uwaga na oszutkę!!

W związku z tym, że zostałam oszukana i wiem, że nie tylko ja jedna, postanowiłam tutaj napisać w czym rzecz. Byc może kiedyś ta oszutka na Was wpadnie, a Wy będziecie wiedziały z kim macie do czynienia.

Owa oszustka sprzedaje wszystkim identyczną śpiewkę - otóz, że jej paliwa zabrakło, że przyjechała z dzieckiem na rehabilitację, że zapomniała portfela i dokumentów i nie ma jak paliwa kupić, że jest właścicielem wydawnictwa Libra... Celem tej całej śpiewki jest pożyczenie kasy na paliwo i jak sama deklaruje w ciągu godziny kasę odda. Bierze numer telefonu, aby się odezwać... oczywiście nigdy nie oddzwania.

Ja dałam się nabrać. Uwierzyłam jej i pożyczyłam 20 zł. Kasa nieistona, ale przez takich ludzi ja już nie będę umiała zaufać komuś, kto być może naprawdę będzie potrzebował pomocy.

Ta kobieta - mi przedstawiła się jako Małgorzata - jest raczej niskiego wzrostu, dobrze ubrana, zadbana, ciemne, krótkie włosy, wiek ok 45 lat.

Z naszego forum dwie dziewczyny miały 'przyjemność' ją spotkać - Sylwia i Monika.

Mało tego jak opowiedziałam o mojej przygodzie teściowej okazało się, że jej znajoma też spotkała tego babsztyla... mało tego moja bratowa również! Co ciekawe moja bratowa spotkała ją około 2 lata temu - i też miała taką śpiewkę.

Ta baba była już widziana w Wejherowie, w Sopocie i na Chełmie!

Jak sobie pomyślę ile ta baba dziennie oszukuje osób i ile kasy dostaje to mnie krew zalewa. Zakładając, że dziennie naciągnie 5 osób, każda da po 20 zł, to 'pracując' tylko od poniedziałku do piątku 'zarabia' 2000 zł

I jeszcze jedno - bardzo lubi zaczepiać młode mamy z dziećmi... wiadomo takie serducha łatwo ruszyć na hasło dziecko+rehabilitacja+brak paliwa ...

Napisałam artykuł do portalu trojmiasto.pl w tej sparwie do rubryki 'To mnie gryzie' i mnie zignorowano... a szkoda, bo myslę, że w ten sposób wiele osób można by ustrzec.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: uwaga na oszutkę!!

To zdjęcie, które tam wstawiłyście to ja nie wiem, czy to ona, ta którą ja widziałam była raczej ładna, a ta na focie nie jest ładna. Poza tym ta ze zdjęcia, to jest rocznik 71, a tamta była po 40 już pare lat temu, gdy ją widziałam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dobrze że wiedziała...mogła jej odpowiedzieć że wie to wszystko i o synu i o wydawnictwie, nie dać jej skończyć i zwrócić się do niej prawdziwym imieniem i nazwiskiem...to by było coś ;)
oczywiście policja w pruszczu nie była zainteresowana informacją o tej babie, bo się nie odezwali..

ale że ona sie nie boi że drugi raz na tą samą ofiarę trafi. W końcu działa tyle lat... prawdopodobieństwo duże

Aaaaaaaa dzisiaj ta kobieta była w Gdyni na Fikakowie! Dokładnie ta sama śpiewka, spotkała ją moja mama, oczywiście nie dała jej żadnej kasy :-)

ja obstawiam że ona nie jest w potrzebie. Jest zdrowa, jak tak lata to równie dobrze mogłaby pracować. Widać że kupę kasy na siebie wydaje bo wygląda na ogarniętą.
Aż mnie skręca jak sobie pomyślę ile ona zarabia na ludziach którzy mają miękkie serce...
w sumie dobrze, że nic z tymi wszystkimi adresami nie zrobiła...
i że nikt zza krzaków za chwilę nie wyskoczył i nie zabrał nam tego portfela na jej znak... przeraża mnie to że nie wiadomo czego się spodziewać po wydawałoby się miłej, eleganckiej, lekko starszej kobiecie...

Sluchajcie dziewczyny ja tez mialam podobna sytuacje.Jakies 5lat temu,przyszla do mnie do pracy babka i tez gadala cos o synu...Nie pamietam dokladnie,ale pamietam te 20 zl,ktore jej "pozyczylam".Miala za godz oddac.To napewno byla ona.Ciekawe ile dziennie zarobi:))

normalnie chyba zmienię fach :) muszę tylko poćwiczyć oczy kota ze shreka i hulaj dusza bez szefa nad głową ;)))))))))) hehe

ja pewnie też bym dała, jakbym posłuchała o dziecku + ten jej niby wstyd, to wyjełabym portfel.

Ona jest naprawdę niezła w tym, co robi dobrze wie jak ludzi podejść, dzięki jej wyglądowi i zażenowaniu wydaje się bardzo wiarygodna. Do tego pożycza małe kwoty 12-20zł itp. czyli takie o które nikt nie będzie robił wielkiej afery, a może tak nabrać paręnaście osób na dzień. Załóżmy, że codziennie zaczepi 5 osób na Chełmie, 5 w Gdańsku Głównym, 5 w Oliwie, 5 w Sopocie. z każdych 5, dwie/trzy osoby jej coś dadzą. To ma zarobek od 8 do 12 osób... każdy powiedzmy 20zł. 160 do 240zł na dzień... Ale "pracuje" na pełen etat, bo troszkę się najeździ i nachodzi ;-) Ciekawe co ją do tego zmotywowało, czy wredność wrodzona, czy bieda i bezrobocie. Przy tym jak teraz trudno znaleźć pracę mogło to być to drugie... To przykre, oddaje ciemne strony naszego kraju. Ale co jest gorsze, to czy prostytucja. Ona oszukuje ludzi, ale nie oddaje siebie, prostytutka nie oszukuje nikogo, ale traci na tym bardzo wiele. Nie wiem co ja bym wybrała z tych dwóch rzeczy, jeśli nic innego by mi nie zostało. Obym nie musiała tego sprawdzać.

