swissmed poród 2013

cd wątku o swissmed ;) tym razem 2013 ;)

wcześniejszy:
http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2012-t399146,1,16.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: swissmed poród 2013

witam wszystkie forumowiczki:)

Przeczytałam cały wątek i poprzedni. termin porodu mam w grudniu. jeszcze sporo czasu. ale już myślę gdzie będę rodzić. poważnie zastanawiam się nad swissmedem, chociaż nie jest tanio. to moje pierwsze dziecko i panicznie boję się porodu, bólu, że sobie nie poradzę a nikt nie będzie mnie wspierał (czytając opinie o państwowych placówkach może tak być...).

Moja przyjaciółka rodziła w wojewódzkim i mówiła, że to był najgorszy dzień w jej życiu. miała depresję poporodową. jak mi o tym mówiła to mi się chciało płakać. no jak można tak mówić o dniu, kiedy rodzisz pierwsze dziecko? mamy 21 wiek, znieczulenie dają nawet jak ząb ci borują...

na ten moment wolałabym rodzić siłami natury. oczywiście ze znieczuleniem. tylko jak to jest dziewczyny, jak dostanie się znieczulenie, to bardzo boli czy prawie w ogóle? czy przechodzi jak są skurcze parte?

pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To i ja dołączę z moją opinią. W Swissmedzie urodziłam moją pierwszą córeczkę w grudniu 2008, teraz w październiku 2013 mam w planie urodzić tam drugą :)

Poród jak poród- boleć musi, ale mimo bólu (nawet przy znieczuleniu) potrafiłam docenić fakt, że położna była z nami cały czas, cierpliwa, spokojna i miła.
Na noc wzieli moją córeczkę żebym odpoczęła, i pamiętam jak dziś, jak mi położna powiedziała, że gdybym tęskniła, to ona prosi o sygnał i zaraz mi malutką do ucałowania przywiezie :) Jeszcze dziś mi się łezka wzruszenia w oku kręci (ale pewnie to hormony ;) ).
Z karmieniem- panie stawały na głowie, żeby małą zmusić do jedzenia (nie miała odruchu ssania). I jakoś wspólnie dalyśmy radę.
Wszystkie potrzebne rzeczy dawali na miejscu, nie użyłam nic swojego (typu podkłady, pampersy itp.)
Właściwie wszystko było super :) a pyszne jedzenie mąż do tej pory wspomina (bo też siedział cały czas i też zamawiał sobie tam obiadki (żadnego problemu :) ).
Już wtedy wiedziałam, że jeśli bedę miała kolejne dzieci, to tylko w Swissmedzie.
Naprawdę polecam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ananao@o2.pl

Podaj mail to napisze.

A na kiedy tola nasz cc? A termin porodu z ost mies kuedy?:-)

Ja stety ( doswiadczenie po 1 porodzie sn) i niestety ( stan zdrowia) mam cc.

Jeszcze sie nie zdecydowalam.. jesli cjodzi o przeciwskazania to nie mam do sn.. no ale zobaczyny :-) musze jeszcze pomyslec :-) a Ty cc?:-)

No widzisz ananao :) a jak bedziesz rodzila? Jesli cesarka to masz juz wyznaczony jakis konkretny dzien?

Moja córka urodziła urodzila sie w swiss 8 mieś.temu i ani razu nie żałowałam tej decyzji,chociaz oczywiście nie wiem jakby to było na nfz.w każdym razie tak jak dziewczyny piszą swiss daje komfort psychiczny a chociażby to jest warte tej ceny:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzieki :-) wlasnie wrocilam od nich.. cala szczesliwa. :-):-) od razu przynajmniej ja czuje sie lepiej psychicznie :-)

Wszystko napisala sonia85 :)

KTG jest w cenie. Kwalifikacje od 36 tyg powinno się u nich przejść

tola a powiedz mi te KTG juz sa w tych 6 tys? przepraszam z etak pytam, ale nie moge znalezc takich info na stronie jasno napisanych :)
dzisiaj tam zadzownie i zapytam :)

Ja juz mam zalozona karte i jezdze co tydzien na ktg, umowe tez juz mam podpisana i mam konkretny termin porodu wyznaczony. Jesli jestes w 37 tyg. To najwyzszy czas abys tam pojechala. Zreszta oni na stronie wszystko maja opisane....no moze nie dokonca wszystko ale to kiedy powinnas sie zglosic jest :)

Ale Kiefy trzeba sie zglisic na kwalifikacje?ty juz bylas? ja tez.nie moge ale jestem tak zdenerwowana ze szok..

Ja mam zaplanowany porod na pare dni przed toba i juz nie mofe sie doczekac :). Ledwo obracam sie na boki w nocy :/. Jak chcesz to prosisz o przedstawienie sal natomiast umowe dostajesz na kwalifikacjach.

dzewczyny a jak wyglada sprawa z podpisaniem umowy i obejrzeniem wczesniej sal ? czy jets taka mozliwosc? dzisiaj sie zdecydowalam a porod mam zaplanowany na 20.07.

