trochę z innej beczki: JAK NABYC PRAWA DO MIESZKANIA?

SŁuchajcie, kto wie jak mam nabyć prawa do mieszkania? Już tłumaczę w czym rzecz: Nasze mieszkanie zostało kupione przez mojego męża przed zawarciem ślubu. Mieszkanie jest własnościowe, jest na męża. Jestem tam zameldowana. Wiem, że w razie rozwodu nie mam praw do tego mieszkania. W jaki sposób mogę zostac współwłaścicielem mieszkania? Jak inaczej można nabyć prawa do tego mieszkania? Co trzeba zrobić i jakie dokumenty są potrzebne?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: trochę z innej beczki: JAK NABYC PRAWA DO MIESZKANIA?

Najłatwiej chyba będzie zrobić coś takiego darowizną między małżonkami. Jeżeli zrobicie to notarialnie to żadnych podatków nie trzeba płacić (nie wiem jak wyglądają koszta notarialne przy takiej procedurze) i nie trzeba tego nawet zgłaszać do US.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

myślę, że najprosciej zgłosić się po poradę do jakiegoś prawnika lub notariusza - wydaje mi się że wystarczy zwykły akt notarialny uznający Ciebie jako współwłaściciela (nawet bez darowizn czy umów kupna, sprzedaży itd); oczywiscie po kilkunastu latach zameldowania jako żona nabywasz prawa przez "zasiedzenie" czy jakos tak to się nazywa.

Pozatym jeżeli nie macie rozdzielnosci majątkowej - to wszystko jest wspólne, nawet mieszkanie kupione przed ślubem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Drogi/droga XX mylisz się. Jeśli nie ma rozdzielności majątkowej, mieszkanie zostało kupione przez męża przed ślubem to w razie rozwodu żona nie ma do niego praw. Mąż jest w stanie w prosty sposób udowodnić samodzielny zakup mieszkania.

Zainteresowana udaj się do notariusza lub poproś męża, by zrobił darowiznę na Ciebie. Do US będzie trzeba to zgłosić, jednak podatku się nie zapłaci. I dobrze byłoby wówczas zmienić zapisy w księdze wieczystej (wystarczy wysłać pismo do sądu z taką prośbą jeśli się nie mylę) po to, by w razie czego mieć wszystko wyprostowane.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

papa na deski (9 odpowiedzi)

witam planuje na działce położyć nowa papę i mam pytanie słyszałem że na gołe deski nie mogę jej...

Jakie schody? - co polecacie (63 odpowiedzi)

Pewnie wielu mieszkańców nowych domów w Baninie miało dylemat i pytanie dotyczące schodów...

Remont ścian- PROSZĘ O PORADĘ (3 odpowiedzi)

Witam serdecznie. Jestem studentką i planuję remont pokoju w akademiku. Chciałam Państwa zapytać...