ślub w piątek

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Chcielibyśmy wziąść ślub w piątek. Ale słyszałam, że już nie chętnie księża udzielają ślubów w piątek, bo jest zakaz "imprezowania" w ten dzień tygodnia. Co o tym myślicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ślub w piątek

slub w piatek zawsze wydawal mi sie lepszym rozwiazaniem- po weselu sa jeszcze dwa dni wolne
ale ostatnio bylam na weselu kumpeli w piatek i przekonalam sie ze zdecydowanie lepiej jest w sobote- goscie w wiekszosci przyjechali po pracy i byli szybko zmeczeni, ciezko bylo sie pr\ygotowac do wesela zaraz po pracy bylo zbyt malo czasu

u mnie wesele będzie na 50 osób, to najbliższa rodzina i wszyscy biorą urlop, także to nie jest duży problem.

Ja tez biore w piątek

Uważam, że ślub w piatek to nic złego. Ksiądz powinien dać dyspense na ten dzień. Nie powinno być z tym problemu. a goście bez przesady mogą wziąc wolne jeden dzień.

Ja slyszalam, ze ksieza nie chca dawac slubow w piatek. Mowia, ze w piatek jest post poniewaz Jezus umarl na krzyzu tego dnia.

Ja również biorę ślub w piątek 30 czerwca, trochę martwiłam się tym lecz wiele osób mnie przekonało do tego, a po drugie cała rodzina bierze urlopy na ten dzień i powiedzieli , że nie ma problemu :)
Pozdrawiam i życzę powodzenia.