ślub cywilny czy kościelny

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
dziewczyny wpisujcie się nadaję temat
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ślub cywilny czy kościelny

my mamy ślub cywilny, bo mój Mąż był rozwodnikiem jak się poznaliśmy ;)

zresztą ja sama (gdyby ode mnie to zależało) nie chciałabym ślubu kościelnego :]
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

My mamy ślub konkordatowy. Sam cywilny to dla mnie za mało ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

kościelny..ale to temat rzeka..ile ludzi tyle różnych opinii na ten temat.
Jak ktoś nie wierzy w Boga to ślub kościelny nie ma sensu...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla wierzących i praktykujących jak najbardziej ślub kościelny ,jeżeli natomiast jest się osobą niewierzącą i niepraktykującą to zgadzam się z Basią ,że w takim wypadku ślub kościelny nie ma sensu i nie powinno się go brać tylko dlatego,że rodzina tak chce.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

My mamy slub cywilny.Nie chcialo nam sie brac koscielnego,zalatwic wszystkiego.Teraz mamy troche z tym problem,np przy chrzcinach ksiadz sie czepia...Ale przeciez nie bede brala koscielnego bo ksiadz tak chce.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 7

ja mam cywilny, jak agusia, maz po rozwodzie, a teraz stara się uniewaznienie kościelnego, już na finale jest sprawa, ale rozmawialismy, ze koscielny wezniemy bez cisnienia, rodzina moze sobie gadac, ze czemu nie skoro mozemy, a my to zrobimy jak uznamy za odpowiedni moment, jak maz nie bedzie chciał to trudno - to zalezy od tego w co kto wierzy więc nie mam zamiaru przymuszac :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Najpierw wzieliśmy ślub cywilny, a po 9 miesiącach kościelny. Wstępnie miał być sam cywilny, ale jednak zdecydowaliśmy się na kościelny i tu pojawił się problem z salą, tam gdzie wybraliśmy były odległe terminy (łącznie czekaliśmy rok i 4 miesiące na sale)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

My też najpierw cywilny a potem kościelny. Chcieliśmy od razu konkordatowy ale chcieliśmy też robić wesele a nie mieliśmy kasy więc najpierw wzięliśmy cywilny i kredyt na mieszkanie a niecały rok później kościelny :)
Z perspektywy czasu cieszę się, że mieliśmy dwa śluby :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

My mamy konkordatowy, bo jako katolicy nie widzieliśmy innej możliwości;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Emenems,mam pytanko jak twoj mąż załatwiał unieważnienie małżeństwa,sam czy przez prawnika?

Pierwszy miałam tylko cywilny, drugi konkordatowy (po długim okresie życia w konkubinacie)

przez adwokata z kurii, bo to wazne żeby tą skargę dobrze napisać zeby nei odrzucili, jak chcesz to na prv napisz albo na e-myk@wp.pl

My mamy konkordatowy,obojet tak chcielismy i innej opcji nie bralismy pod uwage:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

My mamy konkordatowy, bo tak chcieliśmy.
Nie mogę tylko pojąć dlaczego pary które wzięły ślub cywilny z wyboru chcą ochrzcić dzieci i na księży wygadują. Jak się mówi A to z całymi konsekwencjami, a nie trochę tego trochę tego, co mi się podoba. Równie dobrze Buddysta mógłby chcieć ochrzcić dziecko po katolicku, a gadania by było na całą Polskę.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 12

konkordatowy!
Zgadzam się z mamasyna - jak nie biorą ślubu to po co dzieci chrzczą, po co do komunii ślą itd. - dla mnie to ciemnogród i widzi mi się!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 8

całkowcie się z toba zgadzam, niby jakie wtedy wartości przekazują dziecku? bo na pewno nie swoje, i dlatego pozniej pseudokatolików wychowanych w hipokryzji jest w naszym kraju.

A gadanie że dziecko będzie szykanowane w szkole to bzdet jakich mało - jak ktoś wartościowo przekazuje swoje poglądy to dziecko nei będzie czuło się gorsze, tylko inne ;)

tak samo sa burze ze po co kursy przedmałżeskie itp, a jak ktoś idzie na prawo jazdy to ma kurs o wiele bardziej powazny, to co się dziwic ze instytucja która ma udzielić sakramentu chce być pewna że ludzie są swiadomi i gotowi ??
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6

ęmenems święte słowa ;-)

myślę ze jeżeli rodzice nie chcą ślubu kościelnego to dziecko powinno samo zadecydować czy chce być ochrzczone np. po 18 roku życia.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

no ale zaraz będzie burza że nie mam dzieci więc co ja wiem...a wiem bo pracowałam w szkole, i było kilku protestantów którzy nie przyjmują katolickich przecież sakramentów i jakoś nie pamiętam, by czuły się gorsze...znam też rodzię, ateistów, i nauczają swoje dzieci i Jezusie, calą historię myślę znają lepiej niż nie jeden moher czy co niedzielny uczestnik mszy, ale na równi z mitologią skandynawską, grecką itp. będą same mogły zdecydować czy chcą wierzyć czy nie a jak już to jak - bo bycie ateista nie oznacza braku szacunku do innych wyznań i kultur -wręcz przeciwnie, bycie ateistą uważam jest bardzo trudne, a dzieci moich znajomych bardziej szanują katolików niż oni sami siebie
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

