swissmed poród 2012

Witam!Czy któraś z was plauje rodzić w tym roku w swissmedzie albo się waha?Ja się waham między swiss a Zaspa.Chodzi o kasę ale też o to aby dziecko było pod dobrą opieką.Za swiss przemawia większość czyli warunki porodu i okresu po,poniewaz obawiam sie rodzić państwowo ale na Zaspie może w razie komplikacji mała będzie bezpieczniejsza hmm..Macie jakieś zdanie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: swissmed poród 2012

Kate byłaś na kwalifikacji ? Powiedziałaś wprost, że chcesz cc ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

wg mojej lekarki początek 36 bo suwaczek to chyba pokazuje ukończone tygodnie.

a już widzę, że w 35 :)

o to super :) a którym tyg jesteś?

Dziewczyny jednak zdecydowałam się na swiss,nie ma u nich zadnych problemów;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja akurat mialam cc na klinicznej, ale po tym co sie nasluchalam w szpitalu o porodach sn to gorzej niz z horroru, do teraz mam dreszcze, gdyby nie wskazania do cc na pewno bralabym swissmed

Carolajna a masz taką traumę po pierwszy m porodzie że tym razem swiss,rodziłaś naturalnie czy też miałaś cc?U mnie został już tylko miesi ąc a dopiero co rozpoczynałam ten wątek.W środę najprawdopodobniej pojade na kwalifikacje i wtedy podejme decyzję.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oj kobitki jak to dobrze, ze jesteście i piszecie na bieżąco ;) Ja mam termin dopiero na 1 stycznia i mimo, ze to moje drugie dziecko i chcę rodzić cc w swissie to i tak mam stresa. Dzięki Waszym informacją trochę mi lżej ;)
Pozdrawiam ;))))

Dziewczyny przypomniałam sobie jeszcze o jednej rzeczy którą dziś wpakowałam do torby - te rękawiczki niedrapki dla maleństwa. Warto zabrać ze sobą :)

Cesarkę mam z wskazań medycznych - pod to zaświadczenia. Choć wolałabym naturalnie - traf chciał że nocą w trakcie mojego pobytu jedna z pacjentek rodziła naturalnie. Ponieważ niosło się przewodami wentylacyjnymi dość dużo było słuchać - i powiem Wam jedno - w tym wszystkim nie było żadnego braku szacunku ze strony położnej czy pomocy. Wręcz na tyle na ile mogła starała się ulżyć rodzącej - po godzinie nawet cały blok do cc był gotów jakby nie dawała już rady. Z takim wsparciem można próbować :))

Mam wstępnie wyznaczony termin, lekarz jeszcze potwierdzi na wizycie i po usg czy mały jest gotowy do wyjścia. Jeśli nie będzie termin zostanie przesunięty o tydzień później (choć ja wątpię czy wytrzyma). Lekarze są bardzo niechętni przyśpieszania natury - woleliby robić cc w terminie faktycznego porodu. Tylko że jak masz zaplanowany to na sali masz dwóch lekarzy, anestezjologa i asystującą mu osobę, nenatologa, położną i ew. pielęgniarkę noworodkową. A przy takim nagłym porodzie szczególnie w nocy zespół jest troszkę mniejszy. Poza tym ja będę miała narkozę całkowitą więc ważne jest jak najszybsze wydobycie maleństwa na zewnątrz - u mnie ponoć trwało to chwilkę (tak mówi mąż). Dlatego wolałabym żeby wyczekał do odpowiedniego terminu. Aha ta narkoza nie jest popularna - w wyjątkowych przypadkach tylko stosowana dlatego nie bierzcie tego proszę za wyznacznik. Najczęściej stosowane jest znieczulenie od pasa w dół z pełną świadomością rodzącej.

A w kwestii paznokci - no niestety do zabiegów operacyjnych nie wolno mieć pomalowanych. Ja ostatni dzień mam krwistoczerwone, jutro pewnie pomaluję delikatnym różem :) znam dziewczynę która do zabiegu pomalowała zielonym - i paznokcie miały po zmyciu sino-zielony kolor. Dla anestezjologa masakra.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

No i lepiej w domu wyjąć wszystkie kolczyki ;) ja miałam ogromny problem, zeby wyjąć kolczyk , ktory mam w uchu w chrzastce od kilku dobrych lat a położna kazała mi to zrobic szybko przed wejściem na sale operacyjna. Takze biżuteria zostaje w domu.

Paznokcie to żaden mit.
Nie mogą być pomalowane bo jak zaczną sinieć to przez lakier nie zobaczą. Jak sama nie zmyjesz to oni na pewno sami Ci szybko zmyją.

