se7en

Troszke a'propos KS:
Mało jest filmów, które mną naprawdę wstrżasają. "Se7en" należy do tej nielicznej grupy.
Mimo tego, że znam go na pamięć - nie potrafię być obojętny wobec końcowej sceny http://www.youtube.com/watch?v=1giVzxyoclE
Mogę to oglądać setki razy - a i tak mnie targa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: se7en

Co Tobą tak targa? Los mordercy, którego ktoś zabija, czy postać człowieka, który splamił sobie ręce krwią takiego ścierwa? Faktycznie, należało poczekać, aż bandzior usmaży się na krześle elektrycznym. Film, aktorzy, fikcja. Patrząc w twarz bandziora w realu nie dostrzegam w nim człowieka. To bestia niegodna litości. Prędzej wzruszy nie los obcej osoby na ulicy, która skręci nogę w kostce niż lęk bandyty przed karą czy wypowiedź sugerująca posiadanie ludzkich odruchów. Bandziory potrafią doskonale grać. Często wszystko przyjmują z kamienną twarzą. Okrutni, posągowi, bez zasad i uczuć. Jeżeli kogoś wzrusza los okrutnego przestępcy, niech pomyśli, co czuła jego ofiara, gdy ten nad nią się znęcał..z kamienną twarzą, z całym okrucieństwem i bezwzględnością...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ammarranth, to jednak uproszczenie. Sposób radzenia sobie z emocjami, które takie akty wzbudzają. Próba zrozumienia mordercy jest trudna, bo trzeba pokonać w sobie opór, zdystansować się do własnych uczuć. Potępiać jest o wiele łatwiej.
Nie chcę być źle zrozumiana, niczego nie usprawiedliwiam. Jednak żeby zbliżyć się do obiektywnego obrazu świata (dla mnie najbardziej wartościowego), trzeba podjąć przynajmniej próbę spojrzenia na sprawę z drugiej strony.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Są rzeczy, których robić nie wolno. Nieważne, co po fakcie mówi oprawca. Jeżeli ktoś bezlitośnie zabija, ćwiartuje zwłoki, to wie, co robi. Za nic ma ludzkie życie. Potem z premedytacją udaje człowieka, aby uniknąć stryczka. Pamiętasz Dekalog? Szkoda Ci było mordercy/świetna rola Baki/? Mi było szkoda..ale taksówkarza. Gdzie znaleźć litość dla kogoś, kto planuje mord, wybiera, dusi, a na koniec dobija bezlitośnie ofiarę? Globisz w roli prawnika wydał mi się beznadziejną babą

Nie mówię o litości, tylko o zrozumieniu dlaczego tak się dzieje i dlaczego robi to co robi.

@Stvorku: bo psychopaci to ludzie wyprani z uczuć. Ne przyswajają norm społecznych, nie potrafią kochać. Potrafią zabić za byle co z premedytacją. Dla nich człowiek to przedmiot. Oni mają sumienie czyste, czyli nigdy nie używane

Krzesło Łaski
Nick Cave:
http://wickedyounglady.wrzuta.pl/audio/6XbZE151nZZ/the_mercy_seat_video_mix_-_nick_cave_and_the_bad_seeds
Kazik Staszewski:
http://www.youtube.com/watch?v=7hCjmw30gRc

a nasz polski : trzy minuty ..21:37 ...Macieja Ślesickiego?

Inne tematy z forum

muza na dziś (784 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Grajdołki (110 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Święta Bożego Narodzenia - czy ateiści mają moralne prawo mieć w tym czasie wolne? (74 odpowiedzi)

Poprzez pryzmat szeregu dyskusji na tym forum pomiędzy osobami wierzącymi, a zagorzałymi...