Czuję się już trochę jak weteranka oddziału położniczego Swiss-Med :) Jestem tuż przed porodem trzeciego brzdąca :) Rodziłam w 2009 i w 2011 w szpitalu Swiss Med. Obydwa porody SN i dzieci powyżej 4kg. Nie powiem, żebym urodziła na pstryknięcie palcami, ale nie wyobrażam sobie, abym zdecydowała się na inny szpital. Przez wiele lat naoglądałam się warunków w publicznej służbie zdrowia, bo moja mama jest pielęgniarką. Paraliżował mnie strach na myśl o porodzie w publicznym szpitalu. Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na poród. Gdy byłam w pierwszej ciąży rozmawiałam z mężem, że chciałabym, aby mój poród nie był traumą i abym, nie bała się zdecydować na kolejne ciąże (od początku planowaliśmy trójkę). W ciągu najbliższych 2 tygodni spodziewamy się naszej córeczki - to chyba najlepsza odpowiedź czy warto zdecydować się na Swiss Med :) Przy odbydwu porodach czułam, że mam opiekę, że ktoś czuwa nade mną i dzieckiem. To poczucie bezpieczeństwa to największy komfort jaki moim zdaniem potrzebny jest przy porodzie a dodatkowym plusem warunki sanitarne, kameralność, obsługa itd.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witam wszystkie mamy nerwowo szukające odpowiedniego miejsca na poród. Kochane przyszłe mamy jestem matka dwójki dzieci (syn rodzony w 2012, córka w 2013) z różnica wieku 11 miesięcy (bardzo szybko nam to poszło mimo, że karmiłam piersią po 7 tygodniach od porodu znowu byłam w ciąży (dziś świetnie się o tym piszę, ale rok temu byliśmy zaskoczeni). Syna rodziłam w Wejherowie- opieka super, mieliśmy osobny pokój , mąż spał z nami 3 noce. Położna genialna- tyle, że poród od pierwszej chwili indukowany gdyż odeszły mi wody i niestety nie było akacji porodowej. Po 24h od momentu odejścia wód lekarz zadecydował o oxytocynie i tak to trwało i trwało..... , całość 30 godzin- ale spokojnie koszmarny ból trwał około 7h. Gdybym była w Swissmedzie dostałabym znieczulenie i wszystko wyglądało by inaczej i przede wszystkim ten wspaniały moment wspominałabym inaczej- dziś czyli rok i 3tygodnie od urodzenia syna zapomniałam o bólu ale to dlatego, że nie jestem w ciąży i towarzyszą mi już zupełnie inne emocje niż wam ( syn ważył 4080-moje pierwsze dziecko). Córkę zdecydowałam się rodzić ( bez namysłu) w Swissmedzie ,ze względu na dość traumatyczny (bo indukowany, nie było naturalnych skurczów)przebieg pierwszego w życiu porodu, choć w genialnych warunkach i przy bardzo dobrej kadrze ( Wejherowo). Przy drugim porodzie całe 11 miesięcy od pierwszego w momencie gdy dojechałam na porodówkę miałam 5cm rozwarcia, cała akcja trwała 3 godziny. Wcześniej sobie zaplanowałam znieczulenie więc mi je dano (Anestezjolog bardzo konkretny i fachowy) i urodziłam w mgnieniu oka. Kochane przyszłe mamy jeśli macie 6 tysięcy warto je zapłacić- płacicie przede wszystkim za komfort w trakcie ciąży , tych 9 miesięcy w ciągu kt, nie musicie sie martwic o to czy wam dadzą znieczulenie czy nie- a to jest bardzo ważne, Wasze dziecko reaguje wprost proporcjonalnie do tego, co wy same czujecie, zatem jeśli taki koszt nie stanowi dla was wiekszego wyzwania nie ma co się katować ( i tak przytyjecie ponad 10 kilo , moze nawet i 30 sie uda, i tak bedziecie niewyspane, brzudkie i przede wszytskim absolutnie wszytskim zirytowane ), że sama świadomosc Sissmedu powinna was ukoić. A poród może być różny, choćby taki jak mój gdzie znieczulenie praktycznie nie było potrzebne, mogłam urodzić nawet sama w domu-ale plan miała (Swissmed) i go wykonałam. Powodzenia drogie panie, tu niestety nie od was zależy czy będzie boleć i jak oraz jak długo będzie to wszystko trwało ale niezależnie od tego czy wydacie 6 tysięcy czy nie możliwość porodu w prywatnej klinice jest bardzo uspakajająca szczególnie dla tych z was , które słabo wspominają wczesniejsze porodu. Powodzenia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja rodziłam w swissmedzie w 2012 roku i niestety po 4 dobach wypuścili nas z rosnącą bilirubiną:( nie widzieliśmy, że synek żółty, bo to pierwsze dziecko. Zgłaszaliśmy się na kontrole co 2 dni, pobierali krew, bilirubina rosła, a pediatra nic....w końcu trafiliśmy do prywatnego lekarza i od niego od razu na Polanki, bo Mały miał już 17 bilirbiny, po 3 godzinach od przyjęcia dostał lampy, po badaniach okazało się, że żółtaczka jest od ZUM, i miał 10 dni antybiotyk dożylnie. W swissie nie zaproponowali lamp, posiewu moczu też nie zrobili. To było trudne opuścić szpital i po 5 dniach w domu wrócić, ale do innego:( byłam po cc, a na Polanki do spania są łóżka polowe, Synek miał 8 dni jak wylądowaliśmy w szpitau dziecięcym....Z porodu byłam zadowolona, natomiast opieka nad dzieckiem po porodzie wg mnie mogła być lepsza. Nie wiem, gdzie urodze drugie dziecko:(

Inne tematy z forum

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...