a ja mysle, ze dziecko powinno przyjac sakramenty, nic nie traci przyjmujac chrzest i ew komunie, bierzowanie, a okaze sie ze jednak nie uwaza sie za katolika...ale jesli nie zostanie ochrzczone, a bedzie wierzace, to mimo wszytsko straci wiele lat zycia w wierze. poza tym, uwazasz ze majac 18 lat wystarczy by swiadomie decydowac o tym jaka religei sie wyznaje albo ze nie wyznaje sie nic, bo wydaje mi sie ze 18 lat to jeszcze w wiekszosci przypadkow wiek buntu nastolatkow i po prostu glupi wiek, znam wiele przypadkow, kiedy to za namowa rodzicow dziecko poszlo do bierzmowania, choc bylo wielce anty, a teraz z pelna wiara wzielo slub koscielny...? po dwa, na jakiej pdostawie mialoby sie odbyc uswiadamianie religijne lub ateistyczne? skad taki czlowiek ma niby wiedziec w co wierzyc? bo mama i tata powiedza be? bo tak mu sie wydaje? bo latwiej jest zyc nie zastanawiajac sie co jest dobra a co zle? swiadomy wybor religi lub odrzucenie religii lub wiary w ogle, powienien opierac sie na glebokiej analizie kazdej z nich, bo jak mozna odrzucic i negowac cos czego sie absolutnie nie zna? tak robia tylko malo rozgranieci idioci. to samo tyczy sie ateizmu. na jakiej podstawie nie wierzysz w nic? na takiej ze odrzuciles wsyztskie powszchenie religie, po przeanalizowaniu ich? znam kilku ateistow, ludzi wyksztalconych, ktorzy wyznaja teorie ewolucji,znaja ja bardzo dobrze, bo zajmuja sie tym tematem na codzien i dlatego nie wierza w zadna sile wyzsza. a reszta? nie ma nic wspolnego ze swiadomym, celowym, uargumentowanym ateizmem.
i tak jak wyzej napisalam, wychowujac dziecko w wierze katolickiej, ono nic nie straci, wiec ksieza powinni bez problemu udzielac chrztow parom bez slubu. zreszta, czesto to nie kwestia wyboru, tylko przymusu, bo osoba wierzaca wiaze sie z rozowdnikiem. znam takie pary, sa bardzo wierzace, ale kobieta lub facet sa po przejsciach, po rozwodzie, bo np pierwszy maz sie nad nia znecal. i co? i sa bardziej praktukujacy i swiadomie wierzacy niz niejedni z koscielnym slubem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

jaga - mylisz kilka rzeczy, w sensie takim ,że w twojej wypowiedzi jest duzo racji, ale nam chodzi o ludzi którzy nie są wierzący, nie wzięli slubu kościelnego z wyboru a dziecko do chrztu niosną, czyli są hipokrytami bo dziecko "na wszelki wypadek" chrzczą bo co ?

chodzi o to, by kazde dziecko wychowywac w zgodzie ze swoimi pogladami, bo za bardzo nie rozumiem dlaczego osoba niewierzaca powinna chrzcic dziecko
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie chrzcza na wszelki wypadek, tylko po to, by ewentualnie dziecko nic nie stracilo w przyszlosci. bo ochrzczenie nic nie ksoztuje. dziecko nie nie traci. jesli ie zostanie ochrzczone, a bedzie wierzace, moze miec zal, i mimo wsyztsko stracic wiele chwil z zycia katolika. jak np pierwsza komunie itp.

poza tym, wychowaie w takich rodzinach polega zazwyczaj na braku wychowania. chodzi o wychowanie religijne, bo nie sadze by taki rodzic od malego wykladal dziecku rozne religie, argumenty za i przeciw istnieniu Boga, zeby dzieciak mogl sobie kiedys wybrac, jak wyzej napisalam zreszta. i niestety,w obliczu tej rzeczywistosci lepiej jest ochrzcic, niech pochodzi do kosciola , na religie, przynajmniej bedzie mogl bardziej swiadomie wybrac. tyle niestety taki rodzic-(pseudo)ateista moze dziecku zaoferowac. inaczej, nie chrzczac go, pozbawia je calkiem wyboru.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 10

matko - takim rodzicom powinno się zakazywać chrzczenia "czemu państwo chcą ochrzcić dziecko" "a wie ksiądz, na wszelki wyapdek "
ahahahahha

uwazasz że ludzie niewierzący, niekatolicy są gorszymi ludźmi i ich dzieci mają gorsze dzieciństwo i dużo tracą bo nie ochrzczone są?? to dopiero tolerancja i równość..
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie, nigdzie tego nie napisalam, czytaj ze zrozumieniem, napisalam, ze dziecko nic nie traci,a moze zyskac, jesli bedzie wierzace.

czemu państwo chcą ochrzcić dziecko" "a wie ksiądz, na wszelki wyapdek "

raczej " by dac dziecku mozliwosc poznania wiary". ile dzieci ochrzczonych odchodzi od wiary? wiec dlaczego nie dac prawa poznania religii dzieciom z niewierzacych rodzin?

a dlaczego nie dać możliwości bycia protestantem?

jeżeli rodzice sa praktykujący wierzacy to ok, ale jak nie sa to wybacz, ale najmniejszego sensu nie widze w chrzeczeniu dziecka, nei tylko religia katolicka ksztaltuje porządnego czlowieka, porządnego chrześcijanina.

przecież chrzest to jest sakrament trwający 20 minut, więc nie widzę by dziecko coś traciło jak przyjmie go później

rozumiem, że jak rodzice nie ochrzczeni to i tak dziecko powinni ochrzcić ??

a moze od razu przy porodzie powinien być ksiądz, żeby biedne noworodki nie traciły nawet minuty
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

traci np to, ze nie chodzi na religie, czyli nie ma mozliwosci poznac wiare, ktora ma pzryjac lub odrzucic.. wiec kiedy i na jakiej podstawie mialoby rzekomo ta wiare wybrac? najlepszym rozwiazaniem byloby wprowadzenie religioznawstwa do szkol, (wtedy nie wazne czy masz chrzest czy nie) ale nie ma takiej opcji, wiec z lepiej korzystac z tego co jest niz pozbawic dziecko wiedzy jakiejkolwiek w ogole.