Mi połozna napisała, że kwalifikują 36/37 tydzień.także w nast.tyg.jadę bo wg mojej gin to bedzie 36 chociaz wg mnie 35 ale wolę już to załatwić, żeby miec spokojną głowę. Jak juz się coś wcześniej zacznie to pojade do nich.Oby tylko nie było problemu z cc bo jak mi powiedza, że musze sn to nie wiem czy się zdecyduję..Niezłe pomysły z tym lakierem do paznokci i folią malarska;)a czy to prawda że do porodu nie mozna mieć pomalowanych paznokci czy to jakiś mit?a cesarkę masz wg wskazań czy na życzenie?Ile czasu wczesniej jesteś umówiona na cc tydzień?

Karolla ma rację - tylko najbardziej potrzebne i osobiste rzeczy. Ja za pamięci dorzuciłam do torby ręcznik papierowy (plus normalny) bo po porodzie mocno się krwawi, krem (emolium zwykły) bo mocno pierzchną usta a przy okazji dla siebie do twarzy go używam, chusteczki higieniczne, suszarkę do włosów, szlafrok (choć nie jest konieczny bo łazienka jest w pokoju a na wycieczki raczej się nie chodzi ;D) oraz majtki a w zasadzie majtasy jednorazowe (super wysoko się zakłada i nic nie podrażnia) oraz skarpetki. Bardzo ważne przy CC to mała butelka z wodą z dzióbkiem (im mniejsza tym lepiej) - na początek wzięłam 1,5 litra i za nic nie mogłam się na leżąco napić. W torbie mam jeszcze zmywacz do paznokci (lubię mieć pomalowane) i folię malarską - jakby mi zaczęły wody odchodzić żeby nie pobrudzić tapicerki auta :)

Z uwagi na moje doświadczenie zabieram laktator (przy poprzednim porodzie akurat nie było), muszle laktacyjne aventu (bardzo przydatna rzecz - fajnie formują brodawkę do karmienia i znacząco ograniczają zastoje wyciskając nadmiar mleka z piersi - przy tym należy pamiętać o staniku do karmienia), maść na spękane brodawki i smoczek dla małego (w szpitalu co prawda są ale wolę żeby do jednego konkretnego się przyzwyczaił). A ponieważ jest to nasz drugi synek - zabieram również prezent od niego dla starszego brata :)

I jeszcze jedna ważna rzecz o której kiedyś pisałam - zastanówcie się nad czymś co pozwoli Wam się rozluźnić w WC następnego dnia ;) bo inaczej obiadu nie będzie ;D a i pamiętajcie aby nie było to nic wywołujące śmiech (w stylu książki "Nagrody Darwina") - będzie podwójnie bolało ;)

Ja jadę rodzić do Swiss za jakieś dwa tygodnie więc napiszę swoją relację - nie wątpię że będzie pozytywna :)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dla dziecka tylko ciuszki na wyjście a tata niech przywiezie fotelik/nosidelku w dzień wyjścia.

Dla mamy klapki, koszule, szczotki do zębów, pasta, szampon, mydło, zel pod prysznic.

Cała reszta jest.

jeszcze nie wiem, chodzę do swissu do szkoły rodzenia i mamy dostać za jakiś czas rozpiskę, wtedy wkleję :)

a wiesz moze co trzeba zabrać do porodu dla siebie i dla dziecka?

od 35 tc można przychodzić na kwalifikację, a kiedy najpóźniej nie wiem ???

dziewczyny a jak późno można się zdecydować na tą kwalifikację ?
w którym tygodniu najpóżnieji mnie przyjmą ?

Dzięki czarna za info bo mam chwile zwatpienia gdyz mam wrażenie że wszyscy na mnie patrza że z tym swiss to moja fanaberia ale nie ukrywam ze mam na to ochotę i w nast.tyg.wybieram się na kwalifikacje.Powiem wprost lekarzowi że chce cc bo juz pisałam z 1 dziewczyną i ona tak zrobiła i podobno nie było problemu.Myślę że oficjalnie pewnie nie wolno im mówić bo wiadomo sn sie powinno ble ble ble ale ja chcę zapłacic i nie przechodzić przez skurcze itp poprostu jestem tchórzem i nie chcę nawet próbować.Może po fakcie bede żałować to się okaże.plus jest taki że w swiss po cc dzieckiem zajmą się połozne a ja będę się regenerować a nie kuśtykać przy dziecku i mam nadzieję że dostanę leki przeciwbólowe chociaż nie wiem jak wtedy będzie wygladała sprawa karmienia a ja jednak chciałabym to akurat naturalnie;)po kwalifikacjach napisze co i jak.pozdrawiam dziewczyny które czuja jak ja:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...