ubieranie noworodka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
niedługo rodzę i mam pytanie. Jak często zmienia się ubranko noworodkowi? Jak się zabrudzi, czy po prostu codziennie? I czy dziecko na noc przebieracie w jakąś piżamkę? Czy śpi w tym w czym jest w dzień?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: ubieranie noworodka

ubranko zmieniasz codziennie (czasem nawet kilka razy bo albo się zabrudzi albo dziecko mocno ulewa, przesika pieluchę itp i inaczej się nie da) na noc ubierałam w wygodne body z dł. rękawem i bawełniane spioszki (po kąpieli)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja zawsze po kąpieli ubierałam czyste, jeśli mi dzieci w nocy nie przesikały czy nie ulały, to zostawiałam te body/pajac na dzień i zakładałam coś na wierzch no i wtedy w ciągu dnia tak jak się zabrudziło, jeśli nie to znów po kąpieli świeże :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzięki za odp. - to moje pierwsze dziecko i jestem zielona w temacie :)

Tak dziewczyny pisały jak się zabrudzi to czyste. Ja na noc, po kąpieli nakładam Maćkowi bawełnianego pajacyka. Na dzień, teraz, na ogół body dł.rękaw + body kr.rękaw + spodenki + skarpetki. W mieszkaniu mam ok. 20-21st.

ja od początku uznałam, że będę co innego ubierać na dzień, a co innego na noc. Żeby dziecko też się przyzwyczajało do ubierania, rozbierania, turlania, przekładania, itp. Czy ktoś chciałby się pokazywać rodzinie i znajomym w piżamie? i to na zapoznanie? ;] Jak po nocy ciuszki nie były zabrudzone, to na dzień przebierałam w inne, a te z nocy były na następną noc.
ogólnie dość często się na początku przebiera.
Zwróć uwagę, żeby nocne ciuszki miały łatwe dojście do pieluchy, np. pajace z rozpinanymi nogawkami. Żebyś mogła nocą przewijać maluszka nie rozbudzając go zbytnio - im mniej ruchów tym lepiej :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja na noc ubieram pajacyk co dziennie świeżutki :) w dzień np . body krótki rękaw spodenki skarpetki i bluzeczka , przebieram jak się za brudzi .

u mnie identycznie jak u pilotki było :)

moje dzieci (3 lata i rok) rano jedzą śniadanie w piżamie, więc nadal codziennie mają czystą do spania bo pośniadaniowa już się nie nadaje :D

ja również robiłam tak jak pillotka. od początku wprowadziłam nawyki co innego w dzień, co innego na noc.... jezeli nocny pajac czysty to na drugą noc zostaje. po kąpieli zawsze czysty.

na noc czysty bawełniany pajacyk, traktuję go jako piżamkę-jak nie zabrudzi to śpi w niej 3-4dni. A na dzień inny ciuszek.

ja akurat preferuję na noc body z dł rękawem + półśpiochy - łatwiej mi w nocy zsunąć je w dół i przewinąć małą niż męczyć się z guzikami w pajacu :) tym bardziej, że staram się ie zapalać nawet lampki żeby jej nie wybudzać
w dzień to różnie - najczęściej też body + spodenki + skarpetki
jak mamy mieć gości albo jak były święta to ubrałam małą w sukieneczkę ale tak na co dzień ma być jej wygodnie a mnie łatwo do ubierania/przebierania - zresztą sama się przekonasz jakie zestawy są dla Ciebie najlepsze - ja miałam górę ciuchów na początek a tak naprawdę nosiła może kilkanaście rzeczy :)
generalnie - na dzień i na noc inne ubranie + dodatkowe przebieranie jak się ubrudzi
i taka rada na marginesie - zawsze jeden komplet rzeczy na przebranie miej pod ręką (np. na przewijaku, w nogach łóżeczka) bo jak np w czasie przewijania maleństwo się osika albo kupa wyleci z pieluchy to żebyś jedną ręką po szafkach nie musiała szukać :)

ja na początku małą przebirałam co chwila- na noc co innego i na dzień też w ciągu dnia tez pełno zmiano bo to przeciekłlo, to się ulało itd teraz odpuściłam ale mała też starsza piżamka na 2-3 dni spodnie i bluzeczka jak czyste też na następny dzień zmieniam tylko body i rajstopki codziennie i mam zdecydowanie mniej prania i prasowania ;)
jak była malutka to welurowe ozdobne pajacyki były na dzień a bawełniane na noc z czasem dzienne ubranka zaczynały bardziej przypominać normalne ubranka tj zakładałam dresiki, leginsy itd nie męcze jej po domu w jeansach

najczesciej bierze sie body
https://www.fazymazy.com/kategoria/body-wszystkie
lub pajacyk
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

perfumy.....gdzie kupujecie? (38 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Dowód osobisty (12 odpowiedzi)

Właśnie się zorientowałam, że potrzebujemy pilnie dowód osobisty na dziecka na przelot samolotem....

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (67 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??