Obniżenie /wypadanie macicy

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie czy pessar, leki? Jak u Was z wyproznieniem? Ja pomimo mojego dość młodego wieku, 3 porodów, chyba coraz bardziej skłaniam się ku operacji. Ćwiczenia mięśni nie pomagają. Kto Was leczy? Podzielcie się doświadczeniami? Z góry dziękuję
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 13

Kornelia, źle mnie zrozumiałaś. Ja nie twierdzę, że jesteś naiwna, bo chcesz jechać do Krakowa. Moim zdaniem, trzeba się konsultować i poznać jak najwięcej opinii, żeby mieć jakiś wybór w tym, co proponują lekarze. Ja mam po prostu złe doświadczenia jeśli chodzi o dr Szymanowskiego i nie ja jedna. Dr od razu proponuje operacje i obiecuje złote góry. Rzeczywistość po zabiegu nie jest jednak taka kolorowa. Ja będę musiała mieć reoperację u innego lekarza, właśnie po przygodach w Krakowie, gdzie na pierwszej wizycie dr określił mój przypadek jako bardzo prosty i nieskomplikowany. Miałam u niego już dwie operacje, bo po pierwszej było jeszcze gorzej niż przed. Po drugiej rozłożył ręce i kazał czekać na cud. Nie tego oczekujesz za tak horrendalne pieniądze... Później konsultowałam się jeszcze u kilku lekarzy i okazuje się, że jednak jest nadzieja na to, żeby mnie naprawić. Życzę Ci dużo zdrowia! Nie mam zamiaru w żaden sposób wpływać na Twoje decyzje czy pouczać, jedynie opisuje swoje doświadczenia. Ja wychodziłam z takiego samego założenia jak Ty - że jak nie ten dr to żaden.
W Warszawie jest rewelacyjna pani profesor jeśli chodzi o sprawy proktologiczne. Specjalizuje się w uszkodzeniach poporodowych i operuje w szpitalu. Prof Małgorzata Kołodziejczak - poczytaj opinie. Mi nie była w stanie pomóc, bo mój problem nie jest operacyjny - mam uszkodzone nerwy, ale specjalizuje się w przetokach, szczelinach i uchyłkach. Warto!
Anonim - dr Piotr Stec - Warszawa, prof. Tomasz Rechberger - Lublin, prof. Włodzimierz Baranowski - Warszawa. Bardzo mocno mi się wydaje, że na NFZ to tylko w Lublinie z tych powyższych, ale musiałabyś zadzwonić i dopytać. Prof Baranowski też operuje w szpitalu ale nie wiem, czy na NFZ - wizyta konsultacyjna jest bardzo droga...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Greta jakiś czas temu podawałaś nazwiska lekarzy z Wawy i Lublina, pamiętasz może ich imiona bo czasami powielają się nazwiska.
Czy dr Stec to z Warszawy czy Lublina? Nie wiem gdzie najlepiej się udać, oprócz zaburzeń statyki, WNM + pęcherz neurogenny oraz podejrzenie wulwodynii po zabiegowej ew innego uszkodzenia nerwów. Operacja jedynie na NFZ bo mnie nie stać i tylko z użyciem tkanek własnych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kornelia to jest dramat , współczuję, U mnie bardziej oberwała przednia ściana niż tylna i pęcherz się zsuwa dodatkowo, stąd WNM i bolesne parcia naglące, zaparcia też są ale nie aż tak jak u ciebie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiesz co, to chyba zalezy co masz i co mozna w Twoim przypadku zdzialac. Moja fizjo urogin wlasnie do Krakowa odsyla swoja trudne przypadki, niejednokrotnie na reoperacje po nieudanych zabiegach wykonywanych na pomorzu...ja postanowilam sie tutaj do konca przebadac proktologicznie i na koniec wlasnie mam wizyte w Krakowie u Szymanowskiego. U mnie poszly wiezadla na tylnej scianie, wiec zawartosc- mowiac kolokwialnie- tylka uwypukla mi sie w pochwie. Robi mi sie w pochwie baniak pelen kupska, nie sadze ze cokolwiek mozna jeszcze u mnie dzialac zachowawczo - miesnie mam wzmocnione chodzilam 3 miesiace na fizjo urogin, jem babke jajowata (blonnika), pije 12 szklanek wody dziennie, jak mam wywalone jelita to jeszcze laktuloze, doraznie czopki. Mimo tego musze manualnie pomagac sobie przy wyproznieniach inaczej robia mi sie szczeliny odbytu, bo kaliber tego co sie gromadzi w tej przepuklinie pochwowo-odbytowej, inczej zwanej recotcele czy uchyłkiem, robi taki kaliber, ze dla mie wyproznienie to jak rodzenie tyłkiem blizniakow. co chwile musze leczyc szczeliny, ktore nie tylko sa bolace i upierdliwe, ale z nich moze sie zrobic przetoka, i wtedy na stol. a wiadomo, ze to nie sa fajen okolice zeby orzy nich gmerac. bo chyba jeszcze gorsze od rectocele byloby nietrzymanie.... mimo calej profilaktyki zaparciowej co jakis czas i tak mam taki dzien, ze peka mi tylek i zabawa od nowa. wieczorami wydete jelita, bo robi sie zastuj na calej dlugosci jelit bo na dole dopoki ten uchylek sie nie wypelni po przegi, to nie czuje potrzeby wyproznenia. to jest dramt. nie mowiac o tym jak wyglada moje zycie seksualne. nie wyglada. wszystko jest rozciągnięte, nic nie czuje, jakbym miala znieczulona pochwe. jedyhnie od czasu do czasu czuje dyskomfort...no i oczywisce taki stosunek jest mozliwy tylko po tym jak pozbete sie tego kupowego balastu...bo inaczej .... nie bede nawet opisywac...wiec Greta ja nie jestem naiwna, wiem jakie to wszystko jest skomplikowane. ale dla mnie alternatywa jest meczenie sie kolejny porod naturalny i na koniec pewnie stomia. takze jednak chce zasiegnac informacji co mozna zrobic z moim podwoziem zebym codziennie nie musiala walczyc o przetrwanie na kiblu. a jakby jeszce byla szansa na to ze moge miec jeszcze satysfakcjonujace zycie seksualne, a takze miec kolejne dziecko - zakladajac cesarke, bo naturalnie juz nie zaryzywkowalabym pogorszenia - to naprawde podejme to ryzyko. bo ja juz mam niewiele do stracenia...

