tłuczenie butelek

Temat dostępny też na forum: Wesele Wesele bez ogłoszeń
słuchajcie jak zorganizowałyście tłuczenie butelek? Ja mieszkam w bloku i zastanawiam się jak z sąsiadami to pozałatwiać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: tłuczenie butelek

Witamy...
Najprościej jest ich powiadomić o takiej okoliczności, zabezpieczyć, ściany i drzwi. Jednocześnie poprosić gości o wyrozumiałość, i o tłuczenie symbolicznej ilości szkła. Można też zorganizować małą imprezkę przed blokiem... Wyznaczyć i zabezpieczyć miejsce do tłuczenia, wynająć kontener do szkła (bo można zapłacić karę jeśli znajdzie się ktoś "życzliwy"). Organizowaliśmy kilka razy w ten sposób i było całkiem sympatycznie.
Pozdrawiamy.

a po co to durnowate tłuczenie butelek?jaka jest tego idea,bo tak do końca nie rozumiem:-)dziękuję za odpowiedź:-)

Po nic, taka kaszubska tradycja po prostu, niektorzy nadal ja kultywuja :) Po to samo co np oczepiny, witanie chlebem i sola itp ;)

Bo już myślałam,że znowu mój ślub będzie za słaby bez tłuczenia szkła i oczepin:-)dziękuję i nastała jasność:-)

moj tez byl bez tego i bez jeszcze mnostwa innych rzeczy, a nie uwazam, zeby byl slaby :p Ale jak ktos chce, to czemu nie.

W piątek, dzień przed naszym ślubem, zgodnie z tradycją naszych stron odbywa się tłuczenie butelek. Ogólnie polega to na tym, że goście przybywają, tłuką szkło na szczęście dla przyszłych małżonków, a wzamian dostąją coś mocnego do picia i coś do przegryzienia. Posprzątanie szkła zgodnie z tradycją należy do pana młodego…

dziękuje wam bardzo za odpowiedzi :)

pierwsze słyszę o tłuczeniu butelek ... młodzi jak przyjeżdżają na miejsce wesela są witani chlebem i solą, potem dostają 2 kieliszki jeden z wódką drugi z wodą, a po wypiciu wyrzucają za siebie i tłuką szkło, a pan młody wtedy sprząta - co też dla mnie jest dziwne, takie jakby zaznaczanie, że to jest śmieszne, że właśnie facet sprząta jakby to tylko kobiecie się należało - takie jakieś trochę seksistowskie, no ale tradycja jest tradycją ;)

Nie podoba mi się specjalnie ten zwyczaj. W piątek przed ślubem wolałabym się wyspać i przygotować, a nie imprezować z sąsiadami. Z tego co słyszałam, to w mojej mieścinie ten zwyczaj robi się coraz bardziej popularny. Mam nadzieję, że mnie/nas ominie...

Jasne akurat sasiedzi beda zwraca uwage czy młodzi tam beda czy nie, dziewczyno oni przychodza sie napic i najesc!!

to sie nazywa POLTER;)

POLTERABENT

Inne tematy z forum

Facet klepie po tylku (31 odpowiedzi)

Chciałam ostrzec wszystkie dziewczyny przed facetem który klepie panie po tyłku.Podchodzi on do...

Villa Jaśkowa Dolina (21 odpowiedzi)

Inwestycja powstanie na styku dzielnic Wrzeszcz i Morena, przy pełnej zabytkowych willi Jaśkowej...

poszukuję rzetelnego i kompetentnego Zarządcy (70 odpowiedzi)

Nasza wspólnota chciałaby zmienić zarządcę, w tej chwili zarządza nami Euroformat ale jesteśmy...