matko boska,

skarge? i jak taka skarga brzmi:
"skladam skarge do kurii, ze dobrowolnie pare lat temu stanalem przed oltarzem i ksiadz smial udzielic mi slubu z osoba, ktora poprosilem o reke"? takie cos w ogole ma prawo bytu?
wydawalo mi sie, ze rozowdy koscielne bierze sie z troche innych przyczyn niz "nie wyszlo nam albo nie udalo sie", ale typu znecanie, zmuszenie do slubu, zaburzenia psychiczne. Twoj maz chyba dobrowolnie stal wtedy przd oltarzem o zdrowych zmyslach? bez jaj. ale to juz zakrawa o jakis absurd.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

widzisz....to się nazywa profesjonalnie "SKARGA" ...zainteresuj się tematem, później wysmiewaj, i to nei jest rozwód, bo w kościele takowych nie ma, więc jest stwierdzenie nieważności...

i powzól że powody mojego męża są jego osobistymi powodami, a skoro sprawa się toczy i jest ku końcowi to chyba jednak cala masa kościelnych specjalistów jest trochę od Ciebie mądrzejsza

najłatwiej wysmiać cudze nieszczęscie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

niczego nie wysmiewam. rozumiem, ze teraz z dobrym prawnikiem mozna wszystko sobie zalatwic, kupic itd. jak dla mnie, a troche juz kiedys tam o sobie pisalas, sprawa naciagana (maz wpadl, a nastepnie wzial slub, a potem nie wyszlo,) takich sytuacji sa setki, jesli tak latwo dostac niewaznosc maleznstwa w kosciele, to ok, ale wymiar duchowy nie ma tutaj racji bytu. przysiegal wkoncu, swiadomie, przed Bogiem. zastanawia mnie Twoja postawa, co bedzies czuc jak znwou bedzie przysiegal Tobie? " i ze cie nie opuszcze az do smierci". dla mnie takie slowa bylyby w ogole nie do przyjecia, bez wartosci. i nie odbieraj tego jako atak. po prostu jest to dla mnie niewyobrazalne, nie bylabym w stanie uwierzyc w szczerosc i swiadome wypowiadanie takiej przysiegi. poza tym, czy szczerze zaraz po rozwodzie zapragnal tego uniewaznienia malzenstwa? czy dopiero jak zwiazal sie z Toba (watpilabym wtedy w dojrzalosc takiej decyzji, ale to juz tylko moje zdanie).
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

jaga - cudnie się czyta twoje domysły...a adwokat z kurii jest czymś zupelnie innym niż adwokat z prawa cywilnego...i nie ma pojęcia że "dobry adwokat jest w stanie dużo załatwić"

jak powiedziałam, ty mysl co chcesz,dla mnei to możesz widzieć to jak opisalaś, wpadł, slub, przysięga, rozwód, nowa baba, uniważnienie, drugi groteskowy ślub - dla mnei bomba.

Nie widze powodów, by się wylewać na forum z prywatnymi sprawami męza czy jego byłej żony czy też z naszymi małżeńskimi sprawami - jak chcesz ludzi powierzchownie osądzać - twoja sprawa, mnie do szczęscia a tym bardziej mojemu męzowi twoja akceptacja do zycia potrzebna nie jest

widać mało w zyciu sytuacji cię spotkało że tylko takie wnioski umiesz wyciągać
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

autorko,jeśli nie jesteś przekonana do cywilnego i chcecie wziąć kościelny tylko ze względu na oprawę to polecam cywilny w plenerze.Jest taka opcja,my zrobiliśmy tak i nic z oprawy nie straciliśmy.Był i marsz Mendelsona i biała suknia
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

milia - ja zrobiłam tak samo, było wszystko ;) poza urzędnikiem można zrobić po amerykańsku z przysięgami po prostu uroczystość.

można zobaczyć w mojej relacji ślubnej - było wszystko, ślub i wesele ;) jak nie chcesz to nie bierz, bo każdy mądry a skutki decyzji tylko ponosisz ty i twój mąż więc nie daj się zastraszyć "babciom i ciociom" że bez koscielnego - kto szanuje to zrozumie ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

według mnie trochę dziwne pytanie. Wszystko zależy od tego, czy jest się osobą wierzącą, czy nie.
Jeżeli jest - to chyba nie ma dylematu. Jeżeli nie, tez nie powinno być, wtedy jedyną opcją powinien być cywilny.
A branie kościelnego, bo ładniejszy, fajniejszy itp. jest bezsensu.

Podobnie uważam z chrztem. A jeżeli małżonkowie nie mogą wziąć kościelnego, bo jedno z nich jest rozwodnikiem (lub oboje) to ksiądz nie robi problemów.
A jeżeli mogą, a nie chcą to po co chrzcić dzieci.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

dokładnie chodzi o to ze mogą a nie chcą!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

http://www.kancelaria-iustitia.com/pl/proces-koscielny/uniewaznienie-slubu.html

jaga - nie zapomnij obrzezać, na wszelki wypadek, jakby chciało zostać żydem żeby wiesz, pretensji nie miał że coś stracił

no i córka powinna od dziecka burkę nosic, wiesz, że jak zostanie muzułmanką, żeby pretensji nie miala że coś straciła...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

mylisz duchowosc religi od kulturowo-religijnych obrzedow. tak sie sklada, ze obrzezajac dziecko, ktore nie wyrosnie na zyda, okaleczysz je,a wiec duzo straci. chrzest to tylko pierwszy ktok do umozliwienia poznania religi, ktora moze ew kiedys odrzucic. nie sadze i mysle ze sie nie myle, ze rodzicie ateisci jakakolwiek wiedze nt religi takiemu dziecku przekaza. wiec to jego jedyna szansa, by jakkolwiek dokonac swiadomego wyboru w przyszlosci. poza tym dyskusja przybrala infantylny poziom, wiec sorry, ale koncze.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

kończ - bo załosnie się czyta to,że sam obrządek chrztu ma dziecko uczynić wierzącym niby jak, jak będzie miało przykład z domu że do kosciola się nie chodzi i się nie wierzy

ty widac tylko uznajesz religię katolicką, nawet protestantyzm do ciebie nie przemawia, a tak samo doskonalne mozna poznać w niej Boga jak w katolickiej - i bez chrztu
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

obrządek chrztu ma dziecko uczynić wierzącym

tja....ciekawe jakie Ty studia konczylas, ze takie wnioski na podstawie moich wpisow wyciagnelas? koncze, bo czuje sie jakbym pisala po chinsku. a protestantyzm mi sie akurat bardzo podoba jako religia...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

no jasne ze mozna poznac Boga, jesli rodzice Ci go pokaza...ale mowa byla o ludziach niewierzacych. ktorzy nie zamierzaja nic przekazywac. kumasz ? zajarzylas? pajemajesz juz?