Kornelia dzięki za odp, no niestety na pryw zabieg mnie nie stać, więc odpada :(.
Greta masz rację, trzeba się konsultować w kilku miejscach, bo lekarze często obiecują cuda a potem jest większy dramat.
Obawiam się właśnie że po może być jeszcze gorzej :(, jestem coraz bardziej tym załamana, zbieram kase na wyjazd do Warszawy i Lublina

Greta a możesz napisać kogo jeszcze polecasz?

Dziewczyny, nie traktujcie dr Szymanowskiego jako cudotwórcę, myśląc, że jak on nie pomoże to już żaden. To jest nieprawda. Sama poddałam się operacji u niego i mam kontakt z wieloma dziewczynami, które również się u niego zoperowaly. Kornelia, jedź na konsultację, ale 3 razy się zastanów zanim położysz się na stole operacyjnym. Jest kilku dobrych specjalistów w Polsce. Każdy ma inne metody, trzeba się konsultować i zdecydować, co jest najlepsze. To jest trudne, bo nie jesteśmy lekarzami, ale trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw. Prawda jest taka, że metody laparoskopowe, którymi w większości posługuje się dr, sprawdzają się u kobiet, u których obniżenie wystąpiło dopiero po menopauzie. U młodych kobiet z uszkodzeniami poporodowymi skuteczność nie jest duża. Niestety. Operacja dużo kosztuje i musisz mieć świadomość, (o czym jest się poinformowanym przed zabiegiem) że istnieje ryzyko, że jak zoperuje się jeden defekt, to pojawi się kolejny. Potrzebna jest wtedy kolejna operacja i kolejne duże pieniądze. Dr jest bardzo uprzejmy i sprawia rewelacyjne wrażenie, ale zastanów się kilka razy, zanim podejmiesz kolejne kroki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szymanowski 200zł wizyta z usg. Takich zabiegow nie robia na NFZ, a jak robia to ponoc tacy i takimi metodami, ze dziekuje bardzo... Z tego co sie orietnowałam to zabiegi od 8 tys w gore, zalezy co dokladnie masz. Babka w recepcji powiedziala, ze po badaniu jak sie pacjentka kwalifikuje do zabiegu to dr od razu wycenia, bo widzisz jaka metoda i co bedzie mu potrzebne w konkretnym przypadku. przede mna jeszcze tomokomputer. Ciekawe czy tam cos wyjdzie.

