzymajrotawirusy.pl/szczepienia_doustne.aspx

"W Polsce dostępne są dwie doustne szczepionki przeciw rotawirusom, które różnią się liczbą dawek. Obie szczepionki podaje się od 6. tygodnia życia dziecka z minimum 4-tygodniową przerwą pomiędzy kolejnymi dawkami. "
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

do 6tyg bo później z drugą dawką się nie da wyrobić

jak nie da się wyrobić jeśli przerwa ma być 4 - 6 tyg.

w TV mówią, że cykl szczepień (czyli dwie dawki rotarixu) trzeba zakończyć przed 6 miesiacem życia!!!
Ale kiedy najpóźniej trzeba zacząć?

My szczepiliśmy przy drugim 6w1 i to był niby już ostatni moment na podanie 1 dawki rotarixu.

U nas wiem, że coś około 4 miesiąca lekarka powiedziała, że to ostatni moment na zaszczepienie, bo później już nie zdązy podać drugiej dawki

Tylko, że to szczepionka doustna, więc jak masz ulewające dziecko, to marna szansa na przyjęcie...dlatego u nas się niesprawdziła

Nasza corcia miala kolki i bardzo wrazliwe jelitka-lekarka odradzila rota,powiedziala ze po rota bole brzuszka moga sie nasilic.

My też nie zdecydowaliśmy się na podanie szczepionki, ze względu na refluks i brak przekonania do niej

Witam!

Nasz synek pierwszą dawkę dostał jak miał 6,5 tygodnia - razem z pierwszą szczepionką 5 w 1. Drugą dostał po 4 tygodniach.

Napiszę jeszcze dla innych mam, które zastanawiają się jaką podać szczepionkę 6 w 1 czy 5 w 1..? , że nasza pediatra mądrze nam doradziła, że lepiej zakupić 5 w 1 z tego względu, że w 6 w 1 zawsze jest dodatkowa szczepionka przeciw żółtaczce - a dziecko po wyjściu ze szpitala po porodzie potrzebuje tylko jednej dawki. W związku z tym jak rodzice wybierają 6 w 1 to maluch dostaje dwie zupełnie niepotrzebne dawki szczepionki przeciw żółtaczce - bo podaje się to 3 razy i ona zawsze jest w środku. Niby to nie szkodzi zdrowiu ale skoro nie potrzeba tego podawać to po co malucha szprycować, no i ta jest droższa.

Nasz Hubert przy pierwszym szczepieniu dostał 5 w 1 + osobno żółtaczka + rot. I teraz jak drugi raz pójdziemy to już tylko 5 w 1.

A co do tego czy szczepić czy nie to napiszę, że w mojej ocenie powinno się szczepić dzieci, a kto tego nie robi - teraz taka moda na nie szczepienie dzieci - to w mojej ocenie dużo ryzykuje. Myślę, że na chwilę obecną nie ma jeszcze dla nie szczepionych dzieci takiego dużego zagrożenia - ze względu na to, że reszta dzieci jeszcze szczepiona i te, które nie są pozostają jakby w "płaszczu ochronnym" tych zaszczepionych, które nie roznoszą chorób. Ale z czasem jak tych nie szczepionych przybędzie to kto co się rozwinie. Myślę, że to ryzykowne zachowanie dla ogółu.
Tak - są powikłania poszczepienne ale to jest znikomy procent.

Ja swojego synka szczepię i też dodatkowo na rota i na pneumokoki ale to ze względu na to, że prawdopodobnie pójdzie on do żłóbka, no i moja praca zawodowa, do której powrócę też jest w grupie ryzyka przyniesienia do domu jakiś wirusów.

Oczywiście każdy rodzic podejmuje sam na decyzję - na swoją odpowiedzialność.

Pozdrawiam!

Ja moja szczepiłam normalnymi szczepionkami, plum pneumokoki i meningokoki.

Oczywiscie miało być plus a nie plum :)

moj nie mial rota wlasnie dlatego ze polozna nam odradzila powiedziala, ze jak maly sie nie wybiera do zlobka i nie ma codziennego kontaktu z kuzynami co chodza do przedszkola/zlobka to nie ma sensu. Poza tym ja siedze z nim w domu wiec jest male mniejsze ryzyko. Ale na pneumokoki zaszczepilismy.

Inne tematy z forum

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...