ślub w Mikołaju..

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Hej!!!czy ktoś miał ŚLUB W MIKOŁAJU??
Wybraliśmy ten kościół na nastepy rok......
POzdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ślub w Mikołaju..

My mamy tam slub :0 22.09 2006 :)

heh nie doczytałam ;) ślepota ze mnie myslałam że pytasz czy ktoś ma w przyszłości ;) a miało tutaj troche par w Mikołaju na 100% kogoś znajdziesz :)

no a my 02.09..........
orientujwsz się jakie opłaty sie ponosi......niby zależy od koscioła

My 22 kwietnia 2006, a nie września (błąd się wkradł). Jeśli chodzi o opłaty, to z tego co mówiły wcześniej dziewczyny daje się co łaska. Nie ma żadnego cennika, tylko organiście daje się stówkę.

hej :) mialam w Mikolaju w lipcu. Oplaty sa co łaska, organiscie placi sie 100, a jesli sie z niego rezygnuje, to 50 tzw "odstepnego" :) My zaplacilismy jeszcze bratu za swieze kwiaty przy oltarzu. Kosciol piekny, polecamy!

Jeziorko

nam też strasznie podoba sie ten kościół!!!!!!!
kilka razy zagladaliśmy podczas ślubów.....
jest piękny......

zaklepaliśmy 02.09 na 16.30;))))))

my tez mamy ślub w tym kościele 22 kwietnia:)
a na ktora macie godzine?Bo my na 15.00

heh ale fajnie my mamy o 16:30 miniemy się w progu :)

my też chcieliśmy na 16.30 ale było już zajęte:)teraz już wiem przez kogo:D
myśleliście już o naukach przedmałżeńskich? chcecie na nie chodzić do Mikołaja?

dziewczyny no co Wy ;) ja idę dopiero w przyszłym tygodniu i mam nadzieję że mnie nikt nie ubiegł.. teraz zaczynam się bać.. a tak marzył mi się 29. 04 na 16.30 .. ehh

nie martw się, największe oblężenie to w wakacyjne miesiące....ale nie ma co....szoruj do księdza;))))

heh no my rezerwowaliśmy już jakiś czas temu :D a jeśli chodzi o nauki to myslelismy o tych weekendowych, ale jeszcze sie nie zdecydowalismy, jesli jednak nie weekendowe to na 100% w Mikołaju :)

my mieliśmy w mikołaju 25 czerwca, a rezerwowaliśmy w październiku i już godzina, na którą chcieliśmy tzn. 16.30 była zajęta, więc wzięliśmy 15. Zapłaciliśmy 300 księdzu, 100 organiście i 100 skrzypaczce, którą braliśmy dodatkowo. Zadnych dekoracji dodatkowo nie mieliśmy, kościół był wystarczająco przystrojony, wszystko wyszło super

Nsz slub 3 czerwca 2006 i tez tylko godzina 15 nam pozostala.

A ja wymarzylam sobie 08.07.06 ale "moja" godzina - 16:30 byla juz zajeta wiec wybralismy tydzien wczesniej.
a wiec dolaczam sie do Was. Nasz dzien 1 lipca o 16:30.
tez planujemy dac ksiedzu 300 i organiscie standardowa stowke.
A orientuje sie ktos jak to wyglada gdy msze odprawia znajomy ksiadz z innej parafii?? co wtedy z oplatami?
pozdro. soltera

my tez mielismy w Mikolaju, miesiac temu..bylo pikenie, wszyscy znajomi tak jak i my zachwycenia kazaniem i atmosfera:-)

My też zarezrwowaliśmy na 15 bo 16.30 była już zajęta.. będziemy mieć "własnego" księdza ale nie sprawdzaliśmy jeszcze jak wtedy z opłatami.. ;)

My mamy w Mokołaju 16 września o 16:30 :)

miało być wMikołaju ;)

Czy wiecie jak wyglada sytuacja z kwiatami w Sw Mikolaju. Czy daje sie ksiedzu dodatkowo pieniadze czy mozna samemu zorganizowac kwiaty?

Z kwiatkami nie ma problemu tzn. nie trzeba się w ogóle tym zajmować. Dekoracja poprostu jest

to moze jest ktos z was kto bedzie bral slub 02.09.2005 w Mikolaju ? bedzie mi razniej bo to rowniez moja data ;))

Aurelka, orientujesz sie moze czy 16.09.06 jest jeszcze szansa na msze slubna w Mikolaju? Nie udalo mi sie dzis dostac do biura parafialnego i szczerze mowiac zaczyna mnie to wszystko troszke martwic. My powinnismy miec msze nie pozniej niz o 15.oo gdyz wesele jest na Kaszubach i trzeba liczyc prawie godzine na dojazd na wesele. Kiedy zalatwialiscie formalnosci w Mikolaju? Serdecznie pozdrawiam!

Livia,
jest na pewno wolny. My rezerwowaliśmy w środę (w poprzednim tygodniu) i ten dzień był całkiem wolny. Nie masz się czym martwić. Może będę ślubowała po Tobie :)

Bedziemy w kancelarii parafialnej w najblizsza srode - gdy bedziemy mieli juz ostatecznie potwierdzona date i godzine to zaraz dam Ci znac - tu na forum. Nie ukrywam, ze bardzo mi zalezy wlasnie na tym kosciele-tam slubowali moi rodzice, wujostwo, kuzynostwo itp. Dlatego tak mnie poczatkowo zmartwil fakt, ze byc moze bedziemy musieli szukac innej swiatyni.
mam nadzieje, ze i Wasze i nasze plany uloza sie tak jak sobie wymarzylismy. I ze byc moze bedziemy mialy okazje wysciskac sie szybciutko w progu kosciola!

