umowa zlecenie a l 4

witam

w/w umowę mam od listopada, na razie mam Rmua za listopad, grudzień i za kilka dni będę miała za styczeń.
Składki są odprowadzane. Dostałam zwolnienie z pracy na kilka dni.
To moje pierwsze zwolnienie, co teraz powinnam z tym zrobić jak szybko dostarczyć pracodawcy itp.
P.S. do tej pory myślałam, że przy umowie-zleceniu nie ma l 4 ale jeśli są odprowadzane składki to chyba jednak jest, z tego co czytałam?

z góry dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: umowa zlecenie a l 4

Teoretycznie nie musisz pokazywać L4 bo umowa zlecenie jest umową cywilnoprawną i nie podlega pod Kodeks Pracy.
Praktycznie powinnaś zwyczajnie zadzwonić do pracodawcy, poinformować o chorobie i zapytać, czy oczekuje od Ciebie zwolnienia, czy nie, a jeśli tak, to w jakim terminie.

Gwoli ścisłości - za okres, kiedy nie pracujesz, nie dostaniesz wynagrodzenia (no chyba, że pracodawca będzie baaardzo hojny ;) ) tak, jakby to było w przypadku umowy o pracę. A zwolnienie to tylko tak, żeby pracodawca wiedział, że faktycznie byłaś chora, a nie nie przyszłaś do pracy bo np. Ci się nie chciało ;)

No chyba, że...
Pracujesz dłużej niż 3 miesiące i pracodawca "odciąga" Ci w wypłaty składkę na dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne (czy jakos tak to się zwie). Wtedy dostajesz pieniądze za czas, kiedy jesteś na zwolnieniu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

przy umowie zleceniu nie przyslguje platene l4, ani urlop
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

że urlop to wiem ;) a co to jest za opcja "dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne"? ja mam tylko "ubezpieczenie zdrowotne" no i inne typu emerytalne, rentowe... pracodawca nie wskazał konkretnego terminu przyniesienia zwolnienia czyli mogę zanieść kiedy chcę?

Jeśli te dobrowolne składki sa odprowadzane (sprawdziłam - dobrowolne składki chorobowe), to wydaje mi się, że podobnie jak w przypadku umowy o pracę, masz 7 dni na przedstawienie zwolnienia. tak jak pisałam wcześniej - skontaktuj sie z pracodawcą i zapytaj.

Te składki, o których najprawdopodobniej piszesz, to obowiązkowe składki na ubezpieczenie zdrowotne, dzięki czemu mogłaś iść do lekarza "na NFZ" ;)

bemka- dzięki :) teraz będę wiedziała :) współczuję tym, którzy są na takiej umowie bez żadnych składek (odprowadzanych)...

To masz "zwykłe" ubezpieczenie zdrowotne (to, które jest obowiązkowe), czyli za czas choroby nie dostaniesz pieniążków.

A składki zdrowotne i rentowe/emerytalne na um. zlec. są obowiązkowe, jeśli pracownik nie jest ubezpieczony np. w innej firmie czy przez uczelnię.

jeszcze raz Bemka dziękuję za szczegółowe info ;) pozdrawiam

też pracuje na um zlecenie i dopiero po okresie 3 miesięcy i po dobrowolnym odprowadzaniu składki chorobowej moge wziąć zwolnienie ale....NALEZY SIĘ PŁATNE .Najlepiej co do dostarczenia zwolnienia poprostu zadzwonić do pracodawcy, przecież z łózka chora z gorączko ( w zalezności od choroby ) nie wstaniesz i nie pojedziesz zawieżć ;)

hmhm ale tak właściwie to jak to jest, jeśli np odprowadzono za mnie ok 90 zł (chorobowe) to ile jeszcze musiałabym płacić jako ubezp. dobrowolne?

min 90 dni

chodziło mi o kwotę

ok nie doczytalam

Obojętnie czy jesteś na umowie o pracę czy na zleceniu wszystkie potrącenia stanowią procent od podstawy określony ustawowo. Wystarczy jak pójdziesz albo zadzwonisz do kadr to Ci powiedzą ile będzie wynosiło potrącenie. Jeśli zachorujesz przed upływem 90 dni nie dostaniesz nic za ten okres. Jeśli zachorujesz po tym okresie to należna kwota z umowy zlecenia zostanie Ci wypłacona przez pracodawcę. Za czas choroby wypłaci Ci ZUS lub pracodawca(to zależy od ilości pracowników).

niby było to po ponad 90 dni, ale nie odprowadzam dodatkowo składki, więc nic nie dostanę, ale dzięki za wyjaśnienie.

Proszę bardzo. Radziłabym jednak zdecydować się na dodatkowe bo jak zachorujesz to zawsze coś będziesz miała, Wiem, że to pomniejszenie zarobku o kilkanaście złotych ale czasem warto.

dziękuję bardzo, eee jak tylko kilkanascie złotych to chyba warto :)

Wszystko zalezy od tego jak masz napisane taka umowe:) Choc prawda ze tyle ile godzin wypracujesz jest Twoje:)

Inne tematy z forum

INVICTA - to bałagan a nie firma! (23 odpowiedzi)

Odradzam! Było 2 rozmowy po 1 godzinie każda. Wygłądało bardzo powaznie wszystko. Jak doszlo do...

infolinia praca (14 odpowiedzi)

Konsultant Infolinii Medycznej · LeasingTeam Sp. z o.o. , czy ktoś orientuje się, czy jest to...

Praca dodatkowa (28 odpowiedzi)

Witam, Czy w Trójmieście jest szansa na znalezienie pracy dodatkowej, takiej abym mógł pracować...