słodkie migdały

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Mamy taki pomysl, zapozyczony zreszta, zeby kazdemu z gosci kolo winietki polozyc malutki upominek - słodkie migdaly, likrowane w bialym, tiulowym woreczku.
I tu moje pytanie - SKAD wziac takie migdaly u nas??? Czy mamy jakies sklepy ze słodyczami tego typu?? Help, please, jak nic nie znajde to chyba bede prosila kolezanke z Francji o zakup i przyslanie...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: słodkie migdały

to ja się dołączam do prośby :) ja niestety nie mam koleżanki we Francji, ani w Grecji :( ale może elajza zrobimy sobie podróż przedślubną :) hihi :) po migdałki :)

ew. zamowie podwojna porcje :o)

sprobuj rozejrzec się w BOMI (np. wKlifie)-oni mają cudaczne potrawy;
np. sloik dzemu z egzotycznych owoców za 100zl; może znajdą sie też słodkie migdały:))

a wiecie, ze wlasnie w BOMI znalazlam wczoraj migdlay w bialej/ mlecznej czekoladzie?
takie jak na obrazkach :-)

Witch!!! no widzisz sa migdalki w BOMI. elajza a ile takie cudo tam kosztuje? qrczaki, witch jak tam kupisz to kto mi woreczki uszyje? ;-)

sprowadzane z Deuchlandu, 23 zl/op., w opakowaniu ok. 100 szt.

to ja też sie piszę na tę przedślubną podróż po migdały, bo i mnie się ubzdurały takie tiulowe woreczki :)

image

image

wygladaja jak jakies tabletki:D

takie slodkie migdalki:)
ja zamiast migdalkow planuje wlozyc do woreczkow po dwa rafaello:) mozna wlozyc tez jakies czekoladki.
a tak na marginesie....wedlug tradycji (przynajmniej niemieckiej) tych migdalkow powinno byc w woreczku 5 : za milosc, szczescie, plodnosc, wiernosc i powodzenie w malzenstwie (w innej wersji zdrowie, szczescie, dostatek, dzieci i dlugie zycie)

flo, ciekawe z tymi migdałkami (5 sztuk?:) jeżeli ich nie znajdę tutaj nigdzie w rozsądnej cenie (a nie jak słoiczek dźemiku za 100 zł - przegięcie) .... to wiesz co? zakupisz dla nas u siebie z 5 kilo takich migdałków i podeślesz nam DHL'em ;) hi hi hi :)

ja już się zastanawiałam nad Lentilkami i też nad rafaello, ale to jest trochę za delikatne i może się niestety rozpłynąć jak jest ciepło, albo łatwo pokruszyć :)

hehe DHLowcy pewnie by wcinali po drodze te 5 kilo migdalkow i bys tylko opakowanie dostala;)

a wiesz, ze ja nawet o tych rafaello nie pomyslalam, ze za cieplo moze byc? hmmm a ja w czerwcu w (podobno) upaly.a moze jakies orzeszki kokosowe czy cus takiego? albo poprostu jakies skittles albo m&msy :D bedzie smacznie i kolorowo:D
a do tych migdalkow to nawet sie wierszyki przyczepia:)

o np. takie:

„Fünf Zuckermandeln jedem Gast zu schenken,
das Leben ist beides bitter und süß - gib zu bedenken.
Fünf Wünsche dem jungen Paar auf den Weg zu geben -
Gesundheit, Wohlstand, Glück, Kinder und ein langes Leben!“

"Five sugared almonds for each guest to eat
To remind us that life is both, bitter & sweet.
Five wishes for the new husband & wife
Health, wealth, happiness, children and a long life!"

hi hihi wierszyki o tym ze M&M'sy rozpływają się w ustach a nie w dłoni :):)
bo ta nasza tańsza odmiana czyli Lentilki by od razu zakałapućkałuy cały tiul na kolorowo ;) a orzeszki ;) już widzę jak wszystcy sobie je z zembów wydłubują :) czas aby zerknąć w markecie cóż by się nadawało do woreczków :)może zwykłe migdały? suche takie?

tylko pamietaj aby kupic obrane te migdaly, bo dopiero beda goscie z lupinkami w zebach chodzic:D

image

image
ciekawe czy to się da jeść? i czy to jest smaczne? bo wygląda po prostu superekstra za...... ;) ślicznie :)

poodbijalo wam ameryke sobie chcecie zafundowac , snobizm , wstyd i badziewie nawet muzyke disco polo polubicie
zygac sie chce jak sie was czyta , pól mopjego biura leje jak was czyta zaraz po onecie pierwsze forum dla posmiania z was mamy

w pracy to się pracuje a nie czyta forum ;)

ooo no wlasnie ameryka. witch, a nie myslalas o przyczepieniu puszek do samochodu?:D

waham się między puszkami od piwa, a puszkami od konserw (wiesz, kukurydza, groszek, itd.) ;) ;) (he he he - żartuję) :) chyba się na puszki nie zdecyduję, ale kto wie, może mój luby zechce, to się nie będe mogła oprzeć ;)

o olunia sie znalazla :)), i zaznaczyla teraz z ejest "męzatką" , bo juz myslalysly, ze sie zachowuje jakby byla stara panna :), oluniu, jesli tam rzygacie i "lejecie" to musi byc u was w biurze bardzo nieprzyjemnie, a "rzygac" pisze sie przez RZ ..link do slownika , moze ta lektura bardziej Ci sie przyda niz to forum, bo nic tutaj nie wnosisz :)