Daj konieczne znać:)

Ja namierzyłam florystkę, która cudownie stroi kościoły. Chcę również wypożyczyć dywan bo sw. Mikołaj niestety nie ma własnego. Z tym dywanem możemy pomyśleć wspólnie bo dekoracje pewnie każdy według swoich upodobań będzie chciał. Mi się marzą świecie, dużo kwiatów i biały tiul a co z tego wyjdzie to zobaczymy ;)

Aurelka, dam znac w srode gdy bedziemy juz pewni na 100%. Rzeczywiscie pomysl z florystka jest swietny - zwlaszcza gdy bedzie mozliwosc podzielenia kosztow. Mysle, ze najlepiej by bylo spotkac sie kiedys gdzies 'na miescie' /moze z pania florystka?/ i wybrac wariant, ktory zadowoli i Was i nas.

Aurelka, bylismy wczoraj w kosciele - mamy msze 16.09.2006 o 15.00 . Teraz juz mozemy zaczac cokolwiek wspolnie zalatwiac. Skontaktuj sie ze mna na priva, bedzie wygodniej: livia1212@op.pl Pozdrowienia!

A MY MAMY 10.06.2006 NA 15.00 :)) kościół przepiękny, niesamowita atmosfera....pisecie, ze tam wystroj jest??? a jaki??? jesli ktos juz mial prosze o wrazenia!! bede wdzieczna :))

standardowo sa kwiaty przy ołtarzu. po za tym nic, ale według mnie dla takiego ościoła nic więcej nie potrzeba. Widziałam raz robione tam dekoracje-wyglądały tak nie na miejscu i tandetnie, sam kosciół już jest dekoracją- takie jest moje skromne zdanko;) oczywiście zrobisz jak zechcesz

A jaka jest oprawa muzyczna? Wiem ze jest organista i slyszalam rowniez o chorze. A wy jaka oprawe muzyczna planujecie?

my mieliśmy organistę, grał tylko nic nie śpiewał, no i skrzypaczkę wzięliśmy już na własną rękę

BĘDA NIEPOPULARNA!!!
Byłam na ślubie koleżanki w tym Kościele, którym się tak zachwycacie miłe Panie. BYŁAM ZAŁAMANA i para młoda chyba też! Ksiądz odbębnił kazanie jak masówke, widać było, że wcale nie zna młodych. Krzyczał z ambony na osoby robiące foto i film, że go rozpraszają (a uwierzcie, że byli bardzo dyskretni!), wręcz zostawił młodą pare na środku i poszedł spychać fotografa. A kolejną czarą goryczy było towarzystwo czychające pod kościołem na kolejną parę. Nie obrażając nikogo- ze względu na popularność tego kościoła w każdą sobotę stoi tam czychając na młodych brygada pijanych lumpów, którzy są STRASZNIE namolini!!! Tworzą piękną oprawę wyjścia młodych z tej pięknej uroczyctości kładąc się kolejno na samochód pary młodej!! Jednym słowem KATASTROFA, nie wiem co widzicie w tym kościele???
ps. goście nie mają gdzie zaparkować, wszędzie zakazy!

to proste to kosciol z tradycja, pieknie zdobiony z dusza i atmosfera.
przykro mi, ze twoi znajomi stali sie ofiara kilku zlych sytuacji.
ja slyszalam o kilku ceremoniach ktore sie tam odbyly i nie bylo zadnych zastrzezen ani do ksiedza ani do zadnych "lumpow" jak ich nazwalas.

ojciec, który prowadził naszą mszę mówił pięknie, żartował, nie zwracał uwagi na kamerzystów( w sumie 3 osoby) i flesze fotografów. Przed kosciołem nie widziałam następnej pary. Jak wchodziliśmy jedynie niedaleko stała poprzednia para i sprzyjmowała życzenia. Do naszej uroczystości było jeszce z 10 minut. Jest tam może malo miejsc parkingowych ale wszyscy się pomieścili.

My mieliśmy przyjemność ślubowania sobie w Mikołaju w lipcu zeszłego roku. Ojciec Jacek przepięknie poprowadził mszę, cały czas zwracał się do nas po imieniu, przed ślubem, w zachrystii cały czas żartował, starając się zmniejszyć nasze zdenerwowania i stremowanie. Sluby są tylko cztery-co 1.5 h,a nie "masówka" jak np. czasem się zdarza w Katedrze Oliwskiej (proponowano nam ślub 15-stominutowy!!). A co do dekoracji-mieliśmy alejkę wykonaną z tiulu i białych kwiatów-i nie wyglądało to tandetnie (jesteśmy dalecy od ślubno-weselnych serduszek,całujących sie gołąbków itd.) ale bardzo elegancko i dostojnie. Warunkiem jest jednak "rozciągniecie" tiulu wzdłuż całej długości kościoła, a nie tylko kilku początkowych ławek.
A znajomi chyba mieli strasznego pecha,my jesteśmy bardzo zadowoleni że to właśnie w Mikołaju rozpoczęliśmy nasża wspólną drogę.
Pozdrawiam

jak dobrze móc znowu posiedzieć sobie na forum. od 2 tygodni jestem odcieta od cywilizacji, co potrwa -mam nadzieje- jeszcze tylko tydzień. a wracając do wątku: czy znacie nr telefonu do ojca, który zajmuje się umawianiem terminów, czy tez może do kancelarii parafialnej???? mamy zaklepany termin w lipcu, i musze jeszcze ustalić jedną sprawę. próbowałam sie dodzwonić do Mikołaja w godzinach urzędowania kancelarii i nic... nikt nie odbiera. będę Wam bardzo wdzięczna za pomoc. będe Wam bardzo wdzięczna za pomoc... no to do nastepnego razu, gdy będę miała dostep do netu ;-)