urlop macierzyński

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko

Dłużej urlop i zasiłek

Od wczoraj urlop macierzyński trwa o dwa tygodnie dłużej.
Właśnie wszedł w życie znowelizowany kodeks pracy i ustawa o świadczeniach z ubezpieczenia społecznego. Teraz urlop macierzyński - i okres wypłacania zasiłku macierzyńskiego - będzie trwał przy pierwszym porodzie 18 tygodni (126 dni), przy każdym następnym 20 tygodni (140 dni) oraz 28 tygodni (196 dni) w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie. Do 18 tygodni wydłużono także maksymalny okres korzystania z urlopu dla osób, które przyjęły dziecko na wychowanie.

Dłuższe macierzyńskie (i dłużej wypłacane zasiłki) dotyczą tych, którzy nabyli do nich prawo 19 grudnia 2006 r. i później, a także osoby, które w tym dniu były już w trakcie urlopu macierzyńskiego.

Zasiłek macierzyński będzie wypłacany na nowych zasadach także m.in. tym pracownicom, które urodziły dziecko w 2006 r., lecz do 19 grudnia nie wykorzystały całego urlopu macierzyńskiego w starym wymiarze.

Zasiłek może pobierać również ojciec dziecka. Matka dziecka musi tylko po wykorzystaniu 14 tygodni zasiłku macierzyńskiego zrezygnować z jego dalszego pobierania i wcześniej wrócić do pracy.

Urlop macierzyński wydłuża się z mocy ustawy i nie trzeba składać w ZUS-ie ani u pracodawcy wniosku w tej sprawie.

to całkiem dobra wiadomość jak na początek dnia :)))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: urlop macierzyński

ja jestem na samozatrudnieniu wiec mnie to nie grzeje ni ziebi....

imageimageimage

ale mnie zaczęło interesować :))))

wiper wiesz co .... planowalismy macierzyński ...no ale po tym jak dostałam wypowiedzenie ...wiadomo
teraz mąż namawia mnie , żebym popracowała tam ( w nowej pracy) pare miesięcy... i wtedy na macierzyńskie

nie wiem czemu ...ale ja jakos tak nie mogę
zle bym się czuła z tym
iść do pracy tylko po to... żeby mieć macierzyńskie itp...

no... i jakos nie mogę dojśc do porozumienia z mężem.........

rozumiem Cię Pomarańczko...ja zawsze staram sie być uczciwa wobec pracodawcy...już zapowiedziałam mężowi że musze co najmniej rok tam popracować a z początkiem 2008 zaczną sie starania o baby

no własnie :))) ja zrobiłam dokładnie tak samo jak ty :)
bo wydaje mi się , że nie bedę uczciwa wobec nowego pracodawcy
Lesiu mówi, że Oni muszą się z tym liczyć ... młoda ... rozumiesz ?:)
ja mimo tego nie mogłabym tak

poza tym ..chciałabym się jak nawięcej nauczyć ...

Pomarańczka, a myślisz, że od razu nowy pracodawca da ci umowę na czas nie określony? Pewnie da ci na czas określony, wówczas ma prawo płacić ci tylko do dnia porodu, a potem normalnie umowa ulega rozwiązaniu (po porodzie). Przepisu o wypowiedzeniu oraz rozwiązaniu umowy o pracę w okresie ciąży nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca. TAKŻE NAJPEIRW MĄDRALE POCZYTAJCIE KODEKS PRACY

a co wiperek czyzby siwety mikolaj przyniusl cos pod choinke .....ups przepraszam chodzilo mi o bociana:)

nie :))) w przyszłym roku może ;))))

my sie staramy caly czas no ale teraz bedziemy musieli przerwac:(

a właśnie dziewczyny jak to jest ile czasu trzeba przepracować żeby otrzymywać macierzyński i jaką umowę czy jak jest na czas określony też można
ja też właśnie nie wiem co zrobić bo też chcemy dzidziusia i pewnie jak będę w ciąży to już nie mam co liczyć na pracę:(

jeżeli masz umowę na czas określony i kończy się ona w czasie kiedy jesteś ciąży to zostaje automatycznie przedłużona do porodu. Jeśli chodzi o to ile przed ciążą musisz mieć umowę o pracę to nie wiem, ale wydaje mi się, że nie ma takiego wymogu tyle tylko, że czasem ZUS czepia się, że pracowałaś fikcyjnie tylko po to żeby wyłudzić macierzyński , jeśli pracowałaś krótko przed zajściem w ciąże

kurde to też jest takie dziwne bo przecież czasmi tak wyjdzie
dzieki za odpowiedź Dominiko

wyłudzić macierzyński... ja wiem, że parę osób tak robi, ale nie rozumiem, dlaczego zus stawia wszystkich w sytuacji zajścia w ciąże przy krótkim stażu w danej firmie pod jedną ścianą...

ahhh niestety tak już jest Beatko
ale będzie dobrze zawsze sobie tak mówię:)

własnie mimnimum pracy to chyba miesiąc - czepiają się strasznie, robią kontrole...ufff...

aha to chyba chodzi o to że jak się zajdzie w ciąże i zaraz schodzi na urlop:)

no niestety tak jest... było parę głośnych przypadków kiedy samotne kobiety w ciąży zostały bez środków do życia, bo ZUS wymyślił sobie kontrole i wstrzymał wypłatę świadczeń... ostatnio chyba nawet jakieś z Gdyni :(

a na jakiej postawie mogą odmówić wypłaty świadczenia

na na takiej ze dojdą do wniosku że zaczęłaś pracować tylko po to aby mieć macierzyński. i wtedy wstrzymują "do wyjaśnienia" o ile juz zaczełaś pobierać lub po prostu nie zaczynaja wypłacać jeśli pierwsza wypłata przed Tobą... niestety słyszy sie o tym, ale mam nadzieję że nie jest to aż tak powszechne zjawisko.

aha dziekuję:)

a mnie wiadomość o dłuższym macierzyńskim nie ucieszyła, bo nie chcę mieć w papierach przerwy w pracy dłuższej niż pół roku, trochę mi się więc teraz plany posypały, muszę na nowo kombinowac z przerywaniem zwolnienia i takie tam....

kurde co jest z tym suwaczkiem

Inne tematy z forum

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (48 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Płaczące dziecko a sąsiedzi (70 odpowiedzi)

Witajcie, piszę bo mam ogromny dylemat i ciekawa jestem, czy ktoś może sobie z czymś podobnym...

pozew o rozwód (18 odpowiedzi)

napiszcie mi proszę adres gdzie składa się pozew i mam pytanie, czy na rozprawę koniecznie muszę...