slub TYLKO KOSCIELNY

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Dziewczynki powiedzcie mi o co tu chodzi?chcielismy wziac tylko slub koscielny i nawet przez glowe mi nie przeszlo ze bedziemy musieli brac cywilny,czyli konkordatowy,tak?ksiadz powiedzial mi ze nie mozemy tylko koscielnego bo nie mamy cywilnego.zglupialam.myslalam ze mozna sobie wybrac.
mozecie mi wytlumaczyc o co tu chodzi/?bo ja juz nic chyba nie kumam,mam za duzo na glowie i corcie chora wiec moze sie pogubilam w tym wszystkim....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: slub TYLKO KOSCIELNY

Slub konkordatowy jest to tzw. 2 w 1 :) tzn bierzesz go w kosciele i nie musisz jezdzic do urzedu na tzw, slub cywilny.Wczesniej jednak musisz isc do urzedu kupic znaczek skarbowy ( chyba 85zl - byl gdzies taki dokladnie opisany watek)i tam dokonac formalnosci nie robi sie tego jednak juz w dzien slubu a mozna ok 3 miesiace przeds slubem. W kosciele podpisuja sie swiadkowie jak rwoniez para mloda.
Slub cywilny - bierzesz go w urzedzie tam sie odbywa slub i nie potzebujesz koscielnego ( poniewaz slub koscielny nie jest obowiazkowy )
To moja orientacja na ten temat:)Mam nadzieje ze choc troche pomoglam

jasne ze pomoglas,dzieki
a moze wiesz jakie dokumenty musze zaniesc do usc?a jakie do kosciola?bo ksiedzu dalam tez akt urodzenia a to podobno nie potrzebne jemu tylko wlsnie w urzedzie(bo nie urodzilam sie tutaj)

Ten watek to "papierzyska- moze sie przyda":)

No bo to prawda. Slub zawsze musi miec skutki prawe,a takie daje albo slub cywilny albo konkordatowy... koscileny sam jest tylko w przypadku jak wczesniej lub w tym samym dniu bierzecie slub cywilny. Sam slub koscielny jest tylko prysiega wg kosciola , bez skutkow prawnych, oraz bez mozliwosci zmiany nazwiska, przydzielenia nazwiska dzieciom itd...Mamy odrobine podobna sytuacje, z btym ze my juz mamy slub cywilny a w lipcu bierzemy sam koscielny... :)

teraz już nie ma czegoś takiego jak ślub tylko kościelny, on już z założenia jest konkordatowy. MOżna wziąć ewentualnie sam cywilny, ale samego kościelnego nie;)

dzieki Wam!!!w koncu czegos sie dowiedzialam:)

Owszem, jest coś takiego jak "ślub tylko kościelny", jeśli masz już ślub cywilny.

OOOOO i jeszcze jedno.... Poniewaz mam takiego bardzo znajomego mi ksiedza uczyl mnie w podstawowdze i caly czas mam z nim kontakt to poprosilam go o udzielenie slubu i pare rad.....Mowil ze najwazniejsze by ten papier ktory jest jeden dla kosciola drogi dla urzedu a trzeci dla nas ,trafil do urzedu w ciagu tyg. od zawarcia zwiazku malzenskiego!!!!to jest bardzo wazne!!! lezy to w obowiazku ksiedza ale jezeli nie jest to jakis zaufany ksiadz to moze lepiej samemu tego dopilnowac.....Poniewaz jezeli tak sie nie stanie to slub bedzie nie wazny!!

ooo wlasnie o tym mowili w telewizji!!!chyba musimy same sie tym zajac bo wiadomo....

Jak nie mozna samego koscilenego?,mozna tylko to slub dla tych kyorzy juz wczesniej badz tego samego dnia wzieli slub cywilny !