jaga - czemu tak bardzo chcesz by ludzie niewierzący chrzcili dzieci !!?? tego nie kumam, czy uważasz ich za upośledzonych ? ze trzeba ich dzieci chrztem ratowac? zeby biedulki nie poczuły ze coś straciły w życiu?

wierzący katolicy niech chrzczą i wychowują dzieci w wierze katolickiej

protestanci niech dają wybrór dorosłemu kiedy chce

ateiści/niewierzący niech przekazują takie wartości w które wierzą

itp...itd...a swoją drogą, przecież rodzice na chrzcie przysięgają że wychowają dziecko po katolicku - to jak niby niewierzący ma chrzcic dziecko ??
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

swoją drogą jaki młodzieżowy język - tak zajarzyłam - to ty nie możesz przeboleć, że dzieci nieochrzczone w rodzinach niewierzących są normalnymi szczęśliwymi dziećmi, i niektórym do szczęścia religia nie jest potrzebna
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

ehhh... my mamy ślub kościelny...

Co do chrztu dziecka zgadzam się z Emenems. Chrzest dziecka dla kościoła jest równoznaczne z przyjęciem przez nie wiary i wpisaniem do wspólnoty Kościoła. Co za tym idzie - dziecko to jako dorosła osoba, owszem będzie miało prawo decydować o tym czy wierzy, czy też nie, ale jeżeli stwierdzi, że jest osobą niewierzącą będzie musiało się nieźle nagimnastykować, aby wypisać się ze wspólonoty. Jeżeli nie dokona aktu apostazji będzie nadal uwzględnianie w statystykach jako osoba wierząca.

Ja mam koscielny

Mam w rodzinie taka sytuacje ze w kwietniu brali slub cywilny a w nastepnym roku w grudniu koscielny

a tak to raczej wszyscy koscielny,jedna kolezanka chyba tylko cywilny

sorry, ale co kogo to obchodzi, co Ciebie to obchodzi, że zakładasz taki watek, co za bzdetne tematy na tym forum, niedługo zapytasz z nudów w jakiej pozycji się bzykałyście ostatniej nocy, a najlepsze w tym wszystkim, że na pewno się wątek rozwinie, bo lubicie się tak uzewnętrzniać
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

My z mężem mamy ślub kościelny, mimo, że oboje jesteśmy niewierzący. Uznaliśmy, że oprawa (głównie przysięga) ślubu kościelnego jest o wiele ładniejsza. Zresztą spokój w rodzinie przynajmniej był. Ślub cywilny jest dla mnie śmieszny, całość trwa 2 minuty i następna para.
Natomiast co do chrztu dzieci (pomimo wielkich protestów rodziny) jesteśmy bezwzględni i nie będziemy chrzcić. Byłoby to obłudne z naszej strony, ale jeśli dziecko będzie chciało chodzić z dziadkami do kościoła, to nie ma problemu, będzie chciało przyjąć chrzest i inne sakramenty - proszę bardzo. Ja mu wody z mózgu robić nie będę, sama nie wierzę a jemu każę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 24

dzieci nie chrzcisz, bo to obłuda. A nie uważasz, że fakt, iż oboje jesteście niewierzący a wzięliście ślub kościelny, bo jest ładniejszy - nie jest obłudą.

Jak dla mnie jest i to straszną.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Większej bzdury nie słyszałam ,niewierzący ludzie mają ślub kościelny .
I piszesz że dziecku wody z mózgu nie będziesz robić ,a sami macie wodę w mózgach o ile w ogóle macie mózgi .
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie prawda ze cywilny 2 minuty... myśmy nie mieli w urzędzie tylko w sali w hotelu, ładnie ozdobionej zgodnie z całym wystrojem, urzędnik przemiły, powiedział parę slow, całość kolo 30 minut trwała, miałam skrzypce i wiolonczele wiec była oprawa muzyczna, marsz weselny - wszystko.

a zamiast w kościele można było również złożyć przysięgi przed jakąś inna osobą cywilną, symbolicznie, z fajną przemową itp - są nawet specjalne firmy się w tym specjalizujące wiec tez nie widzę powodu brać ślubu kościelnego i mówić "tak mi dopomóż Panie Boże wszechmogący i wszyscy świeci"

mój szwagier przeszedł na protestantyzm i własnie sporo go kosztowało platanie i wykreślanie z katolickiego a tak jako dojrzały człowiek tabula rasa wkroczyłby do wspólnoty która wybrał szybciej

Nie jest to dla mnie obłudą, bo mam świadomość z jakiego powodu to robię i robię to tylko sobie. W przypadku bycia rodzicem i chrztu -przekazuję dziecku jakąś wartość, naukę, etc. Ja nie wierzę i nie będę tego dziecku przekazywać. Nie chrzczę siebie tylko dziecko. Skoro chce ochrzcić znaczy, że chcę coś tym dziecku przekazać, a ślub biorę dla siebie więc sobie mogę pozwolić wziąć go dla powodów, które uważam za stosowne i niekonieczne związane z wiarą i tyle. Oczywiście możecie mnie obrażać i pewnie tak też będzie (co zresztą już zapoczątkował post powyżej), bo na tym forum to tylko taka forma (obrażania innych) jest popularną formą wyrażania swojego zdania.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

a absolutnie ciebie nie obrazam, tylko dwa arguemnty przemawiające u ciebie za kościelnym śa tylko wymówkami bo mozna to bardzo latwo i ze swoimi przekonaniami rozwiazac jak slub cywilny w plenerze albo slub aranżowany na kościelny ale bez przysięgania na Boga w którego nie wierzysz - bo to jak brac slub sywilny i nie wierzyc w instytucję malżeństwa

