uwaga na oszutkę!!

W związku z tym, że zostałam oszukana i wiem, że nie tylko ja jedna, postanowiłam tutaj napisać w czym rzecz. Byc może kiedyś ta oszutka na Was wpadnie, a Wy będziecie wiedziały z kim macie do czynienia.

Owa oszustka sprzedaje wszystkim identyczną śpiewkę - otóz, że jej paliwa zabrakło, że przyjechała z dzieckiem na rehabilitację, że zapomniała portfela i dokumentów i nie ma jak paliwa kupić, że jest właścicielem wydawnictwa Libra... Celem tej całej śpiewki jest pożyczenie kasy na paliwo i jak sama deklaruje w ciągu godziny kasę odda. Bierze numer telefonu, aby się odezwać... oczywiście nigdy nie oddzwania.

Ja dałam się nabrać. Uwierzyłam jej i pożyczyłam 20 zł. Kasa nieistona, ale przez takich ludzi ja już nie będę umiała zaufać komuś, kto być może naprawdę będzie potrzebował pomocy.

Ta kobieta - mi przedstawiła się jako Małgorzata - jest raczej niskiego wzrostu, dobrze ubrana, zadbana, ciemne, krótkie włosy, wiek ok 45 lat.

Z naszego forum dwie dziewczyny miały 'przyjemność' ją spotkać - Sylwia i Monika.

Mało tego jak opowiedziałam o mojej przygodzie teściowej okazało się, że jej znajoma też spotkała tego babsztyla... mało tego moja bratowa również! Co ciekawe moja bratowa spotkała ją około 2 lata temu - i też miała taką śpiewkę.

Ta baba była już widziana w Wejherowie, w Sopocie i na Chełmie!

Jak sobie pomyślę ile ta baba dziennie oszukuje osób i ile kasy dostaje to mnie krew zalewa. Zakładając, że dziennie naciągnie 5 osób, każda da po 20 zł, to 'pracując' tylko od poniedziałku do piątku 'zarabia' 2000 zł

I jeszcze jedno - bardzo lubi zaczepiać młode mamy z dziećmi... wiadomo takie serducha łatwo ruszyć na hasło dziecko+rehabilitacja+brak paliwa ...

Napisałam artykuł do portalu trojmiasto.pl w tej sparwie do rubryki 'To mnie gryzie' i mnie zignorowano... a szkoda, bo myslę, że w ten sposób wiele osób można by ustrzec.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: uwaga na oszutkę!!

Czytałam kiedyś, że ludzie łatwiej dają pieniądze ludziom elegancko ubranym, niż biednym, bo są tak zaskoczeni, że przestają logicznie myśleć. Ja też pewnie bym dała, dzięki, będę uważać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ostatnio u nas po klatce chodzili i książeczki za 20 zł wciskali, ze niby na pomoc dla dzieci niepełnosprawnych, sama jestem w szoku że podałam swoje imię i nazwisko i się podpisałam na jakiejś liście. Ludzie w stresie robią różne rzeczy, jak są zaskoczeni. Wierzę, że dziwczyny z zaskoczenia dały te 20 zł.

tak to czytam i nie wierze normalnie...
Jacy naiwni sa ludzie skoro ta pani działa juz od kiku lat....

Szookkkk:P

niesamowite - też spotkałam tą Panią - na Zaspie blisko szkoły na Meissnera. Pieniążków nie dałam, bo nie miałam przy sobie, ale do końca dnia gryzły mnie wyrzuty sumienia - widac niepotrzebnie...

ja tez :/

fajnie ze napisałyscie bede uwazac :) bo ja tez mam miekie serce :)

Ale jaja ta kobieta byla u mnie na osiedlu jakie pol roku temu. Bylam z dziecmi na podworku pod domem i widze jakas kobieta lata nerwowo od domu do domu. Zobaczyla mnie i podleciala do bramki i zaczela opowiadac jak to jej sie paliwo skonczylo w samochodzie a na dodatek ma w nim dziecko niepelnosprawne w dodatku zapomniala zabrac z domu dokumentów bo sie spieszyla z dzieckiem na rehabilitacje i czy mogla bym jej pozyczyc z 20 zl a ona mi sie w zamian za to odwidzieczy dobra ksiazka bo pracje w wydawnictwie. Wiec ja jej odparlam ze ma isc do mojego sasiada on jej pomoze bo sasiad jest mechanikiem to ja odcholuje na stacje albo da jej wache a ona do mnie ze juz u niego byla i nikogo tam nie ma co bylo sciema wcale u niego nie byla bo sasiad byl w garazu. Ja oczywiscie kaski jej nie dalam. Dobrze wiedziec ze to nie tylko mnie chciala oszukac ech co za podle babsko

może by w "Dzienniku Bałtyckim " wydrukowali ....sporo osób go czyta.........spróbowac możesz do nich napisać .

dziewczyny - dokładnie mam taki zamiar - wydrukować Wasze wypowiedzi i pokazać na policji.

