praca

mam takie zapytanie , pracowałem w jednej z firm na umowę zlecenie gdzie na papierze miałem napisane ze przepracowuje ok 130 godz gdzie w rzeczywistości było to 220. za 130 godz 1800 zł , za pozostałe w kopercie bokiem. Obecnie się tam zwolniłem , posiadam grafiki pracy na 220 godzin, legitymacje z tej pracy, praca wykazywala znamiona umowy o pracę: przełożeni, zmianowość, grafiki, Czy jestem w stanie coś ugrać z ta firmą gdyż trochę nieładnie zostałem przez nich potraktowany. Co mogę zrobić żeby na nich się jakoś odegrać????
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę, że jeżeli masz dowody, to śmiało możesz iść do Inspekcji Pracy, możesz zawsze do nich napisać i uzyskać bezpłatną poradę prawną. Ogółem najważniejsze pytanie to co Ty właściwie chcesz osiągnąć tym swoim działaniem, a następnie przemyśleć, działać... Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z tego co rozumiem to zapłacili ci za te godz tylko że w kopercie. Nie ma sensu się odgrywać, dostałeś kasę to teraz szukaj lepszego zajęcia a o nich zapomnij. Co najwyżej możesz opisać firmę na forach i ostrzec innych. Nie zawsze warto być mściwym tylko dlatego że podziękowali ci za współpracę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam podobną sytuację. Sądzę się z prezesem spółki min. o zmianę umowy o dzieło na o pracę. Musisz założyć sprawę w sądzie pracy, dokładny opis wszystkiego, xera dowodów i dobrze jest mieć świadka/ów (najlepiej byłych pracowników bo się już nie boją), no i przygotować się bo to trwa. Musisz też orientacyjnie wyliczyć wartość sporu, czyli nadgodziny, ekwiwalenty i inne dodatki, lub w pozwie poprosić o powołanie biegłego do wyliczenia wszystkiego. No i powołać się na odpowiednie artykuły z kodeksów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Własny biznes - jak się reklamować? (189 odpowiedzi)

Jak reklamować swój biznes w sieci? Bez obecności firmy w Internecie ciężko będzie zdobyć...

Stres w pracy (38 odpowiedzi)

Czy Wasza praca też jets tak stresująca jak moja? Ostatnio mam wrażenie, że kazdy zawód wiąże sie...

agencja pracy no problem- praca za granica (4 odpowiedzi)

witam :) czy ktos pracował za granica przez agencję NO PROBLEM?