usc

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
czy ktoś może mnie oświecić i dać znać co i w jakiej kolejności załatwia się w urzędzie stanu cywilnego, jakie pokoje i jakie dokumenty, itp...
wielkie dzięki za jakiekolwiek informacje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: usc

Przede wszystkim musicie mieć odpisy aktów urodzenia (pobieracie w UM w miejscu urodzenia). Następnie oboje udajecie się do USC z dowodami osobistymi i aktami urodzenia gdzie sporządzane jest w 3 egzemplarzach zaświadczenie dla kościoła (w przypadku ślubu konkordatowego). Jak traficie na ludzkiego urzędnika to dostaniecie to na miejscu, w przeciwnym wypadku trzeba poczekać 1-2 dni. Z tego co pamiętam to ta przyjemność kosztuje ok 90 zł. Następnie zaświadczenia zanosicie do kościoła i podpisujecie protokół przedślubny. A do USC wybieracie się dopiero jakieś 2 tyg po ślubie po akt zawarcia małżeństwa. Pozdrawiam :)

Najpierw trzeba iść po akt urodzenia do USC ul. Nowe Ogrody 8/12 pok. 135. A potem jeśli oboje będziecie mieli już akt ur. + dowód osobisty to musicie się udać razem do pokoju 151 ( referat małżeństw). Dostaniecie tam dokumenty potrzebne do kościoła. Opłata skarbowa wynosi 85,50. Referat jest czynny od 8 do 16 a w środy od 8 do 18. Tyle na razie wiem. Pozdrawiam :)

o rany ale szybkie jesteście!!!!!
wielkie dzięki
pozdrawiam
izab

to dziwne bo my płaciliśmy równe 85,00 w znaczkach skarbowych (USC Gdańsk) całe formalności trwały ok 15 min. Musieliśmy być oboje z dowodami i aktami urodzenia a 3 tygodnie po ślubie mamy się zgłosić po odbiór aktu małżeństwa i wtedy dostaniemy z powrotem metryki.

a ktos wie moze w jakie dni i w jakich godzinach mozna to zalatwic w gdyni

Wejdź na strone Urzędu Miasta, tam są wszystkie informacje. Panie w Gdyni są bardzo miłe i pomocne, powodzenia Tilda

Tilda napisał(a):

> Wejdź na strone Urzędu Miasta, tam są wszystkie informacje.
> Panie w Gdyni są bardzo miłe i pomocne, powodzenia Tilda

Co do tej wypowiedzi odnośnie miłych pań to bym jednak sie tak nie nastawiała do końca.

mi w Gdyni poszło bardzo sprawnie
koszt - 80zl - płatne w znaczkach u Pani wydającej 3 egzemplarze zaświadczeń
warto iść rano - zero ludzi :)
znaczki wcześniej można na miejscu zakupić
a namiary i pokoje są tutaj
http://www.gdynia.pl/?co=urzad/struktura2&id_g=USC&id_r=USC&widok=1&rodzaj=sprawy&nr_spr=44

i tutaj
http://www.gdynia.pl/?co=urzad/struktura2&id_g=USC&id_r=USC&widok=1&rodzaj=sprawy&nr_spr=47

metryki moga byc "stare" jak ktos ma...ja mialam taka sprzed 20 lat ;-))) ominela mnie kilometrowa kolejka przed pokojem po odpisy metryk...potem juz jest szybko i sprawnie ;-))
pozdrawiam

Jeżeli oboje jesteście zarejstrowani w tym Urzędzie to nie musicie mieć metryk, urzędniczka która załatwia formalności wydrukuje je bezpłatnie na miejscu. Tak było w moi przypadku.
Od razu kup znaczki skarbowe (w przypadku ślubu konkordatowego za 85 zł) i weźcie dowody osobiste.
Całe "załatwianie" trwało 15 minut, potem po 3 tygodniach od dnia ślubu, jeden z współmałżonków z dowodami osobistymi zgłasza się po odbiór aktu ślubu.
Pzdr

A jakie jest "obłożenie terminów" w Gdańsku? Czy rzeczywiście,można przyjść na miesiąc przed- i wybrać termin, np.: w piątek za miesiąc od tego, o 15-16? Jak wygląda sala ślubów?