same wydatki

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
żałuje, że nie mieszkam w Stanach. Robiąc w Polsce Wesele za wszytsko trzeba płacić. W stanach po kościele łodzi jadą na podróż poślubną i spadówa a tu....... masakra. Ksiądz za naui "symboliczne 50 zł" zapowiedzi, ślub co łaska, wesele koło 15 tyś :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: same wydatki

polskie realia, niestety...

teraz czasy trochę się zmieniły i jeśli Młodzi zechcą wyjechać zaraz po ślubie (bo w końcu to ICH ślub!!!), to chyba nikt nie ma prawa umierać z oburzenia? :)))

ale chyba fajnie podzielić się naszą radością z najbliższymi, co nie? niech mają - im też się należy ;)

Nikt nikogo nie zmusza do wyprawiania wesela. My chcemy je miec i cale serce wkladamy w przygotowania :)))

15 tysięcy to tak optymistycznie zabrzmiało :)

prawdą jest, ze wszystko co "ślubne" jest droższe :( ale tak już jest, biznes to biznes.

Nie masz racji, bo oglądałam program w CLUB-ie o weselach np. w Nowym Yorku i tam to wszystkie jest tysiac razy droższe niż u nas. Skromna suknia kosztuje kilka tysięcy dolarów. Także zależy o której części Stanów mówisz. A zresztą jak kogoś nie stac to po co stosować zasadę postaw się a zastaw się.

Laurencja napisał(a):

> żałuje, że nie mieszkam w Stanach. Robiąc w Polsce Wesele za
> wszytsko trzeba płacić. W stanach po kościele łodzi jadą na
> podróż poślubną i spadówa a tu....... masakra. Ksiądz za naui
> "symboliczne 50 zł" zapowiedzi, ślub co łaska, wesele koło 15
> tyś :(

nie rób wesela, jedź w podróż, i się nie przejmuj- to nie jest wcale narzucony schemat, że wesele musi być, to indywidualna sprawa

a, jeszcze jedno, czy w Stanach ksiądz nie dostaje "co łaska" za ślub?

15 tyś...rzeczywiscie optymistyczniue:):):) nasz i to i tak wcale nie zadne tam wypasione tylko zwykłe 20 tysiecy czyli po 10 tysiecy na rodzine :(:(:( ale raz sie zyje:):)

My musimy zadowolić się obiadkiem poślubnym i mamy nadzieję zmieścić się w 1500 zł (na tyle około się dogadaliśmy z właścicielem knajpy) + tort i szampan. Na zbyt dużo nas nie stać, więc musimy patrzeć na koszty, a te rosną jak na drożdżach :( Planowaliśmy zmieścić się w 5 tys. ze wszystkim, ale lekko wyjdzie ok. 6,5 - 7 tys. Może to dla niektórych śmieszna kwota, ale cóż - nie dla nas. Pozdrawiam :)

7 tys to nie są dla mnie "śmieszne pieniądze" muszę na nie pracować ok. 8miesięcy, więc dla mnie to duzo. Nastomiast zdecydowaliśmy się organizować wesele (chociaż ja bardzo nie chciałam) i te 15 tys. to pobożne życzenie, zeby się w nich zmieścić :(

Widzisz Laurencja akurat się mylisz, chyba nie znasz rzeczywistosci, ja mam slub i wesele w polsce a drugie wesele w USA, dla drugiej strony rodziny. W stanach sa normalne wesela, i to niestety kilkakrotnie droższe niż w Polsce, przepisowo zabawa weselna jest do godziny 12, potem rodzinka sie rozchodzi, czesto na grile itp , a mlodzi razem ze znajomymi zawsze idą pobawi się do klubu. A co do cen, tort weselny około 400$, suknia slubna, 0d 800 do 2000 za ładny standard ale bez szaleństw, dobry fotograf za 8 godzin pracy, 2000-3000$, wynajęcie namiotu na przyjęcie razem ze stołami krzesłami itp, 2000$, mam dalej wymieniac?

Nie ma sensu wymieniać i rzucać cenami,jakie realia płacowe takie ceny

my wlasnie tak robimy, pod kosciołem wszystkim ładnie dziekujemy, zabieramy swiadków i ich małżonków i spadamy!! zadnych wesel, niezadowolonych ciotek, fochów teściowej!! no i kupa kasy w kieszeni, nawet biorąc pod uwage suty obiadek ze swiadkami