świadek-dokumenty

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Moze mi ktos powiedziec jakich dokumentow wymaga sie od osoby bedacej swiadkiem. Ostatnio przeczytalm gdzies ze czasmi ksiadz wymaga swiadectwa bierzmowania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: świadek-dokumenty

Byłam dwa razy świadkiem i niczego ode mnie nie chcieli...żadnych dokumentów...

Ja dowiedziałam się od księdza z mojej parafii, że jedynym obowiązkiem, jaki obecnie musi spełniać kandydat na świadka, jest jego pełnoletniość. A zatem w dniu ślubu świadkowie muszą mieć ze sobą dowody osobiste. Wyznanie świadka nie jest istotne.

Ja też byłam świadkiem dwa razy i tez nie chcieli ode mnie żadnych dokumentów.

ja też byłam raz swiadkiem i żądali ode mnie karteczki od spowiedzi. ale to było 3 lata temu i może coś sie teraz zmieniło. poza tym to chyba zależy od parafii. pozdrawiam

U mnie, w obu przypadkach, świadkowie (panowie) w ogóle nie przystąpili do Komunii. I nikt nie robił problemu. Z tego co wiem, wystarczy jak świadkowie są pełnoletni. Czasami wspomina się, że dobrze by było gdyby byli wierzący, ale to też nie wszędzie i nie zawsze. Mam nadzieję, że u mnie na ślubie też nie będzie z tym problemu ;-)

Inne tematy z forum

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (220 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...