Kto na informatykę i ile macie punktów ujednoliconych? :)

Jak w temacie, możecie jeszcze napisać z jakiego miasta jesteście :D
Bydgoszcz, 76,03
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kto na informatykę i ile macie punktów ujednoliconych? :)

Hehe, Razor a Ty przypadkiem nie z LO na ul. S...? ;d

Nie, z Technikum Elektronicznego :D

A już myślałem że kolega z klasy xd

No ale skoro już piszesz, to możesz odpowiedzieć na pytanie zadane w temacie. Miasta nie musisz pisać, bo już wiadomo, że Bydgoszcz. :)

Ale ja nie na infę ;D

Okej. Tak ku wyjaśnieniu - ja nie miałem zamiaru się chwalić czy coś, po prostu zastanawiam się, czy nie wziąć awaryjnie jeszcze drugiego kierunku, jakbym na infę się nie dostał, w zeszłym roku próg wynosił ok 55, ale biorąc pod uwagę, że w tym roku więcej osób zdawało rozszerzenie z infy i że poszło ono lepiej, to nie jestem pewien czy mogę być spokojny...

Co Ci szkodzi wziąć jakieś dodakowe kierunki? Ale z tymi punktami jesteś w zeszłorocznej średniej na tym kierunku, więc nie powinno być żadnego problemu

ja wpisałem sobie informatyke ale mam znacznie mniej pkt bo 57 bodajże. Ten kierunek dla mnie to opcja awaryjna, nawet jeżeli się dostane to chyba zrezygnuje bo nie mam takich zainteresowań czysto komputerowych. Wpisałem sobie gdybym nigdzie indziej się nie dostał. Wiem że ludzie na tym kierunku zaczynają świrować :)

Kwidzyn, 78,05

Zdawałeś infę rozszerzoną, czy tylko matmę? :D

matmę ; )

Oj, coś czuję, że na infę progi w tym roku znacznie podskoczą, więc mój wewnętrzny spokój, który mówił mi, że nie mam się czego obawiać, zaczyna mnie opuszczać :)

nie strasz mnie :D

Może trochę przesadzam, bo znam osobiście 10 osób, które składają na ten kierunek, z czego tylko jedna(poza mną) ma więcej niż 60 pkt ujednoliconych... Mam nadzieję, że jeżeli przez 3 lata próg utrzymywał się na statystycznie wyrównanym poziomie, to w tym roku się to drastycznie nie zmieni :) Zwłaszcza, że poziom matur był praktycznie taki sam, z tymże zdających infę rozszerzoną było trochę więcej :D Ty znasz kogoś, kto też się na PG wybiera? Oczywiście interesuje mnie tylko informatyka :D

chyba nikogo, u mnie z profilu mat-fiz-inf raczej nikt się na informatykę na PG nie wybiera :D może z innych klas ze szkoły tak, ale w każdym razie nic mi o tym nie wiadomo :D ogólnie trzeba być dobrej myśli, bo tylko na PG się rejestrowałem xD

Stary, mam dokładnie ten sam problem i to tylko na jeden kierunek xD Stąd moje obawy :D

A ja mam 59,7 i umieram ze strachu...
Ale tak na logikę, to nie powinno być znacznej różnicy między tym, a poprzednim rokiem, matura minimalnie trudniejsza, prawie tyle samo osób co w poprzednim pisało (w pomorskiem) matematykę i informatykę. Zainteresowanie kierunkiem systematycznie rośnie, ale chyba nie na tyle, żeby się znacznie podniosły progi?

