termostat i jego działanie

Witam, mam nietypowe pytanie:Jak działa termostat zamontowany na grzejniku? Czy będzie sie samoczynnie włączał, gdy temp. w pomieszczeniu spadnie? Tzn, gdy np nastawię go na 3 czyli np. na 20 stopni i jeśli temp. spadnie do 17 stopni, to kaloryfer sie włączy sam i dogrzeje pomieszczenie do 20 stopni?? Dlaczego nie powinno sie nastawiać termoregulatora np na 4 i otwierać okno, by wywietrzyć pokój? Jak wogóle działają te regulatory?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: termostat i jego działanie

Termostat otwiera przepływ wody CO, gdy temperatura powietrza spadnie poniżej nastawy. Gdy pomieszczenie sie nagrzeje, termostat powoli odcina doopływ ciepłej wody do grzejnika.
Wietrzenie spowoduje nadmierne wychłodzenie grzenika i stratę energii. Dlatego zanim otworzy się okno, powinno się skręcić grzejniki do zera.

dziekuję ci piotrusiek:) Czyli jak zrozumiałam, jeśli nastawię np na 20 stopni i temp. w pomieszczeniu spadnie poniżej tych 20stopni to termostat sie samoczynnie włączy? I aby niepotrzebnie ochładzać grzejnik wietrzeniem(zimnym powietrzem) należy skręcać termostat by niepotrzebnie nie zaszalał i grzał. Czyli po prostu taki termostat sam reguluje temp. tym przepływem wody dostarczanej przez opec?

W dużym przybliżeniu.
Zauważ, że termostat ma informację o temperaturze swojej głowicy - a nie w całym pomieszczeniu.
Dlatego też, w zależności od wielkości pomieszczenia, "przeciągów' itp (gradientu temperatury) nastawy termostatu grzejnikowego nie są zbyt precyzyjne.

A ściszanie grzejnika przy wietrzeniu ma sens, jeśli masz podzielniki albo mierniki ciepła. Jeśłi płacisz ryczałtowo - to nie ma to znaczenia :)

Znaczenie ma zawsze czy to jest rozliczenie ryczałtowe czy licznikowe... tylko za głupote innych płacą wszyscy w przypadku ryczałtu.

Inne tematy z forum

Za ile można urządzić 50m mieszkanie? (192 odpowiedzi)

Jak w tytule, niedługo będziemy urządzać 50m mieszkanie, mamy mało środków i niestety musimy to...

Remont ścian- PROSZĘ O PORADĘ (3 odpowiedzi)

Witam serdecznie. Jestem studentką i planuję remont pokoju w akademiku. Chciałam Państwa zapytać...

papa na deski (9 odpowiedzi)

witam planuje na działce położyć nowa papę i mam pytanie słyszałem że na gołe deski nie mogę jej...