A skoro już mowa o hAmerykańskich tradycjach (lub tez innych narodowości) to sa jakieś jeszcze fajne tradycje, które można by było "spolszczyć" do naszych celów weselnych? A może sa jakies FAJNE polskie swojskie tradycje, o których już nie pamiętamy? (a nie tylko te gusła i zabobony :P) ??

Flo :) wiesz coo, ja się zaparłam i będę woreczki sama szyła :) tzn zakupię tiul, powycinam kwadraciki - wielkości ok 20 cm X 20 cm ;) i je przefastryguję po obwodzie kółka żeby ściągnąć i przewiążę srebrnym śnureczkiem, albo wstążeczką :)

witch to ja ci sprowadze migdaly a ty mi uszyj woreczki hehe:) z tych hamerykanskich tradycji to tylko jeszcze chyba puszki zostaly. no i jeszcze mozna gosciom prezenty dawac. jakby sie znalazlo cos do sciagniecia to pisac chetnie sie zhamerykanizujemy. a te polskie zabobony to moze mezatka bedzie znala? skoro juz mezatka, to juz to przezyla. chetnie poczytam jak powinno wygladac polskie weselicho.

a tak w ogole to znalazlam jakis table planner. sciagnelam, ale jakos nie wiem jak to dziala. moze ktos chce sprobowac demo?:

Flo z moim niemieckim, to wolę nie ryzykować ;) ledwo co skumałam to hochzeitzmanndeln :P :) :) ile ty masz woreczków do uszycia? tak ze 300? he he he :) żarciki, och żarciki sie nas trzymają :)

ja znam taki fajny hamerykański zwyczaj, że młoda para po kościele i ewentualnie small "dinner" z friendsami wsiada w swoje hamerykańskie auto i odjeżdża w siną dla na wyspy Hulagula :) gdzie nie muszą się przejmować ani weselem, ani poprawinami ani niczym :) pikne, co? :)

:)

woreczkow bede miala jakies 90 a moze i mniej:) (z 70 sie 90 w ciagu 2 dni zrobilo:D) takze roboty duzo nie bedziesz miala. pomoge ci zawiazywac kokardy;)

jeszcze mozna ten wedding na dworzu zrobic i "zatrudnic" 5 breidsmaidsow i groomsmenow. ojjj pojechaloby sie na te wyspy Hulagula (albo Hulahula) a reszta niech sie zajada mandelsami i obsypuje ryzem:D

Moja psiapsiółka miała takie gadżety na swoim weselu. Migdały sprowadzali z zagranicy, zdaje się że z Niemiec, i kosztowały jakieś straszne pieniądze, więc wkładali tylko 3 każdemu do woreczka. Ale stwierdzili, że 3 jakoś głupio wyglądają, więc dopełniali lentilkami. I nic się nie roztopiło, a było bardzo ciepło.

A co do smaku, to nie mam pojęcia, bo takie to ładne było, że szkoda mi zjeść i trzymam sobie na pamiątkę.

Mężatkę natomiast namawiam, żeby się trochę pouczyła zamiast czytać forum, bo zwyczaj jest włoski a nie amerykański.

Mam problem - zdecydowałam się na te migdały :) tylko teraz nie wiem ile kupic - czy kilogram wystarczy na około 50 woreczków? chyba nie... :(

i nie wiem czy kupić srebrne czy złote? bo one są takie śliczne!!!!!!!!a może wymieszć srebrne (za 25 euro) z białymi (za 12 euro) ? i w ten sposób mieć 2 kg?

Wiesz co Witch, ja się mogę zapytać ile oni mieli i jutro Ci dam znać jak to wychodzi. A skąd te migdały w ogóle ściągasz i jakim sposobem?

:) :) :) wiesz co ma.sia :) powinno byc 5 migdałków na woreczek - w sumie piszę w necie, że z kilograma da się zrobić około 30-50 porcji :) hymmm więc myślę i myślę :)
w sumie popatrz: za około 200 zł jest ładny i niepowtarzalny prezent dla wszystkich gości weselnych :)

W sumie tak, ale obawiam się że my będziemy musieli wymyślić coś innego, żeby się nie dublować :-(, no bo właśnie moja psiapsiółka tak miała, a że część gości się pokrywa, to chyba już nic z tego "migdalenia" nie będzie.

mamy jeszcze poracowane "rafaello" "mieszanke wedlowską" i ..... hymmm wiesz co ma.sia widziałam dużo fajnych drobiazgów na hamerykańskiej stronce - do października Ci coś wymyślimy :) ;) np. tak tylko rzucam pomysłem - jarzębina, żołędzie itd w małych pudełeczkach ;) małe flakoniki z solą (np. taką do kąpieli....) poszperam :).....