Zarabia i zarabiać będzie dalej...

dokładnie tak samo sobie pomyślałam, była tak wiarygodna, tak świetnie udawała zażenowanie, że stwierdziłam, ze mi też może się to kiedyś przytrafić i dałam. Chociaż jakby ktoś mi opowiedział o takiej sytuacji i że dał to zdecydowanie bym się zdziwiła...
no ale myślę że tylko Ci którzy dali wiedzą o czym mówię. W sumie jak odeszłam kawałek już zdałam sobie sprawę z tego, że zostałam zmanipulowana....
napisałam maila do komendy w pruszczu, gdzie jest poszukiwana. Zobaczymy czy się tą sprawą zainteresują. Ja bardzo chętnie im udzielę wszelkich informacji, bo teraz po 2 dniach to zgłaszać to niewiele da....
chociaz uważam że ta sprawa powinna być trochę bardziej nagłośniona, żeby więcej osób wiedziało o tej babie, bo tak to co jakiś czas będą się dopisywały nowe oszukane osoby...
a ile osób zostało oszukanych i nie szukały takich informacji w internecie? ...na prawdę sobie zarobiła ;/

tak dokładnie tak, udawała duże zażenowanie, co czyniło ją wiarygodną. Chciałam jej dać tę kasę, bo pomyślałam, że ja też mogę kiedyś zapomnieć portfela i znaleźć się w takiej głupiej sytuacji... hmmm tak, ja nawet się kiedyś znalazłam w podobnej ;-) musiałam do toalety pójść na mieście, byłam bardzo daleko od domu a kasy nie miałam, krzaczków tam żadnych nie było i musiałam zaczepić kogoś i poprosić :-) Było to dla mnie bardzo krępujące, ale ja poprosiłam o 1,50.

lilo ja tak samo, była niedziela, to było w Oliwie, szłam do babci, bardzo się śpieszyłam, bo miałam się nią zająć, a ciocia akurat wychodziła, ja miałam ciocię zastąpić. Nie miałam ani grosza, bo ja nigdy w sumie nie jestem przy kasie, a szczególnie jako studentka nie byłam, to było pare lat temu. Też było mi głupio, że nie pomogłam. A widziałam ją na ul. Wita Stwosza w okolicy skrzyżowania z Bażyńskiego. Była zadbana, dobrze ubrana i wydawała się być zażenowana tym, że prosi o kasę, była wyjątkowo wiarygodna właśnie dzięki temu "zakłopotaniu" i swojej nienagannej aparycji.

Nigdy nie daję się nabierać na takie teksty i nikomu NIGDY nie daję pieniędzy ,nawet niech ma 5 dzieci bo jak będę w potrzebie nikt mi nie da,chyba że rodzina ,a o tej pani słyszałam już parę lat temu i dziwię się że jest tylu frajerów co dają się dalej na to naciągać a na Policję nie zgłosił NIKT.Moja koleżanka dała się nabrać na taki numer i też nie zgłosiła ,a tacy "ludzie w potrzebie" w tydzień zarobią więcej jak nie jeden w miesiąc musi zapi.... i to ciężko.Taki mają sposób na szybki i łatwy zarobek .

Może warto zgłosić, żeby Policja wiedziała gdzie ta pani obecnie prowadzi swoją działalność.

tak i teksty typu "czuję się jak żebraczka". Wygląda bardzo elegancko wiec nie budzi podejrzeń, dodatkowo jest mega zasapana jakby nie wiadomo ile biegła, kogo jej się nie wskaże mówi że już tam była.
Co lepsze na koniec mnie jeszcze przytuliła(!) dziękując mi bardzo i mówiąc jak to dobrze że są tacy ludzie i że na pewno odda i to więcej i jeszcze się odwdzięczy! ;/

Tak wlaśnie tak! Miała takie smutne oczy ,że musi prosic i jeszcze te wypieki na twarzy ( że niby była juz na pobliskiej stacji a potem na jeszcze jednej i sie tak zmachala).

no nie mogę sobie wybaczyć ze tak dałam się nabrać, jakby ktoś mi opowiedział że tak zrobił to bym powiedziała że frajer ;)
...jak ją spotkam jeszcze raz...
u was też sprawiała wrażenie że tak jej bardzo głupio, że musi o to prosić, że się czuje jak żebraczka itd? ;/

Ja ją tez spotkałam!! Rysopis się zgadza co prawda kasy njej nie dalam bo szlam do bankomatu:) wlaśnie. Ale ona mówiła,że przywiozła córkę na jakieś zajęcia do hospicjum czy cos takiego nie za bardzo pamietam bo to bylo dobre 2 lata temu!!!! A bylo to na Slowackiego w Gda.

a ja kolejna naiwna...aż mi głupio za samą siebie, jak można dac się tak nabrać!? widzę ze każdy zadaje sobie to pytanie... spotkałam babę dwa dni temu w sopocie-kamienny potok. Dokładnie ten sam schemat rozmowy... jak to mówią jak się ma miękkie serce to trzeba mieć twardą dupę, ehhh ;/
zgłaszał to ktoś ostatnio na policję? jest sens znowu jeśli to było dwa dnie temu? chyba nie...

dzięki za ostrzeżenie

Inne tematy z forum

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (68 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...