uwaga na oszutkę!!

W związku z tym, że zostałam oszukana i wiem, że nie tylko ja jedna, postanowiłam tutaj napisać w czym rzecz. Byc może kiedyś ta oszutka na Was wpadnie, a Wy będziecie wiedziały z kim macie do czynienia.

Owa oszustka sprzedaje wszystkim identyczną śpiewkę - otóz, że jej paliwa zabrakło, że przyjechała z dzieckiem na rehabilitację, że zapomniała portfela i dokumentów i nie ma jak paliwa kupić, że jest właścicielem wydawnictwa Libra... Celem tej całej śpiewki jest pożyczenie kasy na paliwo i jak sama deklaruje w ciągu godziny kasę odda. Bierze numer telefonu, aby się odezwać... oczywiście nigdy nie oddzwania.

Ja dałam się nabrać. Uwierzyłam jej i pożyczyłam 20 zł. Kasa nieistona, ale przez takich ludzi ja już nie będę umiała zaufać komuś, kto być może naprawdę będzie potrzebował pomocy.

Ta kobieta - mi przedstawiła się jako Małgorzata - jest raczej niskiego wzrostu, dobrze ubrana, zadbana, ciemne, krótkie włosy, wiek ok 45 lat.

Z naszego forum dwie dziewczyny miały 'przyjemność' ją spotkać - Sylwia i Monika.

Mało tego jak opowiedziałam o mojej przygodzie teściowej okazało się, że jej znajoma też spotkała tego babsztyla... mało tego moja bratowa również! Co ciekawe moja bratowa spotkała ją około 2 lata temu - i też miała taką śpiewkę.

Ta baba była już widziana w Wejherowie, w Sopocie i na Chełmie!

Jak sobie pomyślę ile ta baba dziennie oszukuje osób i ile kasy dostaje to mnie krew zalewa. Zakładając, że dziennie naciągnie 5 osób, każda da po 20 zł, to 'pracując' tylko od poniedziałku do piątku 'zarabia' 2000 zł

I jeszcze jedno - bardzo lubi zaczepiać młode mamy z dziećmi... wiadomo takie serducha łatwo ruszyć na hasło dziecko+rehabilitacja+brak paliwa ...

Napisałam artykuł do portalu trojmiasto.pl w tej sparwie do rubryki 'To mnie gryzie' i mnie zignorowano... a szkoda, bo myslę, że w ten sposób wiele osób można by ustrzec.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: uwaga na oszutkę!!

A ja spotkalam ta pania dwa lata temu w okolicach Akademii Medycznej. Chciala 20 zl na paliwo, obiecywala, ze odda, nawet zapisala moj numer na paczce papierosow. No i oczywiscie sie nie odezwala...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po co dawałyście kasę??Nie ma teraz celu ta rozmowa!

Nigdy nikomu nic nie daję, zadnym żebrającym, kobietom z dziećmi, zero!
Nie chodzio brak litości, czy chciwośc- unikam takich sytuacji, o których piszecie!
Kobieta jest po prostu bezczelna ale i cwana;)-cwańsza od Was na to wychodzi:)

Tak czytam i oczom nie wierzę! Tyle osób oszukanych, na przełomie tylu lat i nikt nigdy nic o tym chociażby tutaj nie napisał... szkoda...
Ja na policje na pewno pójdę, dopiero w niedzielę, bo mąz wtedy ma wolne i może z dzieckim zostać.

Fakt - okazałam się osobą bardzo naiwną... Zawsze jak ktoś zaczepiał mnie na ulicy i prosił o kasę to odmawiałam, przetywałam w połowie słowa, albo poprostu dawałam jedzenie i na tym koniec. To był pierwszy raz, jak dałam kasę, tak bezmyślnie. Ta kobieta jest 'rasową' oszustką i u mnie niestety podejrzeń nie wzbudzała.
Nawet kilka godzin później byłam pewna, że zadzwoni itp... Dopiero jak w internecie sparwdziłam, że podane przez nią wydawnictow nie istnieje zdałam sobie sparwę z tego, że dałam się 'zrobić w balona'.

Widocznie taka nauczka była mi potrzebna.

Ja też spotkałam tą kobietę (w Gdyni) - dokładnie taka sama śpiewka -że syna zostawiła w przychodni na zabiegu a w międzyczasie musi jakoś załatwić paliwo na powrót do Gda, bo nie ma się jak ruszyć - ani paliwa ani portfela....tiaaaa....a ja zadałam jej pytanie - skoro zostawiła Pani synka w przychodni i przyjeżdża Pani tu na zabiegi, znają tam Panią, to chyba lepiej pożyczyć chociażby od pielęgniarki a nie latać po ulicy i zaczepiać obcych ludzi....? Podziękowała i poszła.
Ale ludzie mają tupet.....

Ja byłam świadkiem sytuacji gdzie pewna kobieta poczęstowała bułką chłopca który żebrał razem z matką. Chłopiec rzucił bułką o ziemie i krzyczał że on chce pieniądze....

Miejsce akcji ulica np. hali targowej w Gdyni. Czas kiedyś tam...od tego czasu straciłam zaufanie do takich ludzi.

