Antyoksydanty to substancje bądź związki, które mają zdolność neutralizowania i eliminowania nadmiaru wolnych rodników w organizmie.
Duża ilość wolnych rodników w organizmie może prowadzić do powstania stresu oksydacyjnego, który może wywołać niekorzystne skutki w organizmie. Antyoksydanty możemy podzielić na endogenne (wytwarzane przez organizm) i egzogenne czyli te dostarczane do organizmu z dietą - z pożywieniem czy w postaci suplementów diety, najlepiej naturalnych. Antyoksydanty endogenne to m.in glutation, peroksydaza glutationowa, koenzym Q10, zaś egzogenne to m.in witamina C i E, minerały gł. cynk i selen oraz związki występujące w roślinach (np. owocach i warzywach) m.in polifenole (zaliczamy do nich flawonoidy, antocyjany, procyjanidyny), karotenoidy (np. beta karoten, zeaksantyna) i wiele innych związków. Antyoksydanty egzogenne znajdują się w dużej ilości w ciemnych owocach i warzywach, a z naturalnych suplementów bogatych w antyoksydanty polecam polski produkt Mega Flavon
http://superflavon.eu/pl/mega-flavon.html