swissmed poród 2013

cd wątku o swissmed ;) tym razem 2013 ;)

wcześniejszy:
http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2012-t399146,1,16.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: swissmed poród 2013

Poprawka nie na Zaspę a na Akademię:

" W okresie 6-letniego funkcjonowania oddziału przyszło na świat ok. 2000 noworodków, w tym tylko jedno dziecko zostało przekazane do ośrodka III stopnia referencyjności w Akademii Medycznej w Gdańsku.

Przez całą dobę nad bezpieczeństwem rodzących czuwa zespół składający się z lekarzy: położnika, neonatologa, anestezjologa oraz położnej i pielęgniarki noworodkowej."
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Swissmed na swojej stronie informuje o jednym przypadku odeslania dziecka na Zaspę.

Od początku działalności swissmedu podobno 2 dzieci odesłali do innego szpitala...

Happymum ja mam na umowie o 24 h opiece wszystkich specjalistów. Najlepiej tam pojechać o zobaczyć na własne oczy, zapytać, bo ludzie takie bzdury gadają ze rece opadaja. Ja nie dam rady calej umowy tu przepisać:)

jeśli cokolwiek się dzieje wiozą dziecko na sygnale na Klinczną paranoja!! czasami ten czas spędzony w karetce jest bezcenny i już może być za późno...to że ciąża przebiega prawidłowo, nie oznacza, że nie będzie komplikacji przy porodzie i z dzieckiem... przerażające ale prawdziwe
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Czyli dziewuszki jak jest się po wizycie tej pierwszej to dostaje się ulotkę co zabrać ze sobą tak?
Dziś spotkałam u ginekologa babeczke (lekarka pediatrii) trochę mnie zdenerwowała...od słowa do słowa zaczął się temat porodówek...oczywiście ona wyrażała swą opinię...i usłyszałam że nie zapłaciła by za poród w swissmedzie w którym nie ma neonatologa i pediatry na etacie tylko wpadają tam na chwilkę... dziewuszki wiecie coś na ten temat? tam na prawdę nie ma przez 24 na dobę tych lekarzy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

koszulę do produ owszem dają ale wiesz to są te jednorazowe takie fizelinowe, ja na pewno biorę swoją ;)

z ciuszkami może tak było, że dziewczyny i tak brały swoje to zrezygnowali

pytałam też położną o rogale do karmienia, powiedziała, że mają dwa i często są już w obiegu albo w praniu i może się zdarzyć, że będzie okazji skorzystać, biorę swój

Wrzesniowa ja mam termin na 22.09 ale tez mam przeczucie, że to bedzie ciut szybciej ( bo szyjka mi się skraca).

Co do ubranek, to fakt jest tak na ulotce i troszkę też mnie to zdziwiło. Nie wiem z czego to wynika, chyba nie z oszczędności?!. Spakowalam kilka zestawów. Niektóre moje koleżanki mają jakieś uprzedzenia do szpitalnych ciuszków- może to z tego się wzięło. ..

a nie wiecie czy dają tam koszulę do porodu, czy trzeba mieć swoją?

termin mam na 27.09 ale to mój drugi i coś czuję, że bedzie wcześniej
po ostatnim weekendzie już spakowałam walizkę ;)

co do badań maluszka to chyba zależy od przypadku, jak rodziłam synka to miał podstawowe, glukoze bo ja z cukrzycą i chyba dwa razy bilirubina
czy żółtaczka spada
Ja po cc dostałam temperatury to też zaraz były badania co się dzieje, okazało się że CRP wysoko antybiotyk dożylnie i sprawdzanie czy działa, więc myślę, że
dbają o pacjentów

troszkę się zdzwiłam,że ubranka trzeba zabrać nawet w ulotce podkreślono

Wrzesniowa już oni coś wymyślą, na pewno nie odeślą!!!;) a na kiedy masz termin?

Panna z....
Masz na myśli jakieś specjalistyczne badania? bo te co wypisałam robi się z krwi. Mojemu dziecku po porodzie na pewno będą badać grupę krwi- bo ja mam Rh- i może będę musiała dostać immunoglobulinę.

Dora - dzięki za info :) Ciekawa jestem, czy jak się poprosi, to robią badania krwi dzieciaczka? Wiecie?