Kornelia bardzo mi przykro, wiem co czujesz, bo mam podobnie, tyle że ja po zabiegu, nie mam pojęcia na ile oni mnie tam rozciągali że tak wszystko się rozwaliło i wew i na zew.
Głodek piernicząc że to za szybko i minie to pseudo lekarz, owszem coś tam może się cofnąć ale najpierw to trzeba byłoby wykonać dokładniejsze badania w tym MRI i dopiero stwierdzić czy ćwiczenia coś pomogą, Im dłużej to trwa tym bardziej uszkadza się reszta, sama czuję pogorszenie z miesiąca na miesiąc.
Daj znać co na to ten dr Szymanowski, ile wizyta u niego, i ew ile zabieg, czy ew jest szansa zabiegu na NFZ u niego

Kitka rower odpada, jak i wszelkie biegania, szybkie marsze, długie spacery jak i dużo ćwiczeń w pozycji stojącej, ciągnie grawitacja w dół.
Dobre są ćwiczenia pod okiem fizjo, na leżąco, ew na siedząco, joga, basen ale bez obciążania mięśni brzucha i dna miednicy

Na zaspie. nie mam zastrzezen do samego porodu, jedynie z prespektywy moze bez senu byla ta proba ochrony krocza, ale to jest zgodne z najnowzszymi wytycznymi. moze gdybym krocej parla to nie byloby takie efektu. Tylko ze to gdybyanie. niektorze babki bite 2h pra i nic im nie jest. mozna wiec gdybac. jest jak jest i trzeba jakos ten bajzel posprzatac. Dla mnie glodek to zaden uroginekolog.

Współczuję Ci. A gdzie rodziłaś jeśli można wiedzieć? To jest straszne. Naprawdę. Według mnie dużo zależy od tego na kogo się trafi. Ja żałuję wywoływania porodu i wyboru szpitala. Mi Głodek powiedział to samo, że jest za szybko na ocenę.

Glodek mi powiedzial, ze to za szybko po porodzie zeby stwierdzic, ale ze on nic tu nie widzi, zadnego rectocele. ze to od diety i mam jesc zupy...a przez to ze chodzilam na fizjo i wzmacnialam miesnie plus pilam napary z babki jajowatej to dawalo sie to wszystko jakos ogarnac. ale z czasem ta babka juz nie pomagala, zaczal mine pobolewac brzuch, wieczorami mialam cale jelita wywalone, bo na dole robil sie "zator" i zamiast wychodzic co powinno to sie zbieralo/gromadzilo ;/ proktolog mowi, ze to moze byc rectocele lub zerwanie jakis nerwow skoro nie czuje parcia kiedy powinnam i "gromadze". a efekt tego gromadzenia jest taki, ze jak w koncu czuje potrzebe to wilkosciowo jest tyle tego, ze peka mi tylek...doslowanie. jakbym rodzila tylkiem....musze sobie manualnie pomagac :( nie bede opisywac.... i zadne laktulosy, czopki, blonniki mimo ze je zajadam nie daja mi gwarancji ze akurat tego dnia nie bedzie tak zle ze znowu pekne... a te szczeliny odbytu to masakra. ciezko je wygoic, poza tym moga sie z tego zrobic przetoki ktore juz trzeba operowac...ja pierwszy okres porodu przespalam, w szpitalu spedzialam niecale 2h z czego 10 min to byl 1 okres. i widzisz i i tak u mnie wszystko sie rozjechalo. wiec nie ma jednej recepty na to jak przejsc przez porod i nie miec rozwalonego podwozia.
Dlatego wlasnie jade do krakowa, chce zeby mi ktos w koncu powiedzial co dokladnie mam i co mozna z tym zrobic. i co z kolejna ciaza. tak zyc sie nie da.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja sobie myślę że jestem frajerem że dałam się namówić na wywołanie zamiast poczekać aż samo się zacznie. Aż organizm będzie miał czas na rozciagniecie się a nie takie wciśnięcie dziecka na siłę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przejrzałam wątek i widzę że pisałaś że u Ciebie jednak było wszystko ok. Po wizycie u Głodka i ćwiczeniach z fizjo. Co się zmieniło że jedziesz do Krakowa?

