ślub z ateistą

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
biorę ślub z osobą niewierzącą. zrobić ślub z mszą czy bez mszy??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ślub z ateistą

Wszystko zależy czego Ty potrzebujesz i jakim ateistą jest druga osoba. Na pewno mogę Ci powiedzieć co bym odradzała. Byłam na ślubie osoby wierzącej i ateisty, ślub kościelny. Panna młoda wierząca, on ateista. Zdecydowali się na msze, jednak przy ołtarzu nie byli. Siedzieli w ostatniej ławce, nikt ich nie widział. W trakcie ślubu panna młoda przydreptała po komunie i znów zniknęła. Wszystko wyglądało jak jedna wielka próba a zaproszeni goście byli zniesmaczeni. Przyszli na ślub a otrzymali mszę bez pary młodej. To nie wyglądało jak ślub, to była farsa. Także tego unikaj. Jak msza to bądźcie razem przy ołtarzu, nawet jeżeli osoba niewierząca nie będzie brała udziału w mszy. Tak będzie lepiej.

serio? każda para młoda siedzi z przodu

Serio :) Można wyobrazić sobie szok gości, kiedy wszyscy czekają, pary młodej nie ma, wychodzi ksiądz i zaczyna msze :) Nikt nie wiedział o co chodzi.

Byłam na takim slubie. Ona wierząca on ateista. Brali slub kościelny bo ona jest bardzo głęboko wierząca i jej bardzo na tym zależało. Msza tradycyjna. Nie było żadnej różnicy w jej prowadzeniu. Jedyny wyjątek.... Pan młody nie przyjmował komuni oraz jak była przysięga nie mowil tej części " tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogacy....itd". Msza była piękna i wzruszająca.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byłam na takim ślubie jak opisuje Marta. Teoretycznie on był "osobą towarzyszącą" nie biorącą udziału we wszystkich częściach mszy. W praktyce wyglądało to pięknie, niektórzy nawet nie zdali sobie sprawy z tego, że ceremonia wygląda nieco inaczej. Ja mym brała kościelny bez żadnych ale! :)