Ja już po kwalifikacjach i jednej wizycie z KTG :)
i jak położna szukała mojej karty to tak spojrzałam na listę pod tyt 'wrzesień' i dużo zapisanych!
tak sobie pomyślałam, czy istnieje możliwość że nie przyjmą do porodu bo nie będzie miejsca...muszę dopytać następnym razem!

Panna z mokrą głową
Rutynowo szczepią przeciw WZW, BCG, bad. przesiewowe w kier. fenyloketonurii, hypotyreozy, mukowiscydozy i bad. przesiewowe słuchu.

Happymum - właśnie sama napisałaś, dla kogo jest Swissmed - jeśli ciąża przebiega prawidłowo, to po co straszyć brakiem OIOMu... :) I nie jest to żadna "wada" tego szpitala, ani żaden zarzut - po prostu stwierdzenie faktu: Swissmed jest nastawiony na ciąże prawidłowe, nie przyjmuje przed 37 tc, nie ma oddziału patologii ciąży ani opieki specjalistycznej nad noworodkiem.

Wszystkim przyszłym mamom życzę, aby ich ciąże przebiegały w sposób wzorcowy i bez żadnych wątpliwości mogły decydować się na szpital prywatny, jeśli tego właśnie chcą. :) Moja ciąża też była wzorcowa - do 28 tygodnia, a potem przestała nią być - dlatego nie odważę się urodzić w szpitalu o I stopniu referencyjności. Nie mówię o konieczności ratowaniu życia noworodka, czyli o III stopniu referencyjności, tylko o II - czyli szpitalu, gdzie jest oddział neonatologiczny i oddział patologii ciąży.

Happymum, na pewno będę dzielić się wrażeniami:)

Ja jestem po dwóch porodach w publicznym szpitalu, bo poród w Swissie był dla mnie, jak pisałyście wyżej "wyrzucaniem pieniędzy w błoto". Ale gdybym miała zachodzić w trzecią ciążę, to tylko, jeśli miałabym rodzić w Swissmedzie. Jednak ten pośpiech w publicznych szpitalach i co tu dużo mówić, syf i niski standard już na oddziale położniczym odstraszają mnie od publicznych szpitali.

Mam pytanie do tych po- czy dzieciom robili komplet badań, tj. Krew, crp, bilirubina itp? Chodzi mi o zdrowe dzieci.

Dora wielkie dzięki za informację :) od razu mi lepiej :) i jakoś czuje się spokojniejsza :) ja zabiorę męża chyba tak w 35 tyg tam i wtedy pozwiedzamy i podpiszemy umowę :) daj znać jak dalsze wizyty w Swissmedzie i odezwiesz się jak wrażenia po porodzie? ja rodze dopiero 30 listopada...taki mam termin bynajmniej :) więc jeszcze poczekam :)

Happymum, na wizytę kwalifikacyjną wybrałam sie waz z mężem w 36 tc. Oddział bylismy ogladać już wcześniej. Wszystko robi super ważenie.
Nie przypominam sobie aby padło pytanie jak chce rodzic. Położna pytała jak przebiega ciąża, czy były/ są jakieś pro lemy etc. Podpisalam umowę, z której wynika, że jezeli znajdzie taka potrzeba w każdym momencie może zostac przeprowadzone cc.
Co do znieczulenia to wszystkie są dostepne na Twoja prośbę.

Można sobie pojechać do Swissmedu jeszcze przed wizytą kwalifikacyjna. Na pewno ktos Wam pokaże caly oddzial, da umowę do przeczytania i odpowie na wszystkie pytania. Atmosfera jest tam bardzo przyjazna.

Ostatnio podczas ktg pan doktor zrobil nam dodatkowo usg i zmierzyl nasza córeczkę. Był fachowy i miły. Już sie nie mogę doczekać kolejnej wizyty.

Czemu dziewczyny straszą Swissmedem...tym że nie ma tam OIOM-u itp itd... Ja np mieszkam w miejscowości w której najbliższy szpital też nie ma OIOM'u noworodkowego...i jak sobie mam tak wyobrazić że z Wejherowa mają moje maleństwo przewozić na Zaspę...to jednak wolę aby maluch był przewieziony z Gdańska do Gdańska tyle że innej dzielnicy... Poza tym bądźmy dobrej wiary jeśli ciąża przebiega prawidłowo to nie można od razu zakładać że będą problemy...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie tylko ze swissmedu odsyłają noworodki na zaspę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...