czesc dziewczyny, Dawno mnie nie bylo tutaj. Jednak z perspektywy dr Glodek to mi glupot nagadal. problem tylko sie poglebil. teraz chodze po proktologach, chce tez pojsc do urologa na konsultacje. Jade pod koniec sierpnia do krakowa do dr szymanowskiego na konsultacje. jak on nie pomoze to juz chyba nikt.
Dagmara, to jest nie do przewidzenia. ja tez sie czuje oszukana. pierwszy porod, bardzo krotki, male dziecko a i tak masakra i obnizenia...proktolog mnie wypytywal o to i mowi ze to nie mialo prawa sie wydarzyc u pani. a jednak. tez sobie mysle, ze jestem frajerem ze chcialam naturalnie. kolezanki dogadywaly cesarki na zyczenie teraz nie musza zbierac podwozia do kupy....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki za odpowiedź. Poprostu jestem załamana tym wszystkim. Byłam spełniona jako matka jednego dziecka i teraz przez to wszystko żałuję że się zdecydowałam na drugie. Bardzo żałuję. Jestem 6 miesięcy po porodzie. Pierwszy poród sam się zaczął i wszystko było ok. A teraz wywoływany i jest masakra. Nie sądziłam że moje życie aż tak się zmieni.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej Dagmara. Na pewno chodzenie nie jest szkodliwe;) także wszelkie marsze, nordic walking jak najbardziej wskazane. Pływanie jest ok, o ile płynnie oddychasz i nie wstrzymujesz oddechu (więc nurkowanie częściowo odpada). Rower jest ok, jeżeli nie czujesz wtedy dyskomfortu między nogami.. i najlepiej unikać pozycji stojących na rowerze, wielkich wybojów i pozycja bardziej jak na miejskim niż na szosie, bo nie powinno się zgniatać brzucha. Pilates i joga wchodzi w grę, w internecie sporo jest zestawów ćwiczeń dla kobiet z obniżeniami, zobacz sobie na obcojęzyczne filmy np. na youtube profil femmefusionfitness (wszystkie jej ćwiczenia są bezpieczne dla obniżeń), z polskich na blogu treningdlamam są zestawy, na instagramie pani_fizjotrener też ma ich trochę. Jest też trochę treningów angielskojęzycznych, ale są płatne i nie najtańsze - restore your core, popup lift, Sarah Duvall, to co ja znalazłam. Jeżeli mieszkasz w dużym mieście, to istnieje Cantienica, instruktorzy prowadzą zajęcia w kilku miastach Polski. Dagmara, ile po porodzie jesteś? Ja jestem ponad cztery miesiące a czuję, że nawet pozornie bardzo proste ćwiczenia sprawiają mi sporo trudności. Na pewno wszelkie sporty wysiłkowe odpadają na początku, póki nie zbuduje się silnej podstawy, czyli wzmocnienia mięśni głębokich, potem można próbować innych aktywności o ile nie pogarszają symptomów, każde ciało jest inne i to co jednemu zaszkodzi, innemu pomoże.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam pytanie odnośnie ćwiczeń. Czy ćwiczycie coś żeby schudnąć? Cz kompletnie nic już nie można robić? Jestem załamana swoim wyglądem po ciąży.

Dagmara na rozciągnięcie już nic nie pomoże, jedynie plastyka,
Ja też mam rozciągniętą z drobnymi powierzchniowymi pęknięciami, które owszem sie wygoiły ale nie zrosły

Inne tematy z forum

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

fizjoterapeuta OWI Gdynia M.Morawski (6 odpowiedzi)

hej. czy ktoś uczęszczał z dzieckiem do tego pana? Jakie wrażenia?

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...