Re: sprawdzone przepisy kulinarne
już kiedyś tu wrzucałam - więc tylko przekopiuję :)
UDKA PO MEKSYKAŃSKU
Składniki:
ok 1,5 kg udek z kurczaka
mąka
2-3 jajka
olej
3-5 ząbków czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1/3 kostki masła
100g pikantnego ketchupu
2 kostki rosołowe (drobiowe)
50 g octu
50 g cukru
sól, woda, duża łyżka powideł
Udka oczyścić, wytrybować (usunąć kości), umyć, osuszyć. Następnie obtoczyć w mące i jajku i usmażyć z każdej strony na złoto.
Czosnek i cebulę posiekać, wrzucić do garnka, dodać masło, ketchup, kostki rosołowe(rozpuszczone w 1/2 szkl. ciepłej wody), ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 50g wody i dużą łyżkę powideł. Wszystko zagotować.
Udka ułożyć na blaszce i zalać "sosem" - piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C
może jest troszkę zabawy - ale warto ;) tym bardziej, że później można też troszkę zamrozić ;) Mój Mariusz zakochał się w tych udkach ;) (ostatnio robiłam na Sylwestra - może sos nie wygląda najładniej w czasie gotowania, ale efekt końcowy jest rewelacyjny)
Polecam Wam przepis na PIERSI Z KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH... To jest piiiifffffnnnneeee ;)
pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia ameryKańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań...
Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...
A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;
na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);
na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;
panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
Wykonanie: Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z mąką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjąć mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.
Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami
Bardzo smaczne są też PIERSI Z KURCZAKA W CIEŚCIE
piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut
zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy)
kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote
podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki
jeśli chcecie - piersi możecie zastąpić skrzydełkami lub udkami/pałkami tylko takie kawałki mięsa muszą być najpierw ugotowane - w wodzie z ziarenkami smaku(robiłam też z Vegetą itp. i jest różnica - z ziarenkami są smaczniejsze), zielem angielskim, pieprzem, liskiem laurowym - może też być z włoszczyzną (ze smaku zrobicie zupkę, a mięsko możecie zrobić w płatkach kukurydzianych lub cieście< tak jak napisane wyżej >) - ale żeby się nie rozpadały(nie były za miękkie)
kilka sałatek
SAŁATKA ZIEMNIACZANA (przepis przywieziony z Niemiec przez sąsiadkę)
~ ugotowane ziemniaki
~ świeży ogórek
~ twaróg
~ szczypiorek (może być do tego mała cebula)
~ śmietana, dużo soli i biały pieprz
Ziemniaki kroimy w dość duże i grube plasterki (żeby było widać i czuć zębem co się je). Obranego ogórka kroimy wzdłuż na 2(a jeśli większy to na 4) i w plasterki. Szczypiorek(+ewentualną cebulę) drobno siekamy. Twaróg kruszymy. Wszystki mieszamy, dodajemy śmietanę, dużo soli(ta sałatka musi być lekko przesolona) i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.
Podajemy schłodzoną.
Ziemniaczana sałatka fantastycznie się sprawdza latem jako obiad lub kolacja...
SAŁATKA JASIENIOWA (wspomnienie wypadów z przyjaciółkami na działkę)
~ puszka kukurydzy
~ czerwona papryka
~ pęczek szczypiorku
~ około 30 dag wędliny (jakiejś mielonki lub mortadeli)
~ majonez, sól, pieprz
Kukurydzę odsączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Kiełbaska ładniej wygląda pokrojona w paseczki (mniej więcej 5mm x 20mm). Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
Sałatka jest bardzo smaczna, łatwa i szybka w robieniu... Do tego bardzo ładnie wygląda - kolorki cieszą oczy
SAŁATKA Z TUŃCZYKA
~ puszka tuńczyka w sosie własnym (ja do każdej sałatki z tuńczykiem daję rozdrobnionego, ale to wg uznania)
~ puszka kukurydzy
~ 2 małe cebule
~ 3 duże lub 5 małych jajek ugotowanych na twardo
~ majonez, sól, pieprz
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy cebulę, odsączonego tuńczyka i kukurydzę. Jajka drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy majonezem, solą oraz pieprzem i mieszamy.
SAŁATKA Z TUŃCZYKA DLA LENIWYCH
~ puszka tuńczyka w sosie własnym
~ 3 jajka ugotowane na twardo
~ puszka "mieszanki meksykańskiej" BONDUELLE
majonez, sól, pieprz
Tuńczyka i mieszankę meksykańską odsączamy. Wsypujemy wszystko do miski, dodajemy pokrojone jajka. Przyprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
SAŁATKA KRÓLEWSKA
~ seler konserwowy (przeważnie biorę 2 słoiczki)
~ puszka kukurydzy
~ kilka plastrów ananasa z puszki
~ 3-4 jajka na twardo
~ 25-30 dag szynki/mielonki
~ kawałek pora
~ majonez, sól, pieprz
Odsączamy selera, ananasa i kukurydzę. Ananasa kroimy w kwałki, nitki selera też "ciachamy" w kilku miejscach. wrzucamy do miski. Dodajemy posiekane jajka i pora, wędlinę pokrojoną w paseczki. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
Bardzo smaczna sałatka, której podstawą jest seler konserwowy.
