Re: szparagi
szparagi sa pyszne w kazdej postaci:-) najprosciej ugotowac je w osolonej wodzie z odrobina cukru, ok 15 minut zielone i 20 minut biale, zielonych nie obieram, tylko odcinam twarde koncowki, biale obieram i tez odcinam koncowki. ugotowane szparagi polewam sosem holenderskim, beszamelem albo (jak mam dobra bulke tarta:-) bulka tarta z maslem.
robie tez lososia ze szparagami (ale moze tez byc inna ryba oczywiscie:-) kawalki lososia sole, pieprze bialym pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, na rybe klade szparagi (zielone) ukladam w nacayniu zaroodpornym i pieke w 180stopniach ok. 25 minut.
fajna przekaska to lekko ugotowane szparagi (ale nie do zupelnej miekkosci, tak al dente) zawkniete w szynke parmenska, albo szwardzwaldzka z lidla tez bedzie ok:-) mysle ze dobry, chudy boczek tez sie sprawdzi. polewam je lekko oliwa i pieke w piekarniku ok. 10 minut.
szparagi dodaje tez do roznych salatek, np. z pomidorkami, serem kozim, rukola. albo robie rozne imme konfiguracje:-)
0
0