Kurczę, Witch, Ty to jesteś niezłą kopalnią pomysłów. Fakt, że ja się jeszcze nad tym specjalnie nie zastanawiałam, no bo właśnie - to się jeszcze wydaje tyle czasu (hmmm), ale może ta sól do kąpieli - mogłoby to bardzo fajnie wyglądać. Albo takie kolorowe kuleczki, też do kąpieli. Widziałam dzisiaj w Sephorze takie kwiatki zrobione z tych kulek.

różne różności - opakowania - torebeczki, wiaderka itd :)
image

Szczególnie to wiadereczko mi się podoba :-) Tylko skąd u nas wziąć takie gadżety, w dodatku za rozsądne pieniądze?

jak czegos szukam, to akurat nic pod ręką nie ma :( bu.... będe pamiętać o tych "miłych akcentach dla gości" :) :)a co do tanich rzeczy w rozsądnej cenie to nie mam pojęcia - ale ale.... jest "strzecha" i tego typu sklepy z "drobiazgami" ;) i jest napewno jakas hurtownia takich drobiazgów :) :)

A my sobie wymyśliliśmy troszkę tańszą wersję, czyli...beziki!!! Obydwoje z narzeczonym jesteśmy fanami bezowych szaleństw (szkoda, że tortu bezowego nie można dać na weselu...) i położymy na każdym talerzu białego bezika na małej okrągłej serwetce!!!Mniam, pewnie przy przygotowywaniu zjemy większość ;o)

Zajrzałam w gdyńskiej hali targowej na stoiska, które sprzedają słodycze z Niemiec (podejrzewam, że na każdym większym "targowisku" są takie). Co prawda teraz jest tam pełno wielkanocnych cudów, ale poza tym mają spory wybór drobiazgów cukierniczych. Kupiłam paczuszkę z pięcioma mini-marcepankami w złotych owijkach (3,50 zł) i czekoladowe toffi w formie starych złotych monet (30 szt. 6 zł). Zwłaszcza te monety mi pasują do koncepcji, bo goście dostaną woreczki z juty z naszytym naszym "logo" przewiązane wstążką, a w środku z podziękowaniami będzie podkowa na szczęście (od klubu, w którym będzie wesele), właśnie takie monety i coś jeszcze - może czekoladki, może miniaturowe buteleczki z winem porzeczkowym teścia, które robi furorę na imprezach :-)...
Wkleiłabym fotkę z własnoręcznie zrobionym prototypem woreczka i ze słodyczami, ale nie wiem, jak... :-)

dziewczeta moje kochane, ZNALAZŁAM!!!!
wlasnym oczom nie wierzylam po tych wszystkich poszukiwaniach :-)
Do Bomi poszlam tak na odczepnego, zeby sie po raz dwudziesty zastanowic nad tymi w czekoladzie, patrze, a na poleczce stoja sobie sliczne slodkie migdalki :-)) wlasnie przeliczylam - 1 opakowanie (400 gr) to rowniotko 30 kompletow po 5 szt.
Takze uderzajcie do Bomi!
Kupilam 2, wiec na styk, musze dokupic jedno, wiec prosze, nie wykupcie wszystkich ;o)

A za ile jedna paczka?

image

1 opakowanie dosc drogo wychodzi, bo 30 zl, ale to sa z Niemiec sprowadzane slodycze, wiec to dlatego.

Elajza!! W Bomi koło Krewetki w Gdańsku migdałków nie ma! albo ja jestem ślepa! buuuu!!! uderzam na Madison ;) tam też jest Bomi....

Witch!
nie wiem jak to wyglada w Gdansku. w Gdyni nie ma w Klifie, nie ma na Karwinach, sa tylko w Batorym. Bylam wczoraj dokupic trzecia paczke, jeszcze byly :-)

Witch,

Tobie to by było blisko chyba do Bomi na Chełmie???

a nie ;) najbliżej mam niestety do krewetki :) na chełm do bomi będę chodzić od czerwca :)

Wczoraj byłam w Bomi na Chełmie i nie ma niestety, są tylko w czekoladzie:)

image

A tak swoją drogą, to dzięki za życzonka Witch :) fajna z ciebie "babka"...

Dziewczyny tak się na patrzyłam na wasze propozycje że sama teraz myślę że przygotuje jakieś drobiazgi dla gosci hmmmm jeszcze nie wiem co , ale biorę się za szukanie. Dzięki za pomysły:)

Inne tematy z forum

Nauki przedmałżeńskie (3 odpowiedzi)

Czy wie ktoś gdzie w Wejherowie będa w najbliższym czasie nauki przedmałżeńskie (2025)