solarium

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Doradzcie mi. Wybieram się do solarium i nie wiem od ilu minut mam zacząć. Mam jasną i wrażliwą cerę a chcę zdobyć lekka opaleniznę, nie machoń. aby sie nie zlewać z biała suknią. Ile razy mam pójść i na ile minut? W jednym salonie kobieta powiedziała mi, że mam wejść za pierwszym razem na 10 minut. Chyba to lekka przesada?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: solarium

nie wiecej niż 5 minut przy twojej cerze
lepiej by proces opalania trwał dłużej a efektywniej,
niż masz sie spiec a skóra i tak zejdzie :)

A ile razy mam iść i jak zwiekszać ilość minut?

idź ze 2-3 razy na 5 minut, w odstępach co 3 dni,
a potem co 4-5 dni można wejść na 10 minut
gdy sie już opalisz, to raz w tygodniu po 15 minut wystarczy

wiadomo, że wszystko zależy od karnacji,
gdy ja chodzę na solarium, to wchodzę 2 razy w tygodniu po 15-20 minut i jestem fajnie opalona, ale wiadomo, że to indywidualna sprawa

Czas naszej wizyty w solarium zarówno gdy idziemy po raz pierwszy jak i którys z kolei zalezy przedewszystkim od typu karnacji. Jednak gdy idziemy po raz pierwszy do solarium nalezy iśc na jak najkrótszy czas.Czas spedzony w solarium zalezy od tzw Fototypu- tak więc:
fototyp 1- ciemne włosy, śniada cera, ciemne oczy,
fototyp 2-szatynowe włosy, lekko śniada cera, zielone lub piwne oczy,
fototyp 3- ciemne blond włosy, niebieskie oczy, jasna skóra,
fototyp 4- rude lub jasne blond włosy, niebieskie oczy, piegi.
Osoby o fototypie 1 to szczęściarze ,którzy mogą lezec w solarium od 20-30 min,fototyp 2 może opalac sie od 15-20 min , fototyp 3 od 10-12 min, fototyp 4 powinien unikac solarium a jesli juz to opalac sie nie dłuzej niż 5 min!! Teraz gdy juz znamy swój fototyp możemy stwierdzić na jaki czas możemy iść po raz pierwszy do solarium. Aby obliczyc ten czas wystarczy odjąć 5 min od zalecanego czasu opalania ,tak więć np fototyp 3 powinien iść na około 7 min. Wartości ,które podałam są wartościami czasu bezpiecznego opalania.

ok. Dzięki.

A czy któraś z was brała Solarin Max?

Uważam, że trochę za późno zaczęłaś opalanie. Trzeba było zacząć już w lutym sesje 5-minutowe. Jeżeli chodzi o salaria, to polecam firmowe salony i sesje 5-minutowe, stopniowo wydłużać do 10 minut. Jeżeli masz tendencje do bladej cery i zaczerwień, to możesz uzyskac odwrotny efekt od zamierzonego, może więc warto w Twoim wypadku zastosować opalanie natryskowe?

A ja myślałam, że dwa miesiące przed wystarczą?

no wlasnie, tez jestem zaniepokojona, bo jeszcze nie zaczelam...

Uwage oprocz rodzaju skory, nalezy zwrocic jeszcze na moc lamp.Na slabszych mozna dluzej polezec. Dobrze tez jak solarium ma specjalne lampy na twarz (starsze modele tego nie maja) Radze tez kupic w salonie tzw dopalacz, wtedy opalamy sie szybciej i opalenizna dluzej sie utrzymuje.

Ale ja nie chcę być machoniowym stworkiem więc chyba te dwa miesiace powinny wystarczyć. Grunt to nie wpadać w panikę :))) I tak juz dosyć rzeczy mamy na głowie

a ja dopiero zaczne chodzic w kwietniu.a moze słonko przygrzeje??w tamtym roku pod koniec maja opalalismy sie na plazy i to na murzyna.a co do solarium to gdzie sa jakies w miare tanie i dobre we wrzeszczu?ja sobie to tak rozplanowalam ze pojde za piewszym i drugim razem na 10 min a potem z 5 razy na 20 minut.

Właśnie wróciłam z solarium. Pani doradziła mi abym na początku nie szlała i 5 min starczy. Dwa tyg bedę opalać się 2xtyg po 5 min a póżniej stopniowo zwiększać. I stwierdziła, że do czerwca do jeszcze dużo czasu więc Kobietki bez paniki :)))

Hej dawno cie nie widziałam na forum co tam słychac jak przygotowania zdala od trojmiasta??:)

Witaj. Już prawie wszystko załatwione. Dużo rzeczy załatwiłam przez internet i telefon. Mam super fotografa. Na plener wymyślił sobie kajak. Jutro wybieramy się w poszukiwaniu smokingu

Kiave a jak tam przygotowania do przeprowadzki. Mieszkanko przygotowane?