No właśnie zainteresowanie stopniowo maleje... Do rocznika 94,95 jeszcze będzie utrzymywać się na stałym poziomie, ale to tylko dlatego, że w tych rocznikach jest jeszcze mnóstwo pasjonatów, którzy aspirują na zostanie informatykiem od podstawówki(chociażby tak jak ja)... Ale tych pasjonatów jest zaledwie garstka, bo reszta to ludzie z rozszerzoną matmą, którzy nie mają najmniejszego pojęcia o programowaniu, a wybierają kierunek tylko dlatego, że na informatykę jest(a właściwie można powiedzieć już - był) taki sam boom jak na ekonomię w latach 90(że to bardzo przyszłościowe, że po tym od groma ofert pracy itp) To jest smutne, bo większość takich osób odpada po pierwszym semestrze, albo po prostu dochodzą do wniosku, że to nie dla nich. Takie zjawisko obserwowałem już u siebie w technikum(z najlepszym profilem technik informatyk w kraju ponoć), gdzie po programowaniu z wymagającym nauczycielem, większość najlepszej klasy w szkole albo nie dała rady, albo stwierdziła, że woli się kształcić w innym kierunku. Smutne to jest dlatego, że jeden egzamin decyduje o przyszłości(a wielu cholernie zdolnych informatyków, których znam, to często dyslektycy, dysgraficy, którzy nie radzą sobie z językiem polskim), dlatego uważam, że niesprawiedliwe jest to, że ktoś, kto nie ma choćby fundamentalnej wiedzy czy świadomości o tym czym naprawdę jest informatyka, pcha się na ten kierunek, zajmując miejsce jakiejś wybitnej jednostce... Dlatego jestem za tym, aby przywrócić egzaminy wstępne na studia... I faktycznie, ktoś powie - bez studiów zdolny programista też się wybije, ale to nie do końca prawda... Same studia nie czynią z człowieka dobrego specjalisty, ale stwarzają ogromne możliwości(wymiany zagraniczne, itp)... Oczywiście, trzeba dużo z siebie dać i umieć te okazje wykorzystać. Tak samo za głupie uważam fakt, że można wybrać więcej niż jedną uczelnię, bo tu też niesprawiedliwość ma swoje odzwierciedlenie, ktoś kto ma nadzianych rodziców, porejestruje się w 10 miejscach, tylko dla szpanu... :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli ktoś wybiera ten kierunek studiów, to prawdopodobnie wie mniej więcej co go czeka, i jest na to gotowy. Gdyby na informatykę szli tylko ludzie tacy jak ty, to byłby spory deficyt specjalistów (a prawdopodobnie i tak będzie).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie przeczę temu, że są ludzie, którzy "wiedzą co ich czeka", ale prawda jest taka, że większość idzie tylko dlatego, że to przyszłościowe(bo tak przynajmniej mówią w telewizji). Ja wychodzę z założenia, że albo studia wybiera się pod kątem swoich pasji, a jeżeli już naprawdę się takowych nie ma to wybiera się właśnie, o ironio, nie te które są najbardziej oblegane, tylko wręcz przeciwnie... Przykład budownictwa najlepiej to pokazuje, już teraz wielu ludzi po tym kierunku ma problemy ze znalezieniem pracy. Problemów tych nie mają pasjonaci, ale ci, którzy "odbębnili studia dla papierka" rejestrują się w urzędach pracy... Jeżeli przykład technikum nie przemawia, to mam jeszcze inny - mianowicie 2 lata temu jeździliśmy z garstką osób na fizykę na UMK, był to jakiś projekt unijny, "zdolni na start", czy coś takiego. I pod koniec roku mieliśmy przyjemność odwiedzić wydział robotyki w Toruniu... Porozmawiać ze studentami... Z wykładu wyszło tylko 8 osób, śmiejąc się do nas, że to pozostałość(a było to u nich na 3 roku) z kilkuset osobowej grupy, która owe studia zaczynała. Życzę wszystkim jak najlepiej, po prostu żal mi tych, którzy mają poprawkę z polaka(nie dlatego, że są głupi, ale dlatego, że oblali za pismo), a z informatyki rozszerzonej mieli 100%. Ja uważam, że egzaminy wstępne na studia(ukierunkowane przedmiotowo), to coś, co jest niezbędne. Szkoda, że takowe są tylko na wydziale Architektury.