Sama obraziłaś katolików ,ludzi wierzących ,traktując ich wiarę jako zabawę bo przebrałaś się w fatałaszki poszłaś do kościoła tylko po co ? dla picu ,żeby było ładnie ,żeby rodzina nie obgadywała czy co ,bo w urzędzie jest służbowo ,sztywno i krótko ,ale niestety taka jest prawda że dla ludzi niewierzących tam jest miejsce dla zawarcia związku małżeńskiego i to nie podlega dyskusji ,jak ktoś wyżej napisał że to obłudne ,owszem to jest obłudne ale i bardzo niedojrzałe .
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie chodziła mi o Ciebie - Emenems tylko o Wiolę podajże, co stwierdziła już, że nie mam mózgu:) Oczywiście jest możliwość wzięcia w plenerze itp, nawet o tym myśleliśmy, ale ostatecznie doszły do tego koszty i stwierdziliśmy, że to za drogie i za dużo formalności. I tak jak mówiłam przysięga kościelna mi się o wiele bardziej podoba. Zresztą porównanie "brać ślub cywilny i nie wierzyć w instytucję małżeństwa" nie trafione. Biorąc ślub w kościele biorę również cywilny. Zresztą nie przeszkadzało mi to zupełnie, że biorę ślub kościelny, nie mam z tym problemu, w końcu cała moja rodzina jest wierząca i w takim obrządku byłam wychowana.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Widzę że tylko Ty ,Ty,Ty ,fajnie .

My z mężem mamy ślub cywilny kościelny weźmiemy ale później. Mój szwagier w czerwcu przyjmie święcenia kapłańskie i bardzo chcemy aby to właśnie on udzielił nam ślubu. Nie chodzę co tydzień do Kościoła ale jestem osobą wierzącą, córkę ochrzciliśmy i chcę żeby była katoliczką, ale to ona podejmie decyzję w przyszłości. Nie muszę plackiem w Kościele leżeć żeby mnie wszyscy widzieli aby uważać się za katolika
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

No właśnie niestety leżenie plackiem świadczy o byciu katolikiem. Ja czuję się po prostu chrześcijanką, a to, że prawnie przynależę do KK to już nie ode mnie zależało. W Biblii nie znalazłam nigdzie zapisu o ceremoniach ślubnych i naukach przedmałżeńskich, dlatego nie mam zamiaru brać ślubu kościelnego, to sztuczny twór KK.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

moje zdanie jest takie jeśli Ty przyjęłaś wszystkie sakramenty jeśli Twój przyszły mąż je przyjął i jeśli wiecie że Wasze dziecko wszystkie przyjmie to nie wiem nad czym się zastanawiacie ???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A po co brac slub koscielny jak sie wogle nie chodzi do kosciola???dla zasady??

TO jest proste jak cep - juz tak to ujme i nie widze zasdnego sensu w dyskusjach, dywagacjach jaki slub brac . Jestem wierzacy i chce wziasc koscielny slub to go biore, Nie jestem wierzacy to nie biore i kropka - bo to dla mnie straszna obluda i fałsz a bedac niewierzacym i brac slub koscielny bo tak latwiej? ladniej ? okazalej? to juz ponizej wszelkiej krytyki nie pojmuje jak mozna nawet tak postapic ! Jestem osoba wierzaca , moj maz nie - slub koscielny wzielismy bo bylo to dla mnie wazne i rowniez tym samym dla mojego meza abym ja go miala. Ale moj maz nie byl hipokryta, nie udawal kogos kim nie jest, nie przystepowal do sakramentow swietych , a kiedy skladalismy sobie przysiege on pomijal w niej imie Boga . Dziecko wychowujemy w wierze katolickiej .
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

ślub kościelny dla tych, którzy wierzą

Tak, dla zasady pt.:"bo co ludzie powiedzą"
I tak żyją sobie hipokryci, płodzą dzieci i chrzczą je potem, wg zasady powyższej. I te dzieci wyrastają później na "prawdziwych patriotów".
Najśmieszniejsze jest to, że ta dulszczyzna, chociaż nie zna dobrze treści przykazań, o zaglądaniu w treść biblii nie wspominając, najczęściej jest pierwsza, by innym prawić morały. Czyżby nie wiedzieli, że Jezus wymagał wiary z przekonaniem?. Chodzenie do kościoła bez przekonania, bo tak chcą rodzice, albo zakładanie białej sukienki, która jest symbolem czystości przedmałżeńskiej, mimo, że się spółkowało wcześniej z wieloma? Dla kogo ta szopka? Nie lepiej być uczciwym wobec siebie i innych, a nie już u początków tej podstawowej komórki zakłamywać rzeczywistość, bo cię stać, bo niech inni patrzą jak ojciec córkę za mąż wydaje. Biała suknia, biała limuzyna, ceremonia wypasiona, bo są tacy którzy groszem nie pogardzą, co łaska. Wszystko przecież można kupić.

Czytam, czytam i nadziwić się nie mogę co za bzdury dziewczyny piszecie.

Emenems zgadzam się z Tobą całkowicie. Ja mam ślub kościelny. Wzięłam go świadomie, z własnej woli, nie dlatego że rodzina tak chciała i by sąsiedzi nie wytykali palcami, cywilnego nawet nie brałam pod uwagę. Oboje z mężem zostaliśmy wychowani w wierze katolickiej i oboje przed Bogiem chcieliśmy złożyć małżeńską przysięgę.