Dziwie się, że trojmiasto.pl nie chcialo zamieścić mojego artykułu :(

Spróbuję jeszcze do innych lokalnych portali i gazet. Podpowiedzcie tylko gdzie?

może jak ktoras bedzie szła na Policję to wydrukuje te wpisy na forum aby udowodnic , że oszukanych jest napewno więcej i że traw to już kilka ładnych lat .........

szok.. normalnie nie wierzę.. że taki proceder może trwać pare lat i że też nikt na tą panią dwa razy nie trafił..
smuci mnie to bo przez takich ludzi jak ta pani ja w swojej trudnej teraz sytuacji, w obliczu ciężkiej choroby mojego męża niejednokrotnie wstydze sie prosić o pomoc i przychodzi mi to z dużym oporem

Ania1979 - ta rozmowa i ten watek maja cel, zeby uczulic innych na ta oszustke, pewnie taka historyjka mnie tez by poruszyla i dalabym sie nabrac, a teraz bede sie mocno pilnowac!
Przeciez dziewczyny nie uzalaja sie nad soba, tylko opisuja sytuacje...

Jak któraś z was spotka ją następnym razem niech zrobi fotę telefonem :) I pomyśleć że ludzie przeżywają dramat związany z rehabilitacjami dziecka a ona na taką gadkę naciąga ludzi. Zła karma zawsze wraca...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No ja adresu nie dałam, chyba coś mi podpowiedziało, żeby nie dawać. Babka oczywiście zapytała o adres a ja podałam numer telefonu, mówiąc że jak zadzwoni to się umówimy na oddanie kasy.

Dowodu dać nie mogła, bo w swojej historyjce mówiła, że zapomniała dokumentów i pieniędzy z domu.

bo ilości oszukanych osób i kwotach ma za co kupić te fajne ciuchy i buty... łapy obcinać oszustom i naciągaczom!!

dziewczyny wszystko spoko, każdemu się może zdarzyć, że da sie nabrać, ja też zazwyczaj pomagam żeby nie mieć wyrzutów sumienia, ale pamiętajcie, że nigdy się nie podaje swojego adresu, to najgrosze co mozna zrobić. jak babka już tyle lat wyłudza kase to może wpaść na lepsze pomysły i ma piękną listę adresową "naiwnych"
Opisywana wyżej sytuacja, że daje się swój dowód osobie od której się pożycza i ona odbiera pieniądze jest ok, ale z tym adresem to przegięcie

witam!!!
ja tez niestety dałam się nabrać hehe jakies 2-3 lata temu przy dworcu w gdańsku , ona była tak ładnie ubrana... zapamiętałam jej super butki....kurcze i tez z tym paliwem i rehabilitacja :) człowiek jednak jest naiwny ....

no nalezałoby to zgłosic na Policję skoro tyle jest oszukanych ale ja juz nawet nie pamietam jak ona wyglądała ! ba ! nie pamiętam nawet w ktorym to było roku ..........moze faktycznie któraś ze swieżo oszukanych niech to zgłosi ...........bo babsztyl się tak panoszy już kilka lat z tego co widzę !

nie wierzę!! miałam "przyjemność" spotkać tą panią, ale jakos w lutym, może w marcu, to była niedziela a ja śpieszyłam się do Kościoła, nie miałam pieniędzy więc jej nie pożyczyłam,ale miałam takie wyrzuty sumienia, że jej nie pomogłam i nie wróciłam do domu po pieniądze. Spotkałam ją w Gdańsku Oliwie, po prostu nie wierzę!!

wiele osób dało się oszukać i to one powinny zgłosić zdarzenie policji, ale wiele osób tylko ją spotkało.

Inne tematy z forum

test PAPP-a czy robiłyście? (237 odpowiedzi)

Dziewczyny wczoraj byłam na USG przezierności karczku i badanie wyszło ok, ale dr Doering...

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Chore zatoki? (23 odpowiedzi)

Cześć i czołem! Od kilku tygodni mam problemy z przewlekłym katarem i nie mam pojęcia jak sobie...