Jaka firma na najem długoterminowy samochodu?

Jaką wypożyczalnię polecicie na wynajem długoterminowy samochodu? Dodam, ze potrzebuję kilku aut na wynajem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masterlease. Obecnie największa firma w Polsce, która oferuje samochody na wynajem. Mają sporą flotę i działają w wielu miastach w Polsce. Rozumiem, ze bierzesz na firmę?

Tak, zastanawiam się nad samochodem dla siebie ale i dwóch przedstawicieli. Jeszcze nie zdecydowałem się konkretnie ma markę, chociaż mam na oku kilka. Jeśli chodzi o korzystanie z auta to na pewno będzie to:
ok 30-40 tys. kilometrów rocznie
głównie jazda po mieście
1-2 razy w miesiącu dłuższa trasa
2-3 razy do roku może trafic się naprawdę długa trasa ok 500-1000 km w jedną stronę
Działalność jednoosobowa nie spółka. Brałem pod uwagę jeszcze leasing.

No to na pewno musisz zastanowić się co chcesz zrobić z samochodem po zakończeniu umowy. Jeśli chcesz wykupić auto albo dalej z niego korzystać w firmie to leasing. Jesli nie chcesz kupować auta to wynajem. IMHO wynajem lepszy. Nie musisz martwić się o spadek wartości auta, wykupy, kwestie podatkowe przy wykupie (obecnie leasing nie jest tak korzystny w wykupie przez nowe założenia bo musisz zapłacić spory podatek, tak wieć podnosi to koszt leasingu). Nie bujasz się z odsprzedażą, która również zajmuje trochę czasu.

Nie zależy mi na zatrzymaniu auta.

No i to jest kluczowa informaja. Leasing można brać w sytuacji, w której chcesz samochodem jeździć dłużej min 4-5 lat. Jeśli jednak nie chcesz bawić się w sprzedawanie auta oraz wiesz, ze będziesz zmieniał samochód po roku, 2 latach czy 3 latach to znacznie mniejszym obciażeniem będzie wynajem - który jest również bardizej transparentny jeśli chodzi o ogólne koszty.

No dobra ale jeśli chciałbym nawet to auto zatrzymać, to czy jest możliwość wykupienia?

Jest gwarancja. Jakies niespodzianki zawsze mogą wyjść jak kupujesz samochód, który byl używany. Musisz mieć tego świadomość, ze nie jest to samochód który stał w gablocie i ma jakiś przebieg. Jeśli coś wyskoczy to Ci naprawią.
A i wspomnnę jeszcze jedno, taki samochód jest już zarejestrowany tak wiec mozesz wsiąść za kółko i od razu jechać. Nie ma koniecznośći rejestrowania w urzędzie.

No to mam jeszcze dwa pytania skoro już piszę tutaj z osobą zorientowaną w temacie wynajmu samochodu:

1. Piszesz, że wydatki są wiadome, czy w trakcie wynajmu długoterminowego może się zdarzyć jakiś dodatkowy wydatek?
2. Co gdy firma istnieje mniej niż rok? Słyszałem, że nie da się w tkaim przypadku dostać leasingu, jak jest jednak z wynajmem?

Ad1.

Rata wynajmu obejmuje wszystko: ubezpieczenie oc i ac, koszty serwisów, napraw, assistance, zarejestrowanie auta. Po prostu wsiadasz i nic Cie nie obchodzi. Jest jedna cena na umowie i wiesz, że będzie Cię obowiązywała przez cały okres najmu. Tak więc nie obchodzi Cię czy podniosą stopy procentowe czy nie jak w kredycie. Przy zdawaniu samochodu może się zdarzyć opłata za ponadnormatywne zużycie samochodu, ale to jedynie w sytuacji, w której będą to jakieś bardzo duże uszkodzenia.

Ad2.

Najem można uzyskać z tego co wiem łatwiej niż leasing i nie ma tylu ograniczeń. Ale najlepiej będzie, jak po prostu skontaktujesz się z firmą i doptyasz się u źródła.

W sumie masz rację, dzisiaj zamierzam się z masterlease skontaktować oraz wbić na ich plac.

Dobre pytanie.

Inne tematy z forum

Elektryk samochodowy / diagnosta (3 odpowiedzi)

Szukam mechanika / elektryka samochodowego / diagnosty, który podłączy mi auto pod komputer i...

czy parking = obity samochód (114 odpowiedzi)

Słuchajcie, czy nie macie drobnych wgniotów na karoserii swojego auta? Są to zazwyczaj wgnioty...

Żarówki do samochodu (24 odpowiedzi)

Czy ważny jest producent czy kupujecie kierując się przede wszystkim ceną? Jakie będą najlepsze...