Natomiast w zeszłym roku w moim bloku chodziły dzieci i żebrały o jedzenie. Zawsze dostały pełną siatkę, one zawsze grzecznie dziękowały.

Ja w takiej sytuacji nie pożyczyłabym pieniędzy. Ale wiadomo, łatwo jest się nabrać na takie łzawe historie.

a ja mam jedna zasade-nigdy nikomu nie daje pieniedzy!
kiedys bezdomny chcial ode mnie kase....niby na jedzenie.powiedzialam,ze nie dam,ale jedzenie moge mu kupic...I faktycznie byl glodny,ale pewnosci nie mialabym dajac kase...Poszlismy do piekarni i kupilam mu jedzenie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

to ona nadal grasuje ????????? szok ..............ja miałam watpliwą przyjemność z tą Panią jakieś 4-5 lat temu na ul. kołobrzeskiej w Gdańsku , weszła do firmy w której pracowałam i dokładnie tą samą śpiewkę odstawiła .......... "pożyczyłam jej wtedy 12 zł bo tyle miałam drobnych tylko i całe szczęście bo mimo iz obiecała, że oddda i się zrewanżuje to nigdy więcej jej nie zobaczyłam.
Jednak jak jej dawałam ta kasę to juz w tym momencie czułam , że to chyba jakaś ściema ale głupio mi było wycofac się z zaoferowanej pomocy ...........no mam nauczkę .

Dobrze, że piszecie - ku przestrodze

to trzeba od takiej pani zarządać dowodu jako depozyt, bo to że bierze nr tel od was i nie daje choćby swojego inie podaje istotnych swoich danych o jest też podejrzane. Niestety ale ja nikomu nic nie daję czy pożyczam właśnie dlatego,że brak mi zaufania a już różne śpiewki już słyszałam. Kiedyś natomiast miałam przygodę na studiach,że pojechałam w złe miejsce na egzamin, bo mnie koleżanka zmyliła. Zostawiłam jakiemuś facetowi mój dowód i potem sam przyszedł do mnie po pieniądze za taryfę. Byłam troszkę zdesperowana :)

ja na tą "panią" nigdy nie trafiłam, ale miałam podobną sytuację pod Top Meble we Wrzeszczu, to było małżeństwo i też zbierali na paliwo, dostali 8 zł.... ehhhh jak ma się miękkie serce to trzeba mieć twardą dupkę - jak to stare polskie przysłowie mówi:)
A pomysł z policją... koniecznie!!

Dziewczyny zgłoście to na policję, bo z tego co widzę to masowo oszukała. Zobaczcie ile tutaj osób na samym forum jest oszukanych.
Niestety miękkie serca są wykorzystywane :(

ja tez z nia mialam przyjemnosc, "spotkalismy sie" w sopocie w okolicach kortów tenisowych. Mi o rehabilitacji nic nie mowila tylko ze zabrakło jej paliwa, nawet fajką mnie chciala poczęstować, tez obiecała ksiazke.
20zl

Tyle osób oszukała, i jeszcze nikt nie złożył doniesienia na policję? - dziwne...

spotkałam ją/zaczepiła mnie jakiś miesiąc temu w Oliwie, niedaleko szpitala na Polankach- ta sama śpiewka :-) :-(((( Nie wiedziałam, że ona tak "zawodowo" oszukuje.

no fajnie ze piszecie- ale CZY KTOS Z WAS ZLOZYL DONIESIENIE NA POLICJE?
bo tak sobie mysle- spotkam ja, zagadam ( potrzymam delikatnie) i wezwe Policaj aby ja zabral i ukaral za oszustwa, ale czy Policaj wie o tej Pani?

tez miałam "przyjemność" poznac ta pania, ale nie dałam się nabrać. Zaczepiła mnie na ulicy, mówiła ze dziecko chore siedzi w samochodzie to bylo jakieś rok temu.

ooo ta kobieta nabrała kolezanke w manhatanie ,pare miesiecy temu

żadne chore!
najlepiej tak do tego podejść, chora jest znieczulica!!
nie dziwię się dziewczynom, że pomogły, to prawidlowy ludzki odruch. Szkoda, że nieuczciwi ludzi w ten sposób wykorzystują ludzką dobroć. Przez taką oszustkę nastęna prawdziwie potrzebująca osoba może zostać bez pomocy.

to chore dawać obcemu babsku 20 zł -paranoja normalnie :0przykre że dajecie się tak prosto oszuakć -matkkkoooo niech ona mnie zapyta czy dam ejj na paliwo heheh
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobrze że o tym piszecie, uważam że koniecznie należy to zgłosić na policję, jeśli ktoś ją przyłapie, a na policji będą wasze zgłoszenia to sprawa zostanie inaczej potraktowana.

Inne tematy z forum

Zwrot podatku 2025 (29 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

zapach do mieszkania jaki ??co polecacie (43 odpowiedzi)

drogie mamy wy zawsze coś doradzicie chciałabym aby w mieszkaniu pięknie pachniało macie jakieś...