SAŁATKA PIECZARKOWO-SEROWA
~ podgotowane w osolonej wodzie pieczarki (minimum 0,5 kg - kurczą się)
~ żółty ser
~ zielona pietruszka
~ 1-2 ząbki czosnku
~ majonez, sól, pieprz
Ostudzone pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy natkę pietruszki. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy, wciskamy czosnek. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
SAŁATKA GYROS
~ 3-4 piersi z kurczaka(większe)
~ 1 duża cebula lub dwie małe
~ 2 większe papryki czerwone
~ puszka kukurydzy
~ 4-5 ogórków kiszonych
~ kapusta pekińska
~ majonez
~ Vegeta ,pieprz
~ przyprawa do gyrosa(to musi byc tylko przyprawa do gyrosa nie ważne z jakiej firmy)
przygotowanie:
piersi z kurczaka pokroić w nieduże kawałki, a cebulke posiekać, wrzucić razem na patelnię, smażyć kilka minut, przyprawić(obficie) przyprawą do gyrosa i Vegetą do smaku :)
przekładamy do salaterki, na to warstwa pokrojonej w kostkę czerwonej papryki-- >na to puszka kukurydzy-- >dalej pokrojone w kostkę ogórki-- > następnie smarujemy warstwą majonezu i na koniec dajemy poszatkowaną kapustę pekińską, lekko ją dociskamy i posypujemy Vegetą - odstawiamy na kilka godzin do lodówki :)
sałatka pyszna :) jeśli ktoś woli - może przemieszać składniki ;) ale slicznie wygląda warstwowa(te kolory)
osobiście wolę ogórki konserwowe ;) i piersi z kurczaka można też zastąpić udkami - tylko trzeba pobawić się w trybowanie :)
kilka surówek (moje ulubione)
1. SURÓWKA Z MARCHEWKI
starta marchewka + starte jabłko, trochę cukru i soku z cytryny (może być też ananas ) i łyżka śmietany < wyczytałam gdzieś, a później słyszałam/widziałam w TV, że surówkę z marchewki trzeba doprawiać śmietaną - inaczej witaminy nie zostaną przyswojone przez organizm... >
2. COLESŁAW (znalazłam kiedyś na http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php)
- 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
- 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
- 2 małe cebule
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być nieco mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szkl. majonezu (najlepszy Winiary - lub można wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu bałkańskiego lub śródziemnomorskiego - mój wypróbowany trik )
- 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
- 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji
polać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
3. "ŚMIETNIK"
potrzebujemy:
~ sałatę (masłową lub lodową / może być kapusta pekińska)
~ puszkę kukurydzy
~ świeże pomidory (czerwone, żółte, pomarańczowe - jakie lubicie, ja mam zawsze wybór - nie ma to jak własne pomidorki )
~ świeży ogórek
~ rzodkiewki
~ szczypiorek, koperek
~ cebulę (białą, czerwoną lub żółtą - wedle gustu)
możemy też dać kolorowe papryki
a moja Mama dodaje jeszcze jabłko
no i najważniejsze - sos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy(z innym smakiem nie ma już tego efektu) - najczęściej robię z 2 torebek, dodaję 6 łyżek oleju i 4 łyżki wody(a nie 2x3 jak wychodzi z przepisu na opakowaniu) - pomidorki i ogórek puszczą sok, więc sos nie może być za bardzo rozcieńczony wodą, bo nie będzie smaku
można dodać winogrona - ciekawy efekt
4.Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I
- kapusta pekińska
- marchewka
- cebula
- zielona pietruszka
- majonez
- sól + pieprz
Poszatkować liście kapusty, dodać drobno posiekaną cebulką, startą na grubych oczkach(ja dodatkowo siekam-ładniej wygląda) marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Surowka musi odstać przynajmniej 30minut
5. Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ II
- kapusta pekińska
- jabłko
- sos Knorra koperkowo-ziołowy(+woda i olej jak w przepisie)
W misce rozrobić sos, zetrzeć(na tarce) do niego jabłko i dodać poszatkowane liście kapusty. Odstawić
(można dodać ananasa albo mandarynki)
a do tego
PLINDZE
ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, w miseczce podzielić te ziemniaki na 4 części i jedną z nich wyjąć i w to miejsce wsypać taką ilość mąki ziemniaczanej, żeby zastąpiła ziemniaki - na równo, doprawić solą i pieprzem, wyrobić, uformować placuszki i usmażyć z obu stron na lekko złotawy kolor - podawać z sosem grzybowym lub mięsnym - pyszne z chińszczyzną ;)
CHIŃSZCZYZNA
Jest niesamowicie aromatyczna - wystarczyło, że w kuchni odkryłam garnek, żeby coś podjeść, a po chwili zapach był w całym mieszkaniu
A na chińszczyznę potrzeba:
0,5 kg lekko zmrożonej wołowiny (będzie się lepiej kroić)
zalewa:
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
0,5 szklanki oleju
1/3 - 1/2 szklanki sosu sojowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
poza tym:
2 kolorowe papryki
garść oregano
0,5 puszki groszku
marchew
pędy bambusa
Lekko zamrożona wołowinę pokroić w cieniutkie paski.
Przygotować zalewę:
cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć, dodać wino, olej, sos sojowy i oregano. Dokładnie wymieszać, zalać mięso i odstawić do lodówki na 12-24godz.
Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, podsmażyć - bez oleju. Przełożyć do garnka, wlać zalewę, dodać pokrojone w paski papryki, marchew pokrojoną w słupki, groszek i pędy bambusa. Podlać wodą. Dusić na średnim ogdniu aż mięso będzie miękkie
Można zrobić z piersiami z kurczaka - wtedy bierzemy 1 dużą, podwójną pierś, kroimy w 3-4 plastry, a następnie w cienkie skośne paski.
Mięso odstawiamy w zalewie na 12 godzin(do lodówki), później wyjmujemy, podsmażamy, podlewamy zalewą, dodajemy warzywa i dusimy.
Mi osobiście bardziej smakuje wersja z wołowiną, a pędy bambusa można zastąpić selerem pokrojonym w słupki
:)
0
0