Nie rozumiem osób takich jak Sevilla, którzy robią sobie jaja z kościoła i Boga. Tak, uważam, że to są jaja, kpiny, zwykły brak szacunku do wszystkich tych, dla których ślub kościelny jest naprawdę ważny. Dla których jest to sakrament, a nie ładna oprawa i fajniejsza przysięga. Sevillo skoro zależało Ci na ładnym wystroju, oprawie, dlaczego nie wzięłaś ślubu np. na plaży o zachodzie słońca (romantycznie) lub np. w muzeum w którym jest równie ładnie bo w otoczeniu pięknych rzeźb i obrazów? Nie odpowiadaj mi, nie musisz. A przysięga? Na filmach nie mają z tym problemów, dlaczego więc nie wprowadzić tego w codzienne życie? W końcu to Twój ślub więc powinien wyglądać tak, jak sobie wymyślisz. W związku z tym nie sądzę, by urzędnik, którego i tak wynajmiesz na ślub w hotelu, plaży czy muzeum, miał coś przeciwko jak powiedziałabyś mężowi swoją, przez siebie ułożoną przysięgę.

Dziwią mnie również wypowiedzi Jagi. Po co chrzcić dziecko, które nie będzie wychowywane w katolickiej wierze? Ot tak, dla zasady? By później miało wybór? By w wieku ok. 8 lat mogło pójść do Komunii Świętej, z której i tak mało rozumie? (swoją drogą uważam, że dzieci powinny przystępować do I Komunii w późniejszym wieku, by mogły pojąć jej ideę a nie wykuć na pamięć modlitwy i czekać na prezenty). Jago piszesz traci np to, ze nie chodzi na religie, czyli nie ma mozliwosci poznac wiare, ktora ma pzryjac lub odrzucic.. wiec kiedy i na jakiej podstawie mialoby rzekomo ta wiare wybrac? najlepszym rozwiazaniem byloby wprowadzenie religioznawstwa do szkol. Jak dziecko w wieku 3-4-5-10-12 lat ma dogłębnie poznać wiarę katolicką? Ludzie w wieku kilkudziesięciu lat nie wiedzą o niej wszystkiego i nadal zgłębiają jej tajniki. Oczywiście zaraz napiszesz, że chodzi o ogólny zarys. No dobrze, tylko dajmy dziecku szansę poznania innych kultur, wiar, dlaczego mielibyśmy je ograniczać? Dlaczego uczepiłaś się jedynie wiary katolickiej? A co z innymi wyznaniami? Takie podejście jest strasznie egoistyczne. Emenems dobrze napisała nie zapomnij obrzezać, na wszelki wypadek; córka powinna od dziecka burkę nosic. Zgodzę się z Tobą jedynie z wprowadzeniem do szkół religioznawstwa. Jestem za całkowitym zniesieniem religii ze szkół, powinny się one odbywać, jak kiedyś, w salkach katechetycznych przy kościołach.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nola nic dodac nic ujac

my z mężem wiedzieliśmy, że chcemy mieć ślub kościelny, bo cywilny dla nas to tylko papierek......nam zależało na czymś więcej, bo wierzymy i chodzimy do kościoła..... i nasze dzieci(póki co, córeczkę) chcemy wychować w wierze katolickiej.....
i zgadzam się z opinią, że jeżeli nie chodzisz i nie wierzysz to nie bierz ślubu kościelnego, nie chrzcij dzieci......po co.....
ale i tak każdy robi jak chce....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziwią mnie również wypowiedzi Jagi. Po co chrzcić dziecko, które nie będzie wychowywane w katolickiej wierze? Ot tak, dla zasady?

