wino zamiast wódki

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
to jeszcze nic pewnego, ale tak chcemy, aby było wino zamiast wódki, do tego woda mineralna soki. Po butelce, pójtorej na osobę, bo wiadomo, ze babcia nie wypije tyle co kumpel. Powiedzcie proszę co o tym myslicie, jedzenie bedzie swojskie, polskie bez łososi i kawiorów.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wino zamiast wódki

U nas bedzie i wino i wódka i piwo - dla kazdego cos milego :)

Jesli jedzenie swoiskie to moim zdaniem musicie miec wodke- z reszta bierzcie pod uwage zdanie gosci....
kumpela zrobila wesele bezalkoholowe a goscie i tak przyniesli swoja wodke i pili pod stolami- troche to glupio z jej strony....

Nie wiem jak żołądki gości ale mój by nie wytrzymał 1,5 litra wina.
Moim zdaniem wino do obiadu i dla tego kto życzy sobie pić tylko wino reszta – wódka. hihihi

Mirabelka, masz racje.

bierz pod uwagę, ze nie wszyscy lubia wino...moga być niezadowoleni. ja na przykład bym była...

Pamiętajcie, ze to jest wesle - czyli huczna impreza na której nie moze zabraknać, a tym bardziej nie być alkoholu, moze i niestety dla niektórych ale tak to już jest...

My też chcieliśmy zorganizować wesele w ten sposób - tylko wino, z umiarem i elegancko... Ale okazało się, że niektórzy (zwłaszcza starsi, z kłopotami żołądkowo-wrzodowymi i podobnymi) wina pić nie mogą, inni nie lubią... I koniec końców - wesele za trochę ponad tydzień,a my musieliśmy odstąpić od pierwotnego planu. Na 50 osób mamy 25 butelek wódki i 35 butelek wina (w razie czego w lokalu można dokupić alkohol po w miarę normalnych cenach). Najważniejsze, żeby wszyscy się dobrze bawili - stąd to większe zróżnicowanie w kwestii trunków...

Według mnie jest tak albo chcesz wesele „z prawdziwego zdarzenia” – tradycyjne wtedy musisz zapewnić gościom:
- alkohol tj. wódkę, piwo itp.
- tańce zabawę
- dużo jedzenia tradycyjnej kuchni bez żadnych kawiorów itp.
albo przyjęcie weselne w dystyngowanej formie wtedy powinno być:
- trunek odpowiedni do dania
- jedzenie wymyślne nietypowe np. owoce morza itp.
- najlepiej orkiestra kameralna z pianinem, skrzypcami, wiolonczelą, fletem itp.
Wybór należy do Ciebie ale pamiętaj pomimo, że ślub jest Waszym świętem, to wesele robisz dla gości i to ich masz ugościć i uszczęśliwić.
Takie jest moje zdanie możesz sie z nim zgodzić lub nie ...

Myślę, że to dobry pomysł. My postanowiliśmy kupić 30 butelek (0,5) wódki na 75 osób + 35 butelek wina, koniaku i innych trunków. Pozdrawiam:)

uważam, że wódki nie powinno zabraknąć szczególnie na weselu. teraz robi się tak, że powinna być wódka, piwo i wino. każdy ma inne gusta i na co innego ochotę a najważniejsze, żeby goście byli zadowoleni.
takie jest moje zadanie ale inwencja należy do was.
pozdrawiam

A ja uwazam ze to decyzja młodych co chcą mieć na swoim weselu. Ja na swoim chcę miec tez wino i piwo, zamiast wódki. Oczywiscie poinformowalam o tym moich gosci. A to, ze ktos przyniesie wodke na te impreze i bedzie pil sposobem, uwazam za nietakt TEJ osoby a nie swoj.
Goscie powinni uszanowac wole Mlodych.
I bzdurą jest ze wesela dzielimy albo na wesela tradycyjne albo na przyjecia.
Wszystko zalezy tylko i wylącznie od inwencji mlodych oraz powiedzmy ropdzicow. Ja zawsze lubilam 'iść pod prąd'. N ie nawidzę sztampy i wszystkiego pod szablonik. Stad wymyslilam sobie swoje wesele w zupelnie innym stylu. Od poczatku do konca.
Pozdrawiam wszystkie przyszle panny mlode...

według mnie wino jest ok. ale nie samo, wódka jest dobra na wesele i goście tego oczekują , będzie polskei jedzenie a nie będzie wódki, no nie wiem u mnie by to nie przeszło, uważam, że lepiej zamówic wódkę

Amielko, Losiarko moja Ty najdrozsza!!

