tłuczenie butelek

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
czy ktoras wie jak odbywa sie tluczenie butelek,bo zupelnie nie mam pojecia?wiem tylko ze sie wodeczke stawia hihi,ale ktos cos mi mowil kiedys ze do odtatniej zbitej butelki,nie mam pojecia :/

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: tłuczenie butelek

u mnie w rodzinie polega to na tym, że zjerzdża się rodzinka i znajomi

nikt ich na tą imprezkę nie zaprasza, sami przyjeżdżają

i na wstępie tłuką szkło, które ze sobą przyworzą, za raz po tym młodzi proszą ich na mały poczęstunek i popitkę, a sami zaczynają sprzątać natłuczone szkło

goście zazwyczaj siedzą z 1,5 h i później rozjerzdżają się, z tym, że jest ciągła rotacja, goście przychodzą i wychodzą :)

bez sensu ... ;)

tak właśnie czy chcesz czy nie przychodzą :) ale to miłe taki zwyczaik na szczęście, u mnie tłukli pod klatką, ale tylko tak do około 21,30, miałam ciacho, wódeczkę, zakąski i nawet mam zdjęcia he he

a to niejest tak ze np za kazda stluczona butelke kieliszek wodki?niewiem na czym to polega takze chcialam sie poradzic,bo znajomi juz zapowiedzieli ze przyjda tluc hehe

no a ja np. mieszkam na 4 pietrze i jak zorganizowac tluczenie? mam wyjsc przed blok ze stolem? bo kilka osob wstepnie mi sie zapowiada na tluczenie i samam juz niewiem jak to ma wygladac...

ja tez na 4 pietrze mieszkam wlasnie,i niebardzo jakos wyobrazam sobie to tluczenie butelek,tym bardziej ze klatka byla malowana miesiac temu.i tez niewiem co robic,.

ja nie chce im mowic ze maja nie przychodzic ale kurde ciezko tak zorganizowac jak mieszka sie w bloku...moze dziewczyny podsuna nam jakies pomysly;)

wlasnie dolanczam sie,pomozcie,ps niewypada mowic zeby nie porzychodzili.

to moze zaprosza cie na doł pod klatke :):)

U nas tez taki zwyczaj :) u nas jeszcze przy kazdym rozbitym szkle krzycza CHCIAłES SIE ZENIC TO MASZ CHCIAłAS MIEC MEZA TO MASZ :) uspokojaja sie jak dostaja ładna flaszeczke :) ale czasem to nie pomaga zalezy od humorku :) przed slubem siostry swierdziłysmy ze nie po to przynieslismy tyle talerzy zeby potem je zabrac do domu wiec potluklismy :)

jeśli ktoś w bliku mieszka to tłucze się pod drzwiami klatki:) potłuką potem możesz zaprosić gości do domku na mały poczęstunek.:))
moja mama jak brała ślub to jej tłukli właśnie pod klatką.a u mojej ciotki(miała dom,ale szkoda im było schodów) jej brat wyznaczył specjalne miejsce gdzie mają tłuc:)trzeba sobie radzić

hej, moi znajomi rowniez mieli w bloku tluczenie i wyszlo wszystko ok.rozstawiony miali pawilon(w razie deszczu), duzy stol z zakaskami,ciastami i napojami i kazdy sie czestowal. co do samego tluczenia rowniez mieli wyznaczone miejsce,dodatkowo na ziemi rozozyli gruba folie budowlana(i szybciej im sie sprzatalo:-)

Można przed klatka ustawić np. duży karton z kamieniem w środku i tam goście tłuką i zrobić poczęstunek przed klatką jeśli jest lato. W zimniejszą porę ustawia sie ten karton przed drzwiami do mieszkania a poczęstunek w domu a jak dużo gości to i na klatce. Chociaż mi sie ten zwyczaj nie bardzo podoba, to jeśli się chce można w każdych warunkach polter zrobić.

Z ciekawosci... skad taki zwyczaj?? Jakas kaszubska tradycja? Szczerze, pierwszy raz cos takiego slysze... Moj slub juz za mna, wiec nie zaglebiam sie w szczegoly, ale w zyciu o tym nie slyszalam?! :)

teściowa (znaczy sie perzyszła teściowa), powiedziała mi, że to pochodzi od niemieckiego "pot abent", chociażby tak to brzmiało, niemieckiego niestety nie znam

w każdym badź razie, słowka z niemiec, a zwyczaj kaszubski :)

ach to rzeczywiście stary kaszubski zwyczaj. tak mniej więcej to wygląda:
image
Shot at 2007-08-05

jak u ciebie tak to wyglądało, to szczerze współczuje...

nie dość, ze tłuki szkło, to jeszcze ci chatę z dymem puścili

Nie wiem skąd ten zwyczaj, ale wcale mi się nie podoba... Świadomość, że przyjedzie do nas tyle ludzi i mamy z nimi siedzieć do nocy, przerasta mnie:( u nas nikt nie patrzy, że my musimy się wyspać...siedzą i się goszczą;) a co do to poltra na klatce to właśnie widziałam duży karton w nim kamień i goście przychodzili z jedną symboliczną butelką:) u mnie nie będzie symbolicznie:( bratowa już uzbierała dwa worki, wiecie co to będzie.... tragedia...

Agnes to współczuje, ale wiesz do mnie przyszła też taka "mądra" koleżanka która mi wybiła dwie siatki słoików i zbiła szybę w drzwiach klatki - normalnie bez komentarza. Ja wszystkich poprosiłam żeby nie przychodzili później niż 21 bo musimy się wyspać i właściwie ludzie się dostosowali; a tak było u nas:

image

Nazwa "polterabent" jest niemiecka: polter - nieporządek, bałagan; abent - wieczór. Podobno tłucze się szkło na szczęscie, złośliwi twierdzą że po to aby sprawdzić czy panna młoda potrafi sprzątać.

jest taki zwyczaj na Kaszubach,że w dzień poprzedzający wesele tłucze się na szczęście pary młodej szkło- butelki, zastawę stołową, ogólnie co kto ma. Przyszli nowożeńcy maja obowiązek "ugoszczenia" kieliszkem wódki, bądź zaproszeniem na poczęstunek. Goście teoretycznie powinni posiedzieć tak ok 1,5-2 godziny i pójść do domku ale nie zawsze tak się dzieje. U mojego brata impreza rozkręciła się do 2 w nocy, łącznie z tańcami, więć wszystko przed Tobą. Powodzenia. no, i jeszcze jedno: sprzątacie potłuczone szkoło osobiście!!!!

A zwyczaj to nie tylko kaszubski... Znany jest bowiem i w innych czesciach Polski.

ten zwyczaj jest znany w polsce, za granicą i w ameryce.

No wiec wlasnie rzecz w tym, ze nie spotkalam sie z tym zwyczajem wczesniej na weselach ani w 3miescie, ani w Polsce, ani w Europie, ani w USA, ani nawet w Australii... Inna kwestia, ze z tzw. bramkami spotkalam sie tylko dwa razy - raz w Slawnie i raz w Gdyni - i tez bylam zaskoczona, a to tez podobno staly element uroczystosci.

Ogólnie jest zwyczaj znany na północy Polski i górale też ponoć znają ten zwyczaj:)

mówie wam za granicą i w ameryce też tłuką butelki. a jak za granicą i w ameryce to pewnie też w australii.

Inne tematy z forum

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...