nie, nigdzie nie napisalam, ze dla zasady

By później miało wybór? - tak wlasnie, by MIAŁO WYBÓR, A NIE ZOSTAŁO GO POZBAWIONE. rodzice, ktorzy nie wierza w nic, nie roznia sie niczym od hipokrytow, ktorych wiara opiera sie na pokazaniu sie w swieta w kosciele i ubraniu bialej kiecki do oltarza. nie ma tutaj zadnej duchowej, etycznej czy jakiejkolwie roznicy, oba przypadki tak naprawde nie maja nic wspolnego z wiara, oboje zadnej wiary nie przekaza potomstwu, nie naucza swoich dzieci sie modlic. i tacy hipokryci ochrzcza dziecko (bo wkoncu "wierza" wiec trzeba, no i jest okazja do biesiady) a ci ktorzy nie wierza w nic nie ochrzcza. i teraz jakie szanse ma dziecko niewierzacych, ze w ogole zazna jakiejkolwiek swiadomosci wiary, wartosci, duchowosci, czegokolwiek z tym zwiazanego? - zerowe, no chyba ze stanie sie cud, ale cuda sie nie zdarzaja.
dziecko hipokrytow, pomimo, ze rodzice mu takze zadnych wartosci nie przekaza i teoretycznie jest w dokladnie takiej samej sytuacji, mimo wszystko ma szanse wyrosnac na swiadomie wierzaca osobe, bo: bedzie chodzic na religie, bedzie chodzic na rekolekcje,do ksociola, przyjmie sakramenty, bedzie miec byc moze znajomych wierzacych, np bo bedzie uczeszczac na ozay, czytac w kosciele, jezdzic na wycieczki do sanktuariow, uczeszczac na pielgrzymki itd itd WIDZISZ JUZ ROZNICE? Jesli nie to cos prostszego: czy dziecko z rodziny patologicznej, w ktorej matka z ojcem nie znaja nawet tabliczki mnozenia, nie przeczytali w zyciu ani jednej ksiazki, nie maja pojecia o muzyce,sztuce, kulturze itd itd, jest skazane na to, ze wyrosnie na analfabete i prostaka? nie, idzie do szkoly, pomimo, ze jego rodzice maja wyj***ne na jego edukacje, ale mimo to ma szanse na zdobycie wiedzy i zycie na wyzszym poziomie intelektualnym i takich przypadkow kiedy dziecko to wykorzysta jest barzdo duzo. oczywiscie dziecko ma wybor, dostaje szanse czegos sie nauczyc, cos poznac, gdyby takie dzieci byly pozbawione mozliwosci pojscia do szkoly, takiej mozliwosci by nigdy nie mialy. tak samo jest z ochrzeczeniem dziecka przez nie wierzacych. jak dwoje ludzi nie zna boga, to takie dziecko jest bez szans. jedyna jego szansa, ktora wykorzysta lub nie byloby jego ochrzczeniee. i tu nie chodzi o to, jak tego boga nazwiesz, mesjasz, jezus, re, jahwe, budda czy cokolwie innego, chodzi o to, by wierzyc w sens zycia, milosci, cierpienia a nawet smierci. i moja wypowiedz tyczyla sie obecnej rzeczywostosci, kiedy nie ma innej mozliwosci jak poslac dziecko na religie, bo nie ma w szkole religioznawstwa, a nawet jesli mialoby byc to musialoby byc takze w szkole sredniej i na studiach (bo jak napiaslas, 10letnie dziecko nie ma zadnej swiadomosci), ale taka opcja nigdy nie przejdzie. nie masz do wyboru chodzenia na religie buddyjska prawoslawna czy hinduizm w szkole. mozesz jedynie wybrac "nic" lub religie katolicka. jesli wybierzesz nic czyli nie ochrzcisz dziecka, bedac niewierzacym, na 99% ono nigdy nie zwrroci sie ku wierze. jesli je ochrzcisz, ma troche wiecej szans. nie mowie ze 100%,ale przynajmniej nie pozbawilas go wyboru.i tak jak powiedzialam, dla mnie nie wazne jak ty nazwiesz swojego boga. podstawowe aspekty wiary opieraja sie na tym samym. cokolwiek nie wymyslili nasi klerycy, sa to tylko ustanowienia w wiekszosci fanatykow, ktorzy z wiara prawdziwa wiele wspolnego nie maja. ja jestem wierzaca. ale jestem antyklerykalna (choc znam kilku duchownych, ktorych szanuje i popieram, ale to wyjatki). i wiele osob mi mowi, ze jestem hipokrytka. dlaczego, bo modle sie w domu? bog jest wszedzie. bo obecna ideologia kosciola uderza w wiele prawd moralnych i nie ma nic wpsolnego z wiara, dlatego nie uwazam, by bieganie do kosciola i bezmyslne przyjmowanie wypocin klerykow mialo sens?i jakakolwiek glebasza wartosc? i tak, uwazam, ze wiekszosc dewotek, ktore biegaja do kosciola na rozaniec niewiele ma wspolnego z prawdziwa gleboka wiara (co zreszta mozna wyczytac w tym watku) ale to juz rozmowa na inny temat.

hehehe suuuuuuuper temat! uśmiałam się .....
A teraz,drogie,mocno wierzące katoliczki wychowywane w wierze,biorące ślub kościelny i wychowujące w tej wierze swoje dziecko... (bo po jednym macie,nie?), powedzcie Nam, JAK SIĘ ZABEZPIECZACIE PRZED NIECHCIANA CIĄŻĄ? bo chyba nie wolno Wam brać tabletek anty, gumek,plastrów itp?????? no ??????

Ja mam ślub kościelny, do kościola chodzę jak mnie ochota najdzie albo jak dzieci chcą (nie zmuszam ich, a sa ochrzczone i wiedzą co z czym i dlaczego) ........
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

jaga ty dalej nie kumasz, ze na swiecie nei ma jednej religii i ze dzieci nieochrzczone nie są koniecznie ateistami ? puknij się w łeb
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie bede sie pukac, bo Ty po tylu wyjasnieniach nadal nie rozumiesz. Moja wypowiedz jak i ta wczesniej tyczyla sie ludzi podajacych sie za NIEWIERZACYCH. i ustosunkowałam sie do sytuacji panujacej w Pl jak i w innych krajach ( tzn za wielkiego wyboru nie masz) jak ktso jest protestantem nie kaze mu chrzcic dziecka, bo taki czlowiek pewnie przekaze mu podstawowe wyznaczniki wiary (skoro juz ktos zdecydowal sie przejsc na inna religie to zakladam ze podjal taki wysilek by zyc w zgodzie z nia). problemem sa NIEWIERZACY, a wlasciwie pseudo niewierzacy, ktorzy tak naprawde nie maja pojecia dlaczego nie wierza. a ich dzieci zasluguja na szanse by poznac podstawy wiary. i jak powiedzialam, nie wazne jak tego boga nazwiesz. wiec jak dalej nie rozumiesz, to moze po prostu nie czytaj. widocznie nie Twoj poziom.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jaga, wytłumacz co to znaczy "pseudo niewierzący"?

powiem tak, jesli ktoss podaje sie za osobe niewierzaca, to powinien podac ku temu jakies argumenty, a zeby podac argumenty, powinien znac podstawy i zalozenia pzrynajmniej podstawowych religii (nie tylko katolicyzmu), bo skoro nie wierzy w Boga to moze moglby wierzyc w budde? ale takie osoby zazwyczaj nie maja o zadnej z religii zieloneego pojecia, to tak zwany wygodnicyzm, tepota, prostactwo lub moda (np wsrod mlodziezy). ale najczesciej mysle wygodnictwo. wiec dla mnie takie osoby sa"pseudo niewierzace", bo tak naprawde nie maja ani kokretnych argumentw ani podstaw by nie wieerzyc. osoby prawdziwie niewierzace osobiscie poznalam, sa to luzie bardzo inteligentni i wyksztalceni,, ktorzy wyznaja teorie ewolucji, dlatego tez potrafia w madry i konkretny sposob podwazyc istnienie duchowego pierwiastka zycia. i to sa prawdziwi ateisci. cala reszta, to jak wspomnialam, glownie ludzie, ktorzy z zadna religia tym bardziej naukowym podejsciem do powstania zycia nie mieli do czynienia. a skoro nie masz o czyms pojecia to dlaczego kwestionujesz tego istnienie? i dlaczego dzieci takich osob (bo wiekszosc niewierzaccyh to takie osoby) nie maja miec szansy poznania chocby tej religii, ktora maja szanse poznac(katolickiej)? uwazacie ze to hipokryzja, bo na chrzecie przysiegasz ze wychowasz w wierze? hmm...ja osobiscie znam garsstke osob, ktore swoje dzieci w wierze wychowuja. reszta ma to gdzies, pomimo ze na chrzecie przysiegala. wiec nie rozumiem roznicy i oburzenia w tej sprawie.