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jeżeli nie egzaminy wstępne, to przynajmniej obowiązek wybrania 3 przedmiotów na maturze, ale bez konieczności zdawania języka polskiego i matematyki. Wprowadzenie obowiązkowej matmy też uważam za głupotę. Każdy ma inny umysł i nie uważam za konieczne znajomości dziadowskich lektur dla ścisłowca, jak również nie uważam, że filolog musi zdać matmę. Oczywiście mój pomysł wiązałby się z podniesieniem poziomu trudności na każdym z tych egzaminów(bo to co było w tym roku na matematyce to śmiech na sali, ale jest to właśnie wynik tego, że te egzaminy dostosowane są tak, żeby większość mogła zdać). Dlaczego ktoś kto chce studiować matematykę, zamiast rozwijać się kierunkowo, realizować swoje pasje, musi czytać lektury? A dlaczego ktoś kto chce studiować filologię musi liczyć mnóstwo męczących dla niego zadań z matematyki, tylko po to żeby zdać maturę? W ten sposób właśnie ogranicza się młodych ludzi... Ukierunkowane to jest ku ogólnemu kształceniu, a prawda jest taka, że taki sposób nie rozwija niczego, a wręcz ogłupia. I też nie uważam, że ktoś kto nie ogarnia matematyki jest głupi... Mam koleżankę, która z tegorocznej matury miała ledwo 50%, a jest naprawdę inteligentną osobą, po prostu u niej prawa półkula mózgu dominuje, jest niezwykle kreatywna, pomysłowa, ale po prostu nie ma tej zdolności koncentracji, która pozwoliłaby jej zrozumieć matematykę. Program "matura to bzdura" idealnie pokazuje jaki jest poziom większości ludzi, którzy zdali maturę - nie pamiętają nawet bohaterów lektur, bo do czego im to w życiu potrzebne? Zakuli, zdali i zapomnieli, ale niektórzy stracili mnóstwo czasu, żeby wszystko przyswoić(nie mówię o nauce w domu, bo ta, jeżeli ktoś uważał na lekcjach nie jest konieczna, żeby ową maturę zdać, co innego egzamin ustny, mówię o straconych 4-6 godzinach, w zależności od szkoły, tygodniowo na język polski). I to jest moim zdaniem głupota, człowiek już w szkole średniej powinien rozwijać się kierunkowo, smutne jest to, że przyszły technik musi się uczyć szczegółowej budowy kości, wszystkich tkanek i tych dziwnych łacińskich nazw, tylko po to aby zaliczyć biologię).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Coś źle masz policzone punkty, bo nie ma cię na liście ;p

Do tego, że źle policzyłem, to przyznaję się bez bicia, polski policzyłem *0.1, a to była podstawa, więc powinienem był policzyć *0.06. Tak czy siak to tylko niecałe 3 pkt różnicy, na liście jestem, dokumenty już zawiozłem, więc od października jestem studentem Informatyki na PG :)

Zdalem w tym roku maturę (chodziłem do liceum dla dorosłych w Progresie) i studiuję informatykę. Zaocznie bo znalazłem sobie niezłą pracę w firmie komputerowej i nareszcie wszystko jakoś zaczęło mi się układać. Mam 27 lat, maturę powinienem był zrobić dużo wcześniej, ale tak się niestety złożyło, że zdałem ją dopiero w tym roku. Na szczęście wszystkie egzaminy poszły mi w miarę dobrze, jedyne co to z polskiego nie byłem do końca zadowolony, ale polski w informatyce nie jest aż tak istotny.

Na informatykę póki co chcę iść też do jakiejś policealnej bo na studia się nie dostałem. Do Progresu jeszcze można podskoczyć i się zapisać? Są jeszcze miejsca? Ile wpisowe i ile kosztuje semestr? Dzięki za info!