szlachetna paczka

czy ktoras z Was uczestniczyła kiedykolwiek w tej akcji szlachetna paczka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: szlachetna paczka

ok. tak zrobię

dima1312, to jest rodzina z magazynu w Gdańsku. Wchodzisz na stronę szlachetnapaczka.pl, klikasz "Wybieram", wybierasz lokalizację: Gdańsk. Został już tylko jeden magazyn w Oliwie i ta rodzina też już została tylko jedna. Z tym, że to jest chyba rodzina z Wicka, bo Gdańsk teraz organizuje pomoc rodzinom z Wicka. W każdym razie, jak będziesz wybierała lokalizację, to wraz z adresem magazynu jest tam podany nr tel do wolontariuszy, najlepiej po prostu zadzwonić pod ten numer i wszystkiego się dowiedzieć.

dziewczyny ja mogę pomoc tej pani z corką nawet rozmiar buta mam 41 więc jakieś ciuchy po mnie się nadadzą, jak mam zdobyć ich namiary?? najlepiej jakbym sama im zawiozła mogłabym co jakiś czas coś zawieżć

Dziewczyny, dzięki bardzo za odzew:). W trakcie naszego poszukiwania chętnych do zorganizowania paczki składkowej, wszystkie rodziny w Skarżysku-Kam. znalazły już darczyńców, a wczoraj jeszcze było prawie 70 rodzin:). Tak więc już niepotrzebna pomoc w moim rodzinnym mieście. Ale w Pomorskiem wciąż pozostały jeszcze cztery magazyny w: Gdańsku, Kamienicy Szlacheckiej, Lęborku i Wicku. Także wszystkich, którzy jeszcze mogą i chcą pomóc, zachęcam do pomocy lokalnej:). A tymczasem w bazie Szlachetnej paczki pozostały już tylko 54 rodziny!:) To dobry wynik, biorąc pod uwagę, że wczoraj było jeszcze ponad 300:).

no własnie czego potrzeba
ja mam toszkę ciuszków po sobie w romziarze 38 w tym kożuszek krótki na zimę w bdb stanie i nie mam go komu oddać a potrzebującej rodiznie chętnie oddam
moge dorzucić dwie,trzy ładne ksiażki dla dzieci i jakąś zabawkę :)moge też dokupić trokszę słodyczy
daj znać na mojego mala czy Ci potrzeba takich rzeczy i czy miałabyś możlwiosć do mniep odjechać, bo ja niestety już czasu nie znajdę
jutro wraca mój mąż po 2 tygodinahci przed świętami mami roszke spraw do załatwienia

Wercia, czego potrzebujesz do paczki? Moze moglabym w weekend Ci dowiezc?

My juz po akcji, zebralismy spora kase zrobilismy duuuuze zakupy. Tylko problem byl ze źle podanym adresem na stronie szlachetnej paczki przez co przez godzine szukalismy miejsca zbiorki paczek. Ale grunt ze sie udalo. Pomoglismy jeszcze jednej rodzinie z zaprzyjaźnionego przedszkola :) Jakos tak cieplej na sercu od razu, no nie :)

A ja próbuję jeszcze zorganizować pomoc w innym regionie - w Skarżysku-Kamiennej, w małym miasteczku, z którego pochodzę. Znalazł się jeden darczyńca, razem szukamy na miejscowych forach chętnych na paczkę składkową, ale niestety tak o wiele trudniej znaleźć niż tutaj. Gdyby ktoś miał ochotę zrobić paczkę dla rodziny ze Skarżyska albo dołączyć się do tej paczki, o której wspomniałam, to we wtorek jadę w swoje strony:). Ale nie mam samochodu dostawczego, więc mogłabym przewieźć jakieś 2-3 średnie kartony:). Ogółem w Polsce jeszcze tylko 74 rodziny nie znalazły darczyńców, miejmy nadzieję, że wszyscy znajdą! Ja jestem dobrej myśli:)

Podbijam, żeby nie zeszło z pierwszej strony, bo czas nagli, a być może uda się jeszcze komuś pomóc!:)

No właśnie może dlatego nikt ich nie wybrał...Może ludzie myślą, że jak ktoś ma tak małe potrzeby, to w sumie nie trzeba mu pomagać, bo sam może je jakoś z czasem zaspokoić:(. A tymczasem są też ludzie skromni, którym brakuje bardzo dużo a proszą tylko o te zupełnie najbardziej potrzebne do życia rzeczy.

Może spróbuj się skontaktować ze Szlachetną paczką i zapytać, czy nie będzie możliwości dostarczenia paczki w innym terminie - przecież to tylko kwestia dogadania się darczyńcy z wolontariuszem:), a myślę, że każda ze stron wykaże dużo dobrej woli, żeby się dogadać:). Z tego co widzę, to jest odany telefon kontaktowy do wolontariuszy, więc myślę, że jak zadzwonisz, to na pewno uda Ci się umówić na jakiś inny termin, bo i wolontariuszom zależy na tym, aby pomoc dotarła do wszystkich.

Wlasnie ta rodzina juz jako jedyna zostala:
Pani Agnieszka(30l.)jest osobą głuchoniemą od urodzenia, mieszka z mamą Panią Stanisławą(72l.), która od kilku lat choruje na chorobę Parkinsona,jednak ostatnio objawy tej choroby nasiliły się do tego stopnia,że Pani Stanisława przestała wychodzi z domu.Paniom po opłaceniu comiesięcznych opłat i zakupie leków pozostaje 750zł. Jak mówi Pani Stanisława "jakoś na chleb wystarcza", ale w domu nie były wymieniane żadne sprzęty od 20 lat.Pani Stanisław marzy o praktycznej wersalce z materacem odleżynowym, potrzebna również kurtka i buty zimowe dla Pani Agnieszki.
czyli:
kanapa
posciel
kozaki na niskim obcasie , rozmiar: 41
kurtka, wzrost: 170 cm, rozmiar: XXXL

I to wszystko. Ale do jutra z kanapa.... zero szans.

Wiem, zwlaszcza, ze jedna z tych rodzin na pewno jest w zasiegu finansowym i nawet sie dziwie, ze nikt ich nie wybral, minimalne wymagania.

Kurczę szkoda:(. A może dima1213 albo zuzka mogłyby zorganizować na jutro składkową paczkę? Kilka postów wyżej ofiarowywały swoją pomoc, dlatego się do nich odnoszę:). A poza tym, może warto by było zadzwonić do wolontariuszy z naszego okręgu i zapytać, czy będzie możliwość dostarczenia paczki w inny dzień - w końcu na stronie paczki jest napis WALCZYMY DO OSTATNIEJ PACZKI:), a więc jeśli nikt tych rodzin nie wybierze, to na pewno otworzą magazyn jeszcze w jakiś inny dzień. Początkowo przecież gdańskie magazyny miały być otwarte tylko w dniach 11-13.12, a jednak po 13 otworzono jeszcze inne magazyny, ponieważ zostały rodziny. Myślę, że tak będzie do mniej więcej samych świąt:). Pomaganie innym naprawdę sprawia ogromną radość zarówno jednej jak i drugiej stronie:). Macie potencjał na fajną paczkę, szkoda by go było zmarnować:).

To samo pomyslalam, ze fajnie byloby moc dostarczyc do innego regionu.

Ja mogę się dołączyć ale też nie dam rady przygotować paczki a tym bardziej zawieżć. Kurcze szkoda, bo jeszcze jakaś rodzina by się ucieszyła....
Jakby co to jestem z Gdańsk, mieszkam w okolicach Zakoniczyna

no właśnie widziałam że jeszcze dwie rodziny tlyko u nas czekaja a pomoc, może inna dziewczyy by mogła cos szybko zorganizować:)

swoja drogą szkoda,że nie ma możliwości zamowienia kuriera(koszty pokryła by szlachetnapaczka - organizator) żeby tylko można było przygotować paczkę a on by ja dowiózł do rodziny potrzebującej z Polski nawet z południa, bo rodziny zostały jeszcze ale w innych regionach

W Gdansku zostaly juz tylko 2 rodziny, z okolic Wicka, a magazyn czynny w sobote 9-11. Dla mnie to niestety nierealne dotrzec do Gdanska o tak wczesnej porze w sobote z gotowa (czyli tylko dzisiejszy dzien na przygotowanie paczki) paczka.

jeśli jest jeszcze szansa to mogę dołączyć do kogoś mieszkam w Gdyni

Ja się mogę dołączyć i zakupić żywność i może jakieś prezenty dla dzieci. Niestety nie będę mogła przygotować paczki bo mam szkołę w weekend, musiałbym liczyć na inne dziewczyny...
Jeżeli ktoś jest chętny i wybierze rodzinę to ja się piszę jak najbardziej.

No to już jesteście dwie dziewczyny, a to bardzo dobry początek:). u nas z dwóch osób zrobiło się aż osiem:D.

Inne tematy z forum

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...