Re: szukam sprawdzonego solidnego kafelkarza ( i nie tylko )
Zaciągnięte z neta (z przymróżeniem oka :P) ale coś w tym jest.
Oferujemy trzy rodzaje usług:
DOBRZE TANIO - SZYBKO
DOBRZE i TANIO - nie będzie SZYBKO
DOBRZE i SZYBKO - nie będzie TANIO
SZYBKO i TANIO - nie będzie DOBRZE
(W związku z częstymi zapytaniami o Rabat uprzejmie informujemy, iż jest to stolica Maroka.)
Często spotykam się z zapytaniami o fachowca, który wykona swoje usługi tanio, dobrze i szybko. Odpowiadam, że chętnie pomogę, po wybraniu dwóch z podanych trzech cech.
Sprawa jest prosta: tanio + dobrze + szybko=niemożliwe
Jeśli wierzyć Pismu Świętemu, Bóg stworzył Świat w sześć dni. Dlaczego nie w jeden? Czyżby nawet Bóg wiedział, że nie da się tanio, dobrze i szybko? Dlaczego bardzo często my o tym nie wiemy? A może wiemy, tylko jesteśmy zbyt egoistyczni, żeby konsekwentnie stosować?
Kiedy ktoś pyta mnie o fachowca, który wykona swoje dzieło z uwzględnieniem wszystkich tytułowych kryteriów, pytam ostatnimi czasy ile kosztują jego (pytającego) usługi i dlaczego są aż takie drogie. Kiedy słyszę, że są po prostu tak dobrej jakości, że wymagają wysokiej ceny (bo nakłady są duże, itp.), wracam do pytania mojego rozmówcy. Wtedy dopiero większość osób rozumie, że szukając fachowca dla siebie nie mogą zaspokoić wszystkich pragnień (tanio, szybko, dobrze).
Dlaczego o tym piszę? Otóż, kiedy dostajesz fachowca z rekomendacji, licz się z ceną. Będzie, bo powinien być, droższy nawet o 20%. Dlaczego? Bo najczęściej to jego szukają klienci, a nie on ich. Za gwarancję jakości trzeba zapłacić.
Jakiś czas temu przyszedł do mnie zarekomendowany klient. Podałem cenę. Nie spodobała mu się, stwierdził, że jestem za drogi. Odpowiedziałem, że przykro mi, że jego na mnie nie stać. Jego mina: bezcenna. Na jego twarzy najpierw namalował się szok, potem złość. Oburzony wyszedł. Po dwóch tygodniach wrócił. Jakość ma swoją cenę.
3
0