O Matko, a już nie można mieć jednego dziecka bez gumek, plastrów i innych syfów?
Naprawdę są inne sposoby, bardziej wymagające, ale są.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

a dziękuję za minusy,dziękuję!

Szalone babeczki,zamiast zająć sie czymś /czytaj: te mocno wierzącei praktykujące- różaniec w łapę a potem po Bożemu z kalendzykiem i termometrem do mężą,a te nie wierzące już wiedzą jak pogrzeszyć ;)/ to wkurzają się jedna na drugą,a i tak się nie przegadacie,bo KAŻDA MA RACJĘ! Nie zmienimy nikogo a taka prawda,że każdy żyje jak mu wygodnie, i ja choć jak pisałam mam ślub kościelny i wiem po co go wzięłam,to nie potępiam osób,które maja cywilny czy też kościelny dla wygody czy pokazówkę.A co mnie to?????? Wolny kraj,róbta co chceta!!!!!!!Mi nic do tego.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mnie też nic do tego, dlatego nie zabierałam glosu w dyskusji czy ślub kościelny czy cywilny.
Każdy i tak robi jak uważa, a ja swoje własne zdanie mam.
Ale skoro i Ty uważasz że Tobie nic do tego, co robią inni, to co się tak uczepiłaś kalendarzyka i termometru? Tobie wszystko jedno, wolny kraj, ale jaksię z kimś nie zgadzasz, to dogryźć i wyśmiać trzeba?
Swoją drogą Twoje wypowiedzi na ten temat świadczą tylko o Twojej niewiedzy i ignorancji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie wyśmiewam innych,tylko ich pojejście. Tak,mogą robić co im sie podoba,ale jak mozna mówić że jest sie glęboko wierzącym,mega praktykującym i wogóle i brać np tabletki,żeby nie mieć dzieci? A znam takie przypadki niestety! I to boli,że robia z siebie baby nie wiadomo kogo,a po cichu i tak grzeszą że hej,ale wstyd sie im przyznać! Bo ja się przyznałam i nie jesteście w stanie obrazić mnie za to,że mam kościelny i łykam tabletki! poprostu mam gdzieś zdanie innych,bo to ja nie moge sobie pozwolić na dziecko i to ja się truje i ja żyje z tym co robię.Nikt za mnie tego nie robi! Ale nie robie z siebie dewotki,nie zapieprzam do kościola bo babcia i mama mi kazały i nawyk wyrobiły! jak nie mam potrzeby to nie idę i juz.
I ja ochrzcilam moje dzieci i posylam na Komunię po to,żeby one mialy wybór.Nie potepie jak któraś zmieni wiarę- jej sprawa!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

To powiedz to Twoim znajomym, którzy tak robią, a nie wylewaj swoich frustracji na osobach, co do których nawet nie wiesz, czy to jest prawda.

Twoich decyzji ja nie rozumiem tak samo jak Ty swoich znajomych.Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Rób co chcesz i mi nic do tego, ale mam prawo tego nie rozumieć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

my mamy ślub kościelny tak chcilismy

ale ostra dyskusja toczy sie o niechrzczenie dzieci ze zwiazku z slubem cywilnym
moi rodzice maja tylko slub cywilny z tego wzgledu ze tata jest niewierzacy mama jest katoliczka
ja wszystkie sakramenty przyjelam
nie uwarzam ze byla to hipokryzja z ich strony

żaden !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

nic nie przeszkadza wziasc slubu koscielnego z osoba niewierzaca, pisalam o tym w innym poscie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

co tak naprawdę Cię zabolało,że tak się spinasz na moja wypowiedz? nie oczerniłam nikogo z nazwiska ani nawek ksywy tego portalu, napisalam tylko zeby mamusie "katoliczki" powiedziały jak sie zabezpieczają! mam sądzić,że jesteś mocno wierząca i łykasz anty? bo tak to rozumiem! Jak dla mnie to łykaj,ale nie pieprz głupot jak nie dotyczy to Ciebie!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Przepraszam, ale sądząc po Twoich wypowiedzich raczej Ty się spinasz:)
Zadałaś pytanie, to odpowiadam: jest metoda planowania rodziny, którą Kościół akceptuje, i tak, jest to npr.
Mnie nic nie boli, bo i nie ma co, ja postępuję zgodnie ze swoim sumieniem, metody które stosujesz Ty czy kto inny niewiele mnie obchodzą, bo to nie mój interes.
Wyznacznikiem tego, jakim kto jest katolikiem nie jest to ile ma dzieci, bo to można z powodzeniem zaplanować bez gumek i pigułek., tylko to co ma się w głowie i w sercu.
Spokojnej nocy życzę:P
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Inne tematy z forum

Jasieńskie Domy (6 odpowiedzi)

Osiedle domów znajduje się w jednym z najszybciej rozwijających się pod względem zabudowy...

Mondo (4 odpowiedzi)

Osiedle domów jednorodzinnych powstaje w otoczeniu niskiej zabudowy. Jest to kameralna, a...

Osiedle Hiszpańskie - opinie i oceny (2186 odpowiedzi)

Osiedle Hiszpańskie powstaje w południowej części Gdańska, pomiędzy potokami Kozackim i Oruńskim....