My tez mielismy taka wizje. Jednak nie wyobrazamy sobie np. mojego brata pijacego wina czy "wojka Czeska" z "Pulp Wilekich".

Chodzi mi o to, ze nie wszyscy gustuja w winie a po drugie niektorzy ludzie (np. ze wsi - a wiadomo jakie sa weseliska na wsi) nie wyobrazaja sobie wesela bez wodki.

To mowilem ja - Jarzabek.

amielko .... Ty wiesz....

My też po długich pertraktacjach zdecydowaliśmy, że wódka musi być. Będzie też wino. Nie stać nas niestety na zapewnienie jeszcze piwa lub innych, droższych trunków.
Fakt, że nie każdy wino lubi. Ja na przykład wódki nie cierpię, ale niestety gros Polaków ją pija.

U nas też piwa nie było, nie przesadzajmy, wszystkiego nie można miec, skąd by brac na to kasę u nas było tylko wino i wódka i wszyscy byli zadowoleni, a wina to nie zeszło nawet 5 butelek na 60 osób

Na wszystkich weselach jakich bylam (lacznie z weselem mojego brata) wina prawie nikt nie ruszyl. Wino mozna pic ewentulanie do obiadu lub na deser, a nie jako glowny trunek na calonocna impreze. Zreszta zoladek zadnego z gosci by tego nie wytrzymal. Malo osob lubi wino, trzeba liczyc sie z tym ze Polacy to narod pijacy wodke i tego oczekuja od prawdziwego polskiego wesela:)) (poza schabem i kapusta) :)))

Ja bylam na weselach, na ktorych wina poszlo sporo. Niemniej jednak wodka byc musi.

My mielismy kiedys wspaniala wizje, zeby na naszym weselu bylo wino i teqila (ktora oboje uwielbiamy).
Jak wszyscy wiemy, picie tego trunku jest swoistym rytualem- z sola i limonka.
Pomyslelismy ze chyba wlos nam by sie zjerzyl jakby np. "wojek czesiek z pulp" pil go jak zwykla wode. to za drogi trunek i dlatego zrezygnowalismy z tego pomyslu.

To tylko moje madtre mysli... nie zwracajcie uwagi na moje glupotki.

Mowiac szczerze wszystko zalezy od was, a przede wszystkim od gosci. Mysle ze musicie trafic rowniez w ich gusta. Ja nie mam problemu! Moje wesele jest polsko- australijskie wiec bedzie wodka, wino i piwo. I mysle ze wino u nas sie nie zmarnuje, gdyz Australijczycy wlanie to pija.

Karolka, kiedy przyjezdzasz do kraju? dopiero na swieta?? pozdrawiam Cie

Czesc Soltera! Niestety dopiero na swieta. Dlatego mam nadzieje ze zorganizujemy spotkanie jeszcze raz w grudniu. Tez przyjezdzasz na swieta?
Wiesz ze bylas pierwsza osoba z ktora rozmawialam na forum? Serdecznie pozdrawiam. K

Milo mi to slyszec.
Tak, bede rowniez na swieta dlatego zrobimy powtorke z rozrywki dla tych ktore teraz nie beda mogly sie zjawic.

Do uslyszenia niebawem i zobaczenia w grudniu.
Pozdro.

Ostatnio byłam na weselu gdzie do obiadu podano wyłącznie czerwone wino , goscie nie byli zachwyceni do momentu, kedy przynieśli na stoły wódeczkę z . Z tego co wiem to piwa raczej nie polecaja stawiać na stoły żeby goście nie mieszali ale podaje się je gościom " niepijacym" takich osób zawsze parę się znajdzie na weselu

u nas bylo wino ... i bylo ok ... nie bylo picia pod stolem, ani niczego takiego ... awaryjna butelka wodki tez byla, ale nikt nie mial ochoty po nia wyciagac reki ...

pozdrawiam
Rafal
imysz@wp